Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

У спекотний літній день під дверима пивзаводу людно. Тут кучкуються чоловіки. Вони чекають на смак живого й холодного пива. Одна пляшка коштує 12 гривень. Під смак хмільного напою тут купують ще й рибку. Всім цим комплектом йдуть ласувати під горіх. Втім перш ніж потрапити до рук “пиволюбителів”, місткість пляшки проходить цілий шлях, що називається пивоварінням.

  • Перша продукція зі стін Хмельницького пивзаводу була випущена в 1901 році.
  • Традиції пивоваріння започаткував німець Леон Кляве.
  • Їх використовують й дотепер.
  • Нині тут виготовляють 10 мільйонів літрів пива на рік.

Про історію хмельпива

Технології пивоваріння у Хмельницькому започаткував німець Леон Кляве. Сталося те 118 років тому. Як розповів краєзнавець Сергій Єсюнін, Кляве був підприємцем, що мав чималий досвід у пивоварінні. Адже пивне виробництво - сімейний бізнес, що започаткували його діди-прадіди. Проаналізувавши, що на Поділлі на той час великі пивовні заводи були відсутні, Кляве розпочинає свою діяльність на Вінниччині. Пропрацювавши якийсь час там, він зважується на рішучий крок - заснувати власне виробництво у Проскурові. 

Фото надав Сергій Єсюнін

Тоді він звертається до міської думи з проханням надати йому земельну ділянку. Йому надали дві. У результаті Кляве їх купує і будує пивоварний завод. Відтак за кілька років були збудовані корпуси, що височать на вулиці Чорновола й донині. Саме в цих стінах створюється живе пиво, що готують за технологією німця й досі.

Пивне виробництво за рецептом Кляве мало дві головні складові: вода і солод. Воду, що входила до складу пива, німецький промисловець добував із власної артезіанської свердловини. Також він облаштував власне виробництво солоду та придбав якісне німецьке обладнання. Як розповів краєзнавець Сергій Єсюнін, за допомогою того оснащення створювалось кілька сортів пива, зокрема відомо про баварське. На той час завод Кляве виробляв найякісніше пиво у всій Подільській губернії. 

Пройшли роки. Хмельницький пивзавод все ще красується на тому ж місці. Традиції, що заклав німець Кляве, панують тут й досі. Як варять пиво сьогодні, читайте далі. 

Про сучасне пивоваріння

Нині на території пивзаводу все ще залишились будівлі, що побудував Леон Кляве. Саме в цих стінах створюється улюблений багатьма хмільний напій. Директор ПрАт “Хмельпиво” Олександр Лисюк каже, що в рік завод випускає 10 мільйонів літрів пива. Тут готують п’ять сортів: Проскурівське, Хмельницьке, Жигулівське, Проскурівське преміум і Проскурівське бренд. Всі ці напої cхожі за технологією виготовлення. Бо ж все пиво, що тут варять, є живим. До того ж, тут досі користуються свердловиною, яку добув більше сотні років тому Леон Кляве. Саме вона і є основою сучасного пивоваріння. 

Відтак перш ніж потрапити до пляшки, воно близько двох місяців “гуляє” п’ятьма цехами. Мова йде про варницю, солодовню, бродильню, підвал і відділ розливу пива. 

Варниця - місце, де відбувається безпосередній процес пивоваріння. Спершу з ячменю готують солод. З нього роблять борошно, яке додають у спеціальні чани. Під час варіння отримується сусло - сировина, що призначена для зброджування. Та перед процесом бродіння, сусло охолоджують. Вже після цього пиво передають у бродильню. Там при температурі +10 - +11 градусів напій “відпочиває” у чанах. Як розповів Олександр Лисюк, після цього пиво чекає наступна стадія - доброджування. Після цього воно відправляється на фільтрацію, і вже згодом на розлив. 

Пиво тут розливають як у нові, так і вже використані пляшки. Як повідомив директор пивзаводу Олександр Лисюк кількість повернених сягає 80%. Усі вони підлягають ретельній дезінфекції. 

Сам директор пивзаводу зізнається, що пиво любить. Улюбленого сорту в нього немає. Бо ж як зізнається Олександр Лисюк, окремими з них полюбляє ласувати під настрій.

Джерело.

2ogoloshenya