Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Хмельницькі лікарі вже застосовують PRP-терапію.

Методів лікування хворих суглобів чимало. А не так давно до лексикону хворих та лікарів увійшла абревіатура PRP. Ми вже розповідали про цей метод, який віднедавна почав активно застосовуватися українськими лікарями. Й отримали чимало відгуків і прохання розповісти ще раз про таке лікування – більше і детальніше. Допомогти у цьому попросили лікаря-ординатора ортопедичного відділення обласної лікарні Василя Витвицького, який використовує цю методику у лікуванні хворих.

– Василю Богдановичу, що це таке – PRP?

– Абревіатура PRP – це скорочення від англійського Platelet rich plasma, тобто плазма крові, збагачена тромбоцитами. Тромбоцити містять біологічно активні речовини, які «допомагають» клітинам нашого організму активніше ділитися, відіграють важливу роль у процесах регенерації тканин. Завдяки цим унікальним властивостям відбувається відновлення пошкоджених тканин. Активно розробляти метод PRP-терапії почали у 1997-1998 роках. Методика знайшла застосування в багатьох галузях медицини, починаючи з косметології і закінчуючи нейрохірургією, але особливо актуальною вона стала в спортивній медицині, травматології та ортопедії.

– Для процедури використовується власна кров людини?

– Так, збагачену тромбоцитами плазму виділяємо з власної крові пацієнта, яку обробляємо на центрифузі. «Фактори росту тканини», на які багаті тромбоцити, сприяють інтенсивному відновленню ураженої ділянки тканини суглобів, зв'язок, сухожиль, м'язів, кісток і суглобової рідини. Якщо говорити про хрящову тканину, то сама по собі вона володіє досить обмеженою здатністю до відновлення. У ній немає судин, і живлення відбувається за рахунок синовіальної рідини, яка є в порожнині суглоба. Саме тому для ефективної терапії лікарські речовини вводять безпосередньо в порожнину суглоба. І тому можливість доставити речовини, що активують регенерацію, безпосередньо до хряща не могла не привернути увагу фахівців. Крім того, активована плазма знижує запалення і зменшує больовий синдром – одну з головних проблем при хронічних патологіях суглобів.

– Які ще переваги у цього методу?

– Він майже не має ускладнень. У пацієнтів не виникає алергії та виключена можливість передачі інфекції з кров'ю, оскільки використовуються власні тканини. Також при PRP-терапії немає негативного впливу на печінку, нирки та інші органи, як це зазвичай буває від ліків.

– Який ефект дає PRP-терапія?

– Після процедури в ураженому суглобі поліпшується кровообіг, зникають спазми м'язів, що оточують суглоб, пришвидшується відновлення хряща, нормалізується склад суглобової рідини, пришвидшується реабілітація після травм, операцій. Таким чином покращується якість життя пацієнта – за рахунок усунення болю і розширення діапазону рухів в суглобі. Ефективність процедури безпосередньо залежить від якості отриманої плазми, устаткування і кваліфікації лікаря. Але найголовніше – це поведінка самого пацієнта.

– Тож як готуватися до процедури?

– За два тижні до процедури слід припинити вживати ліки, що змінюють згортання крові (у тому числі ацетилсаліцилову кислоту), та інші нестероїдні протизапальні засоби (які майже завжди призначаються при патології суглобів). А також виключити алкоголь і куріння (якщо не виходить на два тижні, то хоч би за добу), урізноманітнити раціон, включивши джерела вітамінів групи B (цілісні злаки, чорний хліб) і С (квашена капуста, смородина) або приймати полівітаміни. Бажано дотримуватися режиму дня, висипатися і уникати стресів.

– Як відбувається процедура?

– З вени беруть від 20 до 50 мл крові, пробірку з якою поміщають у центрифугу. Після центрифугування в шприц набирають 3–5 мл збагаченої тромбоцитами плазми і вводять у порожнину суглоба. Пацієнтові пропонують кілька разів зігнути і розігнути кінцівку, щоб препарат рівномірно розподілився в його порожнині. В окремих випадках буває достатньо однієї процедури, але частіше доводиться зробити три маніпуляції з інтервалом в сім днів. Інколи одразу після процедури біль в суглобі може посилитися, але протягом декількох днів зменшується.

– При яких захворюваннях рекомендується цей метод лікування?

– При травмах зв'язок, сухожиль і м'язів, спортивних травмах, артритах, артрозах, п'ятковій шпорі, інших хронічних патологіях сухожиль і зв'язок.

– А кому цю процедуру не можна виконувати?

– Протипокази до PRP-терапії можуть бути тимчасовими (відносними) і абсолютними. Відносні: гостра інфекція (зокрема ГРВІ, герпевірусна), температура вище 38°С, вживання препаратів, що впливають на згортання крові. Абсолютні: онкологічна патологія, аутоімунні захворювання, порушення згортання крові, тромбоцитопенії (низька кількість тромбоцитів) і тромбоцитопатії (порушення нормальної функції тромбоцитів), гемоглобін крові нижчий за 90 г/л, індивідуальна непереносимість натрію цитрату (речовини, яка запобігає згортанню крові в пробірці), імунодефіцит, сепсис. Не рекомендується проводити маніпуляцію при деяких психічних патологіях.

Джерело.

2ogoloshenya