Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Найближчі кілька років драйвером зростання ВВП України стане сільське господарство.

Обсяг проданої аграрної продукції за кордон до 2026-го зросте на 17%. Про це йдеться у "Стратегії розвитку експорту продукції сільського господарства, харчової та переробної промисловостей України до 2026-го".

Уряд планує відкрити нові ринки збуту для української продукції. Крім того, усунути заборони для торгівлі на вже доступних.

"Наприкінці 2026-го Кабмін планує відкрити або спростити доступ до ринків 28 країн ЄС, Туреччини, Китаю, Індії, Єгипту, Саудівської Аравії, Канади, ОАЕ, США, Ізраїлю, Білорусі, Грузії , Молдови, Японії, Індонезії, Таїланду, Бангладеш, Лівану, Філіппін, Нігерії та Швейцарії", - пояснює в.о. міністра аграрної політики і продовольства Ольга Трофімцева.

Кабмін затвердив 2 сценарії економічного розвитку України щодо нарощування експорту - обережний і прискорений. Щоправда, до обидвох закладено щорічне зростання цін. У першому випадку 2020-го ціни на продукти зростуть на 6%, 2021-го - на 5,7%, 2022-му - на 5,3%. У другому випадку наступного року ціни зростуть на 6,5%, 2021-го - на 7,1%, 2022-го - на 7%.

"Затребувана в ЄС українська сільгосппродукція вже продається на внутрішньому ринку за європейськими цінами або дорожче. Наприклад, хліб у Литві на третину дешевше, ніж в Україні. Виробнику вигідно продати свій товар тому, хто пропонує вищу ціну", - говорить економіст Олег Пендзин.

Джерело.

2ogoloshenya