Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

 

Вже кілька днів поспіль в суспільстві не вщухають гучні обговорення скандального законопроекту про заборону вживати нецензурну лексику. Ініціатором закону стала народний депутат Ольга Богомолець.

Штрафувати навіть за матюки в Facebook

Документ пропонує штрафувати за матірну лайку в аудіовізуальному вигляді. Причому не тільки на телебаченні, але і за різні дописи в інтернеті.

Так, спіймати вас на цьому можуть у Facebook, YouTube, Twitter тощо.

Виняток становлять лише фільми. Причому, в законопроекті не зазначено, художні чи ні.

Якими будуть шрафи

Штраф для звичайних людей – від 40 до 70 неоподатковуваних мінімумів. Тобто – від 38 до 67 тисяч гривень. Альтернатива цьому покаранню – від 40 до 60 годин громадських робіт або виправні роботи на 1-2 місяця з відрахуванням 20% зарплати. Ще одна альтернатива – адміністративний арешт на п’ятнадцять діб. 

Для публічних персон ці стягнення збільшуються. Штраф зростає від 75 до 100 неоподатковуваних мінімумів. Це від 72 до 96 тисяч гривень стягнення. Виправні роботи та інше – на тому ж рівні, що і для простих смертних.  

Хто така “публічна особа” – обумовлено окремо. На думку автора законопроекту Ольги Богомолець, це всі, хто підпадає під дію закону про відмивання коштів, одержаних злочинним шляхом та фінансуванню тероризму.

Що говорить Богомолець про свою ідею

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що нецензурщина – це російський винахід, чуже мовляв українцям. 

“Українцям історично була властива примітивна брудна лайка. Вона прийшла в нашу мову як запозичення з російської культури. Лайка, яку протягом століть насаджували російські колонізатори, сьогодні “насаджують” в публічному просторі та медіа”, – йдеться на сайті Ради.

Як підкреслила Богомолець, закон покликаний зменшити нецензурщину саме в публічному середовищі.

“Цей закон виключно про публічних осіб (до речі, це не так – ред.). Про публічному просторі та про засоби масової інформації. У цьому законі пропонується дати визначення лихослів’я, визначення алфавітного порядку слів, які не можна вживати в публічному просторі публічним особам”, – сказала вона.

Джерело.

2ogoloshenya