Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Його закрили після того, як Румунія стала членом ЄС.

На Буковині вже майже 10 років селяни намагаються домогтися відкриття пропускного пункту між Україною та Румунією для покращення транскордонного співробітництва.

Як поєднати розділених колючим дротом родичів, яким не пощастило, або, навпаки, пощастило жити на кордоні України?  Саме ТСН.Тижню поскаржилися люди на Буковині, що колись прикордонний їхній регіон і торгівля в ньому процвітали, бо мали свій облаштований перехід. А тепер район став депресивним.  

"У нас у Руській колись був перехід до Румунії. Люди наші ходили просто-напросто туда. Хочемо, щоб це знову відновили", - скаржаться місцеві.

Їх закрили у 2010 році, коли Румунія увійшла до Євросоюзу. Для місцевих це все одно, що перегородити стіною власне обійстя. Вже вдруге за півстоліття. Адже після другої світової гуцульські землі покроїли без церемоній, залишивши по різні боки колючки кровних родичів. "Поділили село. Просто поділили. Не те, що поділили по річці, добре. Що майор попався зговорчивий і відкинув границю за гору", - кажуть місцеві.

Тепер до найближчого пропускного пункту Порубне з Путили більше 200 кілометрів. По горам це взагалі за три дев’ять земель. Крайнє від кордону селище Селятин колись було багатим містечком. За Австро-Угорщини.  Тепер спорожніла будівля колишньої залізничної станції нагадує, що у кращі часи звідси можна було доїхати до Відня і Парижа. У Селятині вірять, що їхній порятунок  у відкритті міжнародних пунктів пропуску Руська і Шепіт.

"Це наше таке є вікно в Європу, вікно можливостей, ….пункт пропуску автоматично потягне за собою транскордонне співробітництво", - зазначив  заступник голови Селятинської сільради Андрій Бойчак.

Україна в цілому задихається від дефіциту вікон у Європу. Загалом в державі функціонують 52 міжнародних автомобільних і пішохідних пункти пропуску. Втрата навіть одного з  них одразу б’є по економіці .

Вже майже десять років як прикрили і досі не можуть відкрити два пункти пропуски Руська і Шепіт. Вони діяли до 2010 року. Відколи румунський кордон став межею шенгенської зони, переходи закрили. Не назавжди – допоки обидві країни не приведуть їх до відповідного стандарту.

"З їхньої сторони пункт пропуска відбудований, з нашої сторони не підходить по євростандартах. Тому пункт пропуска закритий", - пояснив перший заступник начальника відділу прикордонної служби Євген Чеховський.

З боку України млява тяганина навколо реконструкції двох переходів  триває більше семи років. Уряди України та Румунії домовилися модернізувати свої пункти пропуску. Румуни слова дотримали, ми – ні.

"Наскільки мені відомо, там є скажем такий стопор з боку ДФС, якому вигідно, щоб був тільки пункт пропуску Порубне і не більше в рамках нашої Чернівецької області", - розповідає Андрій Бойчак.

Очевидно, сіра зона біля кордону і вічний замок на пунктах пропуску комусь були дуже зручними.

"Я знаю, що кілька разів вже підписували меморандуми, робили двосторонні ноти з Румунією наш уряд для того, щоб ці пункти відновити. На жаль, поки що сьогодні вони застрягли", - каже голова Путильської РДА Микола Савчук.

Для запуску пропускних пунктів Руська і Шепіт вже є всі належні документи  Навіть частину коштів на модернізацію переходів Євросоюз готовий надати. Тому головний інгредієнт для рецепту для відновлення переходів треба шукати у Києві. Сподіваюся, і прикордонна служба, і нове керівництво української митниці належно зреагують на побачене сьогодні і з легким серцем приїдуть куштувати святкову кулешу на відкриття так потрібних людям переходів. 

Рецепт запуску пунктів пропуску "Руська-Ульма" і "Шепіт-Ізвори"

1. Уряду розпочати виконувати Угоду між Кабінетом Міністрів України і Урядом Румунії від 31.08.2012 р про відкриття зазначених пунктів пропуску для міжнародного сполучення.

2.Визначити паритетність фінансування даного проекту між Україною та Євросоюзом.

3.Громадськості Путильського району Чернівецької області підготувати петицію до уряду України з вимогою прискорити виконання взятих ним зобов’язань щодо модернізації закритих у 2010 році пунктів пропуску.

4.Створити програму економічного розвитку регіону як транзитного між Україною та Євросоюзом. 

Нагадаємо, Коли добудують КПП Дяківці-Раковец вирішать у Львові.

Джерело.

2ogoloshenya