Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Веселий цвинтар сільський тесля з передгірного румунського села Сепинца заклав далекого 1935 року. Тоді майстер встановив перший дерев’яний нагробок у вигляді хреста й намальованого яскравими фарбами покійника, який попивав горілку в корчмі. Його життя характеризував добродушний іронічний підпис. Місцевим жителям ідея теслі настільки припала до душі, що з того часу майже всіх небіжчиків у селі ховають під веселими нагробками.

Нині на цвинтарі навколо старої сільської церкви майже 900 жартівливих дерев’яних пам’ятників.

Вхід сюди платний – п’ять румунський лей (приблизно двадцять гривень), за дозвіл фотографувати доведеться викласти ще п’ятірку в місцевій валюті.

Але там справді є на що подивитися! Посеред невеличкого провінційного села – квадратний кілометр барвистих і незвичних нагробків, вигадливий гумор і добра нагода подумати про власне життя.

Тесля Йоан Петраш найчастіше зображував на нагробних таблицях фах покійників. Якщо пройтися цвинтарем, то можна побачити, що найбільше в селі було дроворубів, доярок, садівників, трактористів, продавців. Також можна побачити нагробки ветеринару, мисливцеві, дипломату, церковному дяку, пиякові, що бив свою жінку, водієві, який занадто швидко їздив і загинув у ДТП, жінці, що не відмовляла жодному чоловіку в любощах… Супроводжують це все написи – часом гумористичні, а інколи й філософські.

Веселий цвинтар досі діючий, і тут ховають покійників. Перед встановленням нагробка тесля консультується з ріднею, вони разом обмізковують картинку й напис.

Завдяки цьому кладовищу невеличке румунське село стало справжнім туристичним клондайком, куди приїжджають туристи з усього світу. Воно буквально годує місцевих мешканців. Навколо цвинтаря виріс базар, де майстри продають власні вироби. А за отримані від приїжджих кошти побудували готелі та ресторани.

 

 

 

Джерело.

2ogoloshenya