В Україні фіксується близько 300 випадків менінгококового менінгіту щорічно.

 

У Чернівецькій області – до 10 випадків щорічно. Летальність в Україні – до 35%, на Буковині – до 20%, йдеться у повідомленні на сайті лабораторного центру МОЗ.

За 6 місяців 2019 року в області зареєстровано 8 випадків менінгококової інфекції, з них 3 випадки в м. Чернівці, в Герцаївському районі – 2, Новоселицькому районі – 2, Кіцманському районі – 1, пише Молодий Буковинець.

 

Менінгококовий менінгіт – це бактеріальна форма менінгіту, серйозна інфекція, що вражає оболонку мозку. Він може призводити до важкого ураження мозку, а при відсутності лікування в 50% випадків закінчується смертельним результатом.

Бактерія передається від людини людині через виділень з дихальних шляхів або горла носія. Тісний і тривалий контакт, такий як поцілунок, чхання або кашель в бік іншої людини або проживання в безпосередній близькості з інфікованою людиною-носієм (наприклад, в загальній спальні або при спільному користуванні посудом), сприяє поширенню хвороби.

 

Зазвичай інкубаційний період триває 4 дні, але може варіюватися від 2 до 10 днів.

 

Вважається, що 10-20% населення є носіями N.meningitidis в будь-який момент часу. Однак в епідемічних ситуаціях число носіїв може бути вище.

2ogoloshenya