Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Україні почався прийом заяв до вишів для вступу на бакалавра і наскрізного магістра – більшість вступників мають подати їх в електронній формі через власні кабінети на сайті. Подача заяв розпочалася сьогодні, 10 липня, о 9.00.

Генеральний директор директорату вищої освіти й освіти дорослих Міністерства освіти і науки Олег Шаров повідомив, що після подання першої заяви в електронному кабінеті вже не можна змінити жодні ані. Тож перед подачею першої заяви, абітурієнт повинен перевірити, чи правильно він завантажив усі документи і вказав інформацію, повідомляє прес-служба відомства.

Цього року вступники на бакалавра або наскрізного магістра можуть подати на бюджет 7 заяв на 4 спеціальності, а на контракт – будь-яку кількість заяв. Джерело фінансування абітурієнт обирає під час подачі кожної заяви. Загалом існують 2 опції: на бюджет, а в разі неотримання рекомендації також на контракт; виключно на контракт.

Зазначається, що в будь-якій заяві, яку абітурієнт подає на бюджет, він також обов’язково вказує її пріоритетність від 1 до 7, де 1 – найвища пріоритетність, а 7 – найнижча. Таким чином він позначає, на які конкурсні пропозиції в яких вишах хоче вступити найбільше – їм слід присвоїти найвищі пріоритетності, а які є менш бажаними – для них вказуються нижче пріоритетності.

За словами Шарова, пріоритетність потрібна для того, щоб алгоритм адресного розміщення держзамовлення «розумів», у якій послідовності слід розглядати заяви абітурієнта. Водночас на пріоритетність розгляду не впливають ані час подачі, ані розмір конкурсного балу.

Якщо вступник анулює заяви з першими пріоритетностями, то найвищою у нього буде наступна пріоритетність. Після подачі заяви змінити пріоритетність уже неможливо. Разом з тим, якщо заява з пріоритетом ще не зареєстрована в установі, то абітурієнт може скасувати її і подати замість неї нову. Однак якщо заяву вже зареєстровано, то в разі її скасування абітурієнт втрачає пріоритет без можливості його поновлення.

Відстежити весь процес проходження своєї заяви абітурієнт може через його статус, який буде змінюватися в електронному кабінеті. Також зазначається, що існує невеликий відсоток абітурієнтів, які подають заяви у паперовій формі до приймальних комісій вишів.

Детальна інструкція щодо подання електронних заяв розміщена ТУТ.

Нагадаємо, у грудні Міністерство юстиції затвердило нові Умови прийому до установ вищої освіти у 2019 році. Зокрема, реєстрація електронних кабінетів почнеться з 1 липня, а прийняття заяв і документів з 10 липня. Вступна кампанія завершиться 16 липня о 18:00 для тих, хто вступає на базі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів. Для тих, хто вступає на основі сертифікатів, вступна кампанія закінчується 22 липня.

Також Кабінет міністрів на 9,6% скоротив обсяг держзамовлення в українських вузах на 2018/2019 навчальний рік.

Крім того, у 2018-му році в Україні зафіксовано найменшу кількість випускників шкіл в історії.

Джерело.

2ogoloshenya