Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Найбільше від шкідника, гусені, яка швидко об’їдає дерева, наразі потерпає місто Старокостянтинів. Ця ж проблема спостерігається й у деяких інших районах.

Зокрема, про те, що від небезпечного шкідника потерпає рослинність, пишуть в соцмережах і мешканці Городоччини.

«Накладаємо карантинні обмеження на усе місто Старокостянтинів. Щодо Городка, то там також будемо залучати для обстеження спеціалістів. Важливо, щоб люди повідомляли службу одразу, щойно виявляють шкідника, адже він швидко розмножується. І найчастіше його виявляють саме в приватних домогосподарствах», - розповіла Віра Моташко, начальник відділу карантину рослин Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Ненажерлива гусінь, як зазначає спеціаліст, це американський білий метелик. Він пошкоджує понад 300 видів рослин, серед яких і яблуні, груші, сливи, об'їдаючи листя та утворюючи гнізда з павутини. Особливо полюбляє гусінь горіхи та клени.

«Побороти гусінь можна хімічними засобами. Однак в населеному пункті, де це явище спостерігається масово, обробляти усе «хімією» небезпечно для здоров’я людей. Тому уражені гніздами гусені гілки рекомендується зрізати і спалювати і спеціально відведених місцях. В жодному випадку цього не варто робити на подвір’ї. Також варто дотримуватися агротехнологій, які попереджають поширення шкідника: обкопувати дерева, робити ловчі пояси для комах, зрізати уражене шкідником гілля, робити сезонне обприскування плодових дерев від шкідників», - пояснюють в Держпродспоживслужбі.

На час карантинних обмежень спеціалісти служби проводять роз’яснювальну роботу серед населення, якими саме засобами ефективно боротися зі шкідником.

Віра Моташко також зазначає, що поширення шкідника на території Хмельниччини відбулося через зміну клімату. Вперше його зафіксували ще в 90-х роках минулого століття на півдні Кам’янець-Подільського району. Але явище не було масовим і локальні вогнища шкідника вдавалося знищувати. Нині ж, через високі температури влітку та не надто морозні зими метелик поширюється територією.

Минулого року через нашестя гусені американського білого метелика карантинні заходи вводили в селі Гвардійське Хмельницького району, місті Волочиськ та частині придорожньої смуги в напрямку Тернопільщини, а також в деяких населених пунктах на Теофіпольщині.

Джерело.

2ogoloshenya