Картинки по запросу кількість хворих на глаукому

Центр медичної статистики МОЗ України повідомив, що 213 тисяч 137 дорослих в Україні хворіють на глаукому.

При тому вперше в житті цю хворобу виявили у 18 тисяч 372 осіб.

"Серед хворих — 94 тисячі 550 чоловіків, — зазначають в установі. — З них вперше в житті на цю недугу захворіло 8 тисяч 46 осіб".

Жінки, як з'ясовується, хворіють на глаукому частіше. Серед пацієнтів із таким діагнозом — 118 тисяч 587 жінок. З них уперше в житті на цю недугу захворіло 10 тисяч 326.

  "Найбільше серед пацієнтів — жінок від 55-ти років та чоловіків від 60-ти", — додають у Центрі медичної статистики МОЗ України.

Фахівці зазначають, що фіксують незначне зростання захворюваності на глаукому — вперше зареєстрована захворюваність збільшилась на 1,5%.

Нагадаємо, 6 березня  — Всесвітній день боротьби з глаукомою.  

"Глаукома — зміна зорового нерва, викликана підвищеним внутрішньоочним тиском, притаманна людям старшого віку, — каже в коментарі газеті Експрес Ігор Новицький, офтальмолог-хірург, член  Асоціації глаукоматологів України, експерт МОЗУ з офтальмології. — Також у групі ризику  хворі на цукровий діабет, гіпертонію та міопію високого ступеня (короткозорість).  

Внутрішньоочний тиск підвищується, зокрема, через збільшення виробітку внутрішньоочної рідини. Вона живить клітини тканин ока, зокрема кришталика, рогівки. Її відтік відбувається через кут передньої камери ока — там є спеціальна фільтраційна зона, яка починається з трабекули — губкоподібної тканини. З віком ця зона починає "забиватися" пігментом, продуктами порушеного обміну речовин. Відтак трабекула гірше пропускає рідину, очний тиск підвищується. 

 Найчастіше маємо справу з первинною відкритокутовою глаукомою. Вона розвивається поступово, непомітно, безсимптомно. Людина не зауважує погіршення зору. У цьому й підступність хвороби". 

 Лікар радить тим, кому за 40, регулярно звертатися до офтальмолога — перевіряти гостроту зору, очне дно, вимірювати очний тиск.  

"Його норма коливається від 18 до 26 мм рт. ст, але рекомендую орієнтуватися на нижню границю норми, — каже фахівець. — Зауважу, внутрішньоочний тиск має бути однаковий в обох очах. Якщо в одному оці він вищий (допускають різницю до 3 міліметрів) — це має насторожити".

Джерело

2ogoloshenya