Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

 

У середу, 10 липня, бойовики на Донбасі обстріляли протитанковими ракетами автоколону новопризначеного глави Донецької ОДА Павла Кириленка. В результаті загинув український військовослужбовець і поранено ще одного.

НВ розповідає, що відомо про цей інцидент.

Що сталося

10 липня новопризначений глава Донецької обласної адміністрації (ОДА) Павло Кириленко вирушив з поїздкою по прифронтових точках Донбасу. У цей день він відвідав Гранітне, Мар'їнку та Красногорівку.

На південній околиці села Гранітне (Волноваський район Донецької області) автоколону, яка супроводжувала губернатора, обстріляли бойовики. Інцидент стався близько 15:00 на виїзді з Гранітного в сторону КПВВ Гнутове, біля символічного пам'ятника автомобілю «полуторці» ГАЗ-АА, який добре відомий місцевим, - неподалік знаходиться останній блокпост ВСУ перед лінією розмежування.

Згідно з офіційним повідомленням штабу ООС, бойовики стріляли з протитанкового ракетного комплексу. Керована ракета потрапила в кузов вантажівки КрАЗ одного з підрозділів ООС. Один український військовослужбовець загинув на місці, ще одного госпіталізовано з пораненнями середнього ступеня тяжкості.

Губернатор, автомобіль якого знаходився поруч, під час обстрілу не постраждав.

Про те, що КрАЗ рухався в колоні супроводу Павла Кириленка, в ООС не повідомили, однак пізніше ця інформація підтвердилася.

Президент Володимир Зеленський призначив Кириленка головою Донецької ОДА 5 липня, звільнивши з цієї посади Олександра Куця. Батьки і рідний брат новопризначеного губернатора живуть на окупованій території.

Після повідомлень у ЗМІ про те, що брат Кириленка служить у т. зв. «ДНР», Зеленський запевнив, що губернатор Донецької ОДА не спілкується з братом «через політичні розбіжності».

Губернатор не попередив про поїздку штаб ООС? Що пишуть ЗМІ та волонтери

Надвечір 10 липня в ЗМІ та соціальних мережах з'явилися перші деталі події. Так, ветеран АТО Борис Овчаров повідомив у Facebook, що губернатор Кириленко та його супроводжуючі пересувалися колоною на джипах, а військовий КрАЗ був найбільшою машиною в ній - ймовірно, саме тому і став мішенню для обстрілу.

А The Newsroom із посиланням на власні джерела повідомляє, що губернатор вирушив на передову без узгодження зі штабом ООС.

«У машині Кириленко всі живі. Особисто він - живий, але переляканий. Що й не дивно», - йдеться в свообщеніі.

 

Про це ж написала і журналіст Тетяна Ніколаєнко.

«Голова донецької ВГА Кириленко (той, що родичі на окупованій території) без попередження поїхав на лінію вогню. У машині супроводу один поранений, один убитий. Керівництво ООС про це дізналось по факту трупа», - стверджує Ніколаєнко.

Що відомо про загиблого бійця

На даний момент єдиною жертвою обстрілу є загиблий на місці Антон Фака - 22-річний молодший сержант з Миколаєва.

Він був бійцем 406-ї окремої артилерійської бригади.

«Загинув справжній патріот своєї країни [...]. Таким ми його і запам'ятаємо - як і те, хто це зробив», - йдеться в повідомленні бригади.

 Як відреагувала Україна

Увечері 10 липня обстріл під Гранітним прокоментував президент Володимир Зеленський. За його словами, «це зухвалий напад чітко показав, хто саме насправді не хоче миру на Донбасі».

«Обстріл у Гранітному розцінюю як спробу зірвати Мінський процес і поставити під загрозу домовленості щодо відновлення переговорів у Нормандському форматі. Але розрахунки провокаторів не виправдаються. Наша прихильність дипломатичним рішенням - незмінна», - підкреслив Зеленський.

Обстріл у Гранітному розцінюю як спробу зірвати Мінський процес

Він також доручив «посилити активність підрозділів ЗСУ щодо виявлення та знешкодження диверсійних груп».

Зеленський закликав «миттєво і жорстко реагувати на будь-які інші спроби збройних провокацій проти українських мирних громадян і військовослужбовців».

У прес-службі президента підтвердили, що машина глави ОДА «знаходилася неподалік» і не постраждала під час обстрілу.

Міністерство закордонних справ України засудило ракетний обстріл під Гранітним.

Представник МЗС Катерина Зеленко підкреслила, що обстріл автоколони з боку російських гібридних військ є грубим порушенням Мінських угод.

З коментарем виступив і заступник міністра закордонних справ Єгор Божок.

«Саме так Кремль "хоче" припинення вогню в Україні і "намагається з усіх сил виконувати" Мінські угоди. Боюся, що це не кінець. Натхненна Радою Європи, Росія не зупиниться», - зазначив Божок, натякаючи на нещодавнє повернення Росії до складу ПАРЄ.

А віце-прем'єр Павло Розенко закликав відсторонити від посади Кириленко на час розслідування обставин інциденту під Гранітним.

«Голова Донецької ВЦА [військово-цивільної адміністрації] Павло Кириленко повинен бути негайно відсторонений президентом Володимиром Зеленським з посади на час проведення розслідування. А військова прокуратура негайно почати розслідування всіх фактів, які призвели до загибелі людей», - написав він у Facebook.

Розенко допустив, що загибель українського військовослужбовця є результатом "кулуарності, непрозорості і непрофесіоналізму в кадрових рішеннях".

Джерело.

2ogoloshenya