ЄСПЛ констатував порушення Першого протоколу щодо захисту права власності

Європейський суд з прав людини констатував порушення Україною  статті 1 Першого Протоколу за заборону грального бізнесу без будь-якого перехідного періоду та компенсацій, в тому числі за щойно придбані багаторічні ліцензії.

 

Відповідне рішення у справі "ТОВ "Світ розваг" та інші проти України" було винесено 27 червня 2019 року. Ознайомитись з його текстом можна в блоці "Практика Європейського суду з прав людини" модуля "Судова практика" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Ознайомитись із сервісом можна, скориставшись тестовим доступом. Розділ містить офіційні переклади всіх рішень, винесених проти України.

 

Справа стосувалася заборони грального бізнесу, введеної в 2009 році шляхом подолання вето Президента, через пожежу в одному гральному закладі, під час якої загинуло 9 чоловік.

 

Заявники: харківське ТОВ "Світ Розваг" та львівське ПП "Ігро-Бет" та жителька Закарпаття Наталія Станко, стверджували про порушення Україною  статті 1 Першого Протоколу (захист права власності) та пункту 1 статті 6 Конвенції (право на справедливий судовий розгляд), оскільки всі ліцензії заявників були скасовані.

 

Національні суди відхилили їх позови про стягнення компенсації.

 

Таким чином, ЄСПЛ наголосив, що правила гри з державою мають поважатися всіма учасниками.

 

ЄСПЛ визнав порушення статті 1 Протоколу № 1 - у відношенні до пані Станко за рахунок призупинення дії її ліцензії та порушення статті 1 Протоколу № 1 - у зв'язку з порядком скасування ліценції заявників.

 

За рішенням суду Україна має виплатити 300 тис. євро "Світові Розваг", 58 500 євро - пані Станко, 135 тис. євро - Ігро-Бет. Також наша держава компенсує 19 414 євро витрат заявників.

 

Джерело

2ogoloshenya