Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Запропонована владою модель демонополізації спиртової галузі не дасть очікуваного економічного ефекту.

Таку думку у коментарі УНН висловив експерт ринку Ігор Товкач, коментуючи відповідний проект ЗУ.

За його словами, старі заводи державного підприємства "Укрспирт" давно не є інвестиційно привабливими.

"Інвесторам може й цікаві якісь окремі заводи ДП, які більш-менш придатні для виробництва спирту етилового. Але таких не багато, і вони працюватимуть лише на момент перехідного періоду, допоки горілчані компанії не розпочнуть та не завершать будівництво нових сучасних заводів для виробництва сировини для своїх алкогольних напоїв. Тому, якщо законопроект приймуть у чинній на сьогодні редакції - мені важко прогнозувати, що держава взагалі щось отримає від приватизації. Заявлені 6 млрд грн - це якісь химерні цифри", - каже він.

Ідея демонополізувати галузь із подальшою приватизацією ДП приречена на програш, вважає Товкач.

"Проектом ЗУ пропонується надати можливість усім бажаючим самостійно розпочати виробництво спирту етилового. Це автоматично означає, що інвестору достатньо отримати ліцензію на виробництво, яка, до речі, коштує всього 780 грн. Я сумніваюся, що вдасться продати виробничі потужності "Укрспирту" після того, як всі бажаючі куплять ліцензії на виробництво продукту. Тож, якщо спочатку буде вирішено питання демонополізації - то про велику приватизацію заводів можна забути", - пояснив він.

Поряд з цим, на ринку є гравці, яких влаштовує заявлена модель лібералізації спиртової галузі, каже Товкач.

"Така демонополізація галузі вигідна великим гравцям ринку, які займають його левову частку. А оскільки алкогольний ринок є дуже привабливою нішею, не виключаю, що потім сюди можуть зайти і іноземні гравці", - пояснив він.

Спиртовий ринок потребує змін, переконаний Товкач. І тут достатньо було б посилити контроль за обігом тіньового міцного алкоголю, додає він.

"Думаю, що цей документ не можна розглядати як догму. Скоріше, терпець щодо безладу в спиртовій галузі увірвався, а законопроект є початком глибокої, професійної дискусії. В Офісі Президента розуміють, що виробництво спирту не приносить великих коштів, а так бути не може. Тож, законопроект має стати стартом для напрацювання дієвої моделі розвитку спиртової галузі в Україні", - резюмував він.

Джерело.

2ogoloshenya