Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Верховна Рада України ухвалила закон про імпічмент президента.

На засіданні парламенту у вівторок, 10 вересня, за документ проголосували 245 народних депутатів.

Навіщо потрібен закон про імпічмент президента

Правові основи імпічменту президента прописані в статтях 85 і 111 Конституції України. Єдиним законодавчим актом, в якому конкретизовані зазначені положення, є регламент Верховної Ради. Але у ньому є низка «прогалин», які роблять імпічмент практично неможливим. Наприклад, не визначено правовий статус спеціального прокурора, спеціальних слідчих, не врегульовані окремі питання їх обрання, а також обрання голови, секретаря та членів спеціальної тимчасової слідчої комісії тощо.

Як сказано у пояснювальній записці, ухвалення закону про імпічмент має виправити ситуацію.

В яких випадках можуть оголосити імпічмент президента


Парламент зможе усунути президента України з поста в порядку імпічменту виключно в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину.



Як проходить процедура імпічменту президента

Процедуру імпічменту може ініціювати тільки конституційну більшість нардепів. Вони повинні подати до парламенту постанову з правовим обґрунтуванням необхідності утворення спеціальної тимчасової слідчої комісії. Свої підписи вони відкликати вже не зможуть.

Потім Верховна Рада приймає рішення про ініціювання імпічменту та включення його до порядку денного як невідкладного.

Після цього парламент створює спеціальну тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування факту та обставин вчинення президентом державної зради або іншого злочину.

До складу комісії входять нардепи з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій і груп, спеціальний прокурор і спеціальні слідчі; при цьому до складу комісії не може бути включена людина, якщо це спровокує реальний або потенційний конфлікт інтересів (згідно з формулюванням закону про запобігання корупції) при проведенні розслідування.

Президент відповідно до законопроекту, може користуватися в процедурі імпічменту послугами адвокатів у кількості від одного до п’яти, які забезпечують захист його прав, свобод та інтересів.

Пленарне засідання Ради, на якому розглядаються висновки і пропозиції комісії, має бути відкритим, за винятком випадків, коли озвучувана інформація становить державну таємницю.

Після прийняття Верховною Радою рішення про звинувачення президента парламент повинен звернутися до Конституційного і Верховного судів.

Якщо КС і ВС визнають рішення Ради відповідним законам, парламент приймає рішення про імпічмент президента.

Постанова вважається прийнятою, якщо за неї проголосувало не менше ¾ народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради.

Якщо Рада не зможе оголосити імпічмент президента, то головуючий від імені парламенту приносить голові держави вибачення.

Відставка президента за власним бажанням є підставою для припинення процедури імпічменту на будь-якій стадії, а також для закриття відповідних проваджень у Конституційному і Верховному судах.

Джерело.

2ogoloshenya