Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Росія повернула до України захоплених 25 листопада 2018 року українських моряків та низку політв'язнів.

У суботу, 7 серпня, відбувся грандіозний обмін полоненими між Росією та Україною. Обмін відбувся за схемою 35 на 35. Унаслідок обміну на свободу вийшли 24 українських моряки, а також ще 11 політв'язнів, серед яких і режисер Олег Сенцов.

Кого Україна віддала Росії задля повернення своїх бранців - дивіться у екслюзивному матеріалі ТСН.ua.

Володимир Цемах 

Володимир Цемах_1

УНІАН
Бойовик "ДНР", проживав в окупованому Сніжному, звідки його викрали українські спецслужбовці наприкінці червня. Операція була проведена у глибокому тилу і мала надсекретний характер, офіційно її деталі досі не розголошуються.

Цемах від 26 червня 2014 року до 27 червня 2019-го в окупованому Сніжному обіймав посаду "командира батальйону протиповітряної оборони в/ч 08801", який згодом став "1-ю окремою мотострілковою бригадою "Слов'янська" ДНР". Згодом "зенітник" був "заступником командира батальйону в/ч 08819". Головною причиною його вивезення на підконтрольну територію було те, що Цемах може бути цінним свідком у справі про збиття MH17. Журналісти знайшли відео, на якому він начебто зізнається, що ховав "Бук" та витягав якогось "пацана" після збиття пасажирського рейсу.

29 червня Шевченківський районний суд взяв його під варту, а через два місяці – подовжив запобіжний захід. Його хотіли допитати нідерландські прокурори та навіть надсилали листа до ГПУ із проханням не видавати Росії. Однак 5 вересня Апеляційний суд випустив його під особисте зобов’язання. Вважається, що обмін полоненими між Україною та РФ, який мав відбутися 30 серпня, був зірваний саме через те, що в останній момент Росія вимагала Цемаха для видачі. Всього за пів години після рішення суду президент РФ Володимир Путін повідомив, що обмін між Україною та Росією буде "масштабним".

Кирило Вишинський

Кирило Вишинський_1

УНІАН
Колишній керівник відділення російського державного інформагентства "РИА Новости Украина". Свого часу працював на телеканалах ICTV та "Росія-1". Під час анексії Криму працював журналістом на півострові та виправдовував дії Росії. За це отримав нагороду "За повернення Криму". Також він має російський орден "За заслуги перед вітчизною".

Був затриманий у травні 2018 року за звинуваченнями у державній зраді. СБУ викрила схему його фінансування з боку Росії через Сербію за виготовленням антиукраїнських матеріалів. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою і таким він був до серпня 2019 року, коли його випустили з-під варти.

Сам Вишинський запевняв, що не погоджувався на обмін та планує довести у суді власну невинуватість. Однак речниця ексгенпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган опублікувала у соцмережах фото письмової заяви Вишинського, де він дає згоду на обмін. Через деякий час Сарган видалила цю публікацію.

Євген Мефьодов

Євген Мефьодов, фігурант справи 2 травня

УНІАН
Росіянин, учасник одеського "Антимайдану". Був затриманий 2014 року за звинуваченнями в причетності до подій 2 травня в Одесі, коли в Будинку профспілок загинуло 42 людини, а ще 6 – на вулицях міста.

2017 року був виправданий, однак одразу ж затриманий за іншими звинуваченнями – у сепаратизмі, діях, спрямованих на повалення влади, та підготовці до масових безладів. Весь цей час перебував у СІЗО, а 19 серпня був випущений під заставу.

Максим Одинцов

Максим Одинцов

krymsos.com
Колишній український військовий, прапорщик, фігурант справи про "кримських дезертирів".

2014 року після анексії Криму перейшов на бік російської армії, а 2016 року його затримали прикордонники на адміністративній межі між півостровом та Херсонською областю. У лютому 2018 року Подільський райсуд засудив Одинцова до 14 років ув’язнення.

Олександр Баранов

Баранов Олександр

Як і Одинцов, був українським військовим, сержантом, однак перейшов на бік армії РФ. Теж фігурант справи про "кримських дезертирів".

Баранов, на відміну від Одинцова, отримав 13 років позбавлення волі.

Олександр Ракушин
Офіцер запасу Збройних сил України, звинувачується у співпраці із спецслужбами РФ.

Його затримали у червні 2019 року. Слідство вважає, що ФСБ завербувала Ракушина ще 2017 року на зустрічі випускників Ленінградського вищого військово-політичного училища. Він збирав інформацію про українське озброєння та намагався вербувати співробітників СБУ.

5 вересня стало відомо, що ще в 20-х числах серпня суд відпустив його під особисте зобов’язання для проведення обміну.

Олександр Саттаров

Олександр Саттаров

Центр "Миротворець"
Колишній український правоохоронець, служив у "Беркуті".

Його затримали у грудні 2017 року в Дніпрі за звинуваченнями у сепаратизмі. За даними слідства, Саттаров був учасником "самооборони" Криму під час анексії та брав участь у блокуванні військового аеродрому Бельбек у Севастополі. 22 серпня суд випустив його з-під варти, адвокат Саттарова офіційно повідомив, що його готують на обмін.

Ігор Кімаковський

Ігор Кімаковський

Українська правда
Росіянин, агент ФСБ. Про його затримання повідомила СБУ ще в червні 2015 року. За їхніми даними, спіймали Кімаковського у селищі Березове Донецької області. У СБУ зазначили, що він налагодив зв’язки із бойовиками "ДНР" та передав їм інформацію про дислокацію та переміщення українських військ. Сам Кімаковський стверджує, що є викладачем, а на Донбас приїхав волонтером, аби відновлювати інфраструктуру.

У травні 2018 року суд випустив його з-під варти, однак менш ніж за місяць знову помістив за ґрати. Відтоді він перебуває під вартою. Його адвокат повідомляв, що Кімаковського готували на обмін.

Олексій Седіков

Олексій Седіков

Цензор.нет
Росіянин, лейтенант запасу ЗС РФ, воював на боці бойовиків "ЛНР".

Його захопили у полон українські військові на Донбасі в липні 2016 року. Через рік суд визнав Седікова винним у терористичній діяльності та засудив до 11 років позбавлення волі. 22 серпня він розповів, що написав заяву на обмін.

Юлія Просолова

Юлія Просолова_1

ТСН.ua
Українка, завербована російськими спецслужбами.

Просолову затримали наприкінці жовтня 2017 року. За даними СБУ, її виманили з окупованого Донецька для начебто оформлення біометричного паспорту. Просолову звинуватили у вчиненні теракту в Маріуполі, під час якого загинув полковник СБУ Олександр Хараберюш.

Сама Просолова визнала провину та у жовтні 2018 року отримала 12 років ув’язнення. В інтерв’ю ТСН.Тиждень вона детально розповідала, як її вербували і як вчиняла вибух. 

Віктор Агеєв

Військовий РФ Віктор Агеєв

ТСН.ua
Агеєв потрапив у полон українських військових на Донбасі у червні 2017 року. У Міноборони РФ заявили, що він вже давно звільнився, тоді як його мати стверджувала, що син у травні надіслав їй фотографію наказу про присвоєння йому звання єфрейтор.

Про обмін Агеєва неодноразово просила його матір, зокрема і президента РФ Володимира Путіна. Водночас, сам російський військовий перебував весь час за ґратами, а у січні 2018 року його засудили до 10 років позбавлення волі.

Олена Бобова, Валерій Пікалов, Денис Хітров, Петро Мельничук
 

Учасники антиукраїнських мітингів в Одесі у травні 2014 року. Мельничук є громадянином Молдови, інші троє - українці.

Бобову разом зі ще трьома фігурантами – Валерієм Пікаловим, Денисом Хітровим та Петром Мельничуком затримали у березні 2017 року. Їх звинуватили у державній зраді. За даними СБУ, вони створили цілу шпигунську мережу, вербували співробітників стратегічних підприємств на півдні України та збирали інформацію про пересування сил ЗСУ.

21 серпня низка місцевих та сепаратистських ЗМІ повідомили, що всіх чотирьох вивезли з Одеського СІЗО. 

Станіслав Єжов

Станіслав Єжов

УНІАН
Українець, працював перекладачем у колишнього прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Єжова затримали ввечері 20 грудня 2017 року просто під стінами Кабміну. Його звинуватили у шпигунстві та співпраці із російськими спецслужбами. Сам Гройсман запевняв, що витоку важливої інформації не було. За кілька днів Єжову обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а на суді він повідомив, що є росіянином. Через деякий час він розповідав, що його планували обміняти на політв'язня Романа Сущенка.

Наприкінці серпня 2019 року стало відомо,, що Єжов визнав провину та уклав угоду зі слідством. Суд засудив його до 3 років 28 днів ув'язнення - рівно стільки, скільки він просидів у СІЗО за законом Савченко, і, відповідно, його одразу відпустили на волю. 

Олександр Валехідіс

Росіянин, засуджений за шпигунство.

Валехідіса затримали у Львові у липні 2014 року. Його звинуватили у шпигунстві та начебто затримали "на гарячому" - під час передавання таємних документів російському кураторові. У лютому 2016 року його засудили до 10 років позбавлення волі.

Андрій Васьковський

Українець, ексспівробітник СБУ. 

У серпні 2018 року тодішній голова СБУ Василь Грицак повідомив, що у лавах відомства знайшли "крота" та затримали його ще 18 серпня. Імені він не називав, однак згодом адвокати повідомили, що цим "кротом" є капітан СБУ Андрій Васьковський. Його начебто теж затримали на "гарячому" під час того, як він фотографував документи із грифом "таємно". 

Володимир Галічій

Володимир Галичий

Телеканал ATR
Українець, ексдепутат Севастопольської міськради, яка у березні 2014 року проголосувала за входження до складу Росії.

Галічого затримали на адмінмежі Криму та Херсонської області у вересні 2015 року. Його звинуватили у держзраді, однак сам він провину не визнає. Від того часу перебуває у СІЗО.

Сергій Гнатьєв

Сергій Гнатьєв

Обозреватель
Українець, засуджений за замах на добровольца ОУН та участь в незаконних збройних формуваннях.

Інформації про дату його затримання немає, однак відомо, що 22 серпня Апеляційний суд випустив його з-під варти після відповідного клопотання прокуратури. Активісти, які перебували на суді, розповідали, що Гнатьєва раніше засудили до 8 років ув'язнення, а тепер відпустили для обміну. 

Сергій Єгоров

Сергій Єгоров

Деловая столица
Росіянин, засуджений за участь в незаконних збройних формуваннях.

Єгоров потрапив у полон у квітні 2017 року на Донбасі. За даними слідства, воювати на боці бойовиків він почав у лютому того ж року - він охороняв територію військової частини у "ДНР". Був засуджений до 10 років позбавлення волі.

Аркадій Жидкіх

Аркадій Жидкіх

Центр "Миротворець"
Росіян, воював на боці бойовиків на Донбасі.

Жидкіх взяли у полон українські військові у вересні 2015 року. У лавах бойовиків мав позивний "Якут". Після того інформації про його подальшу долю не було.

Ольга Коваліс

Росіянка, шпигунка.

Коваліс затримали на блокпосту біля Маріуполя у квітні 2015 року. Її звинуватили у збиранні інформації для бойовиків "ДНР" та формування мережі шпигунів. Відтоді перебувала в СІЗО.

Павло Черних

Росіянин, шпигун.

Чоловік Ольги Коваліс, був затриманий разом з нею на блокпосту та отримав аналогічні звинувачення. Відтоді перебував у СІЗО.

Дмитро Кореновський, Віктор Федоров

Дмитро Кореновський

Новости-N
Дмитро Кореновський
Українці, затримані за шпигунство.

Обох затримали у червні 2018 року у Миколаєві, згодом суд у Києві посадив їх за ґрати. За даними слідства, вони збирали інформацію про пересування сил ЗСУ та передавали кураторам. Вони намагались ухвалити угоду зі слідством та визнати провину, однак суд відхилив це. До затримання Кореновський працював місцевим скульптором.

Сергій Лазарєв

сюж_сократ

Українець, російський агент, полковник ВПС України.

Мав позивний "Сократ" та шпигунив на користь Росії понад три роки у галузі авіабудування. За даними слідства, був затриманий 2017 року, а в кінці 2018 стало відомо, що був засуджений до 4 років позбавлення волі. В інтерв'ю ТСН.Тиждень розповідав, як йому не подобалась українізація і він сам шукав способи стати російським агентом. 

Юрій Ломако

Юрій Ломако

Центр "Миротворець"
Українець, шпигун.

Був затриманий в грудні 2018 року в Очакові. Капітан 1-го рангу Військо-морських сил ЗСУ. За даними слідства, був завербований у Криму 2015 року. Росіянам передавав інформацію про військові частини та особовий склад української армії. У квітні 2019 року його засудили до 5 років позбавлення волі. 

Антоніна Родіонова
Українка, ексспівробітниця Нацгвардії, шпигунка.

Точна дата її затримання невідома. За даними слідства, була завербована в серпні 2016 року. Вона працювала діловодом в службі радіаційного, хімічного, біологічного захисту Служби екологічної безпеки Головного управління Національної гвардії України. До Росії передавала низку організаційних даних Нацгвардії. Визнала провину і 24 січня 2018 року була засуджена до 4 років позбавлення волі.

Денис Сидоров

Сидоров Денис

Центр "Миротворець"
Росіянин, воював на боці бойовиків.

Був затриманий у вересні 2016 року на Донбасі. За даними Міноборони, добровільно здався у полон та надав інформацію про російських командирів на окупованих територіях ОРДЛО. Відбував покарання у Житомирській колонії, однак точного терміну ув'язнення відомо не було.

Олександр Тарасенко

Українець. На момент публікації інформація відсутня.

Аслан Басханов

Українець. На момент публікації інформація відсутня.

Микола Єрьомін

Українець. На момент публікації інформація відсутня.

Андрій Костенко

Українець. На момент публікації інформація відсутня.

Олег Хоменко

Українець. На момент публікації інформація відсутня. 

Джерело.

2ogoloshenya