Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

У четвер, 16 січня, Верховна Рада прийняла закон про повну загальну середню освіту, який передбачає три моделі вивчення української мови для національних меншин.

Як повідомляють "Українські новини", за відповідний документ № 0901 проголосували 327 народних депутатів, при мінімально необхідних 226.

Перша модель передбачає можливість викладання мовами меншин всіх предметів з 1-го по 11-й (12-й) клас поряд з українською.

Вона буде діяти для нацменшин з уразливими мовами, тобто тих, які не мають власної держави для розвитку мовної термінології, а також для тих, які не живуть у своєму мовному середовищі.

Друга модель — для представників нацменшин, мова яких належить до мов Європейського союзу.

З 1-го по 4-й клас вони будуть навчатися своєю мовою з вивченням української, а з 5 класу частка державної мови щорічно буде збільшуватися — з 20% до не менш ніж 40% до 9-го класу.

Для старшої школи передбачено не менше 60% обсягу навчання українською.

Третя модель — для нацменшин, материнська мова яких належить до однієї з українських мовних сімей, а також які проживають переважно у своєму мовному середовищі.

Діти, які навчаються за цією моделлю, будуть переходити на вивчення предметів українською мовою (не менш ніж 80% часу) відразу після 5-го класу.

Серед іншого документ передбачає, що кількість учнів у класі (наповнюваність класу) не може становити менше 5 і більше 24 учнів, які отримують початкову освіту; 30 учнів, які отримують базову або профільну середню освіту.

Також законопроект передбачає вибір директорів шкіл на конкурсній основі, медичну підготовку вчителів і право викладачів, які працювали два роки, пройти сертифікацію для отримання щомісячної надбавки у розмірі 20% від окладу.

Джерело.

2ogoloshenya