Ярмолинецький районний суд визнав винним 26-річного жителя м. Кривій Ріг у застосуванні насильства щодо підлеглого, вчиненого в умовах особливого періоду (частина 4 статті 426-1 Кримінального кодексу України) та покарав його 5 роками ув'язнення, звільнивши від реального відбування покарання з випробуванням на 3 іспитових роки.

 Про це повідомляється на сайті Хмельницького апеляційного суду.

Події розгорнулися у одній із військових частин Хмельницької області у квітні цього року. Для проходження навчальної практики у військах туди прибули двоє курсантів Військового інституту із Харкова. Того дня один з них – сержант – зранку вибув у звільнення за межі частини. Повернувся назад нетверезим та ще й таємно проніс алкоголь із собою в казарму. Там запросив інших військовослужбовців приєднатися до вживання спиртних напоїв. Невдовзі з одним з них – солдатом з Військового інституту – виник конфлікт, у результаті якого старший за званням кілька разів вдарив підлеглого в обличчя, заподіявши тому легкі тілесні ушкодження.

 

У судовому засіданні колишній військовослужбовець свою вину визнав, попросив у потерпілого вибачення. Той, натомість, просив суд не позбавляти волі обвинуваченого, запевнив, що претензій до нього не має.

 

При виборі виду та міри покарання суд серед іншого врахував, що чоловік учасник бойових дій, раніше не судимий, має сім’ю, виховує неповнолітню дитину і позицію прокурора, який просив призначити покарання нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції частини 4 статті 426-1 КК України. Тож дійшов до висновку про можливість застосування щодо нього статті 69 Кримінального кодексу України – «Призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено законом» та статті 75 КК України – «Звільнення від відбування покарання з випробуванням».

2ogoloshenya