Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

В Ізраїлі розроблена нова революційна технологія дроблення каменів в нирках, яка значно прискорить одужання хворих.

Операція і перебування під анестезією тривають менше часу, можливості лікування розширюються, хворий швидше повертається до звичайного розпорядку життя: таку альтернативу надає ізраїльська технологія "Мозес". Доповідь про неї пролунав на щорічній міжнародній конференції урологів в Барселоні.

Як лікують камені в нирках

Сечокам'яна хвороба зустрічається у кожного десятого жителя землі. Зазвичай проблема виявляється після больового нападу, і лікування, як правило, хірургічне. Лікарі мають на меті швидке видалення каменів і повернення хворого до нормального життя.

Революційна технологія ізраїльської компанії Lumenis була представлена на щорічній конференції урологів в Барселоні в березні цього року і пропонує нове рішення.

У чому суть ізраїльського методу

У ньому використовується дроблення каменів лазером. Передача енергії когерентного світлового випромінювання гольмієвого лазера проводиться в 2 етапи. На першому навколо каменя створюється повітряний міхур в навколишньому його рідини, на другому імпульс подається на сам камінь і руйнує його.

Технологія дроблень каменів "Мозес"

Одним з перших новий метод застосував проф. Мордехай Дувдевані з лікарні "Хадасса Ейн-Керем". Він стверджує, що операції із застосуванням лазера "Мозес" тривають менше часу - завдяки вдосконаленню методів ендоскопічного дроблення каменів.

Новим методом вдається роздрібнити камені лазером за період від 20 секунд до 40 хвилин, тоді як при застосуванні традиційних методів лікування становить 40-90 мінут.Новий метод підходить для руйнування більших каменів, оскільки камінь фіксується на місці, що підвищує ефективність його дроблення і скорочує час втручання. В середньому економія часу становить 25% в порівнянні з колишніми методами.

Звідки беруться камені

 Камені в нирках утворюються при підвищенні концентрації солей в сечі. Їх надлишок випадає в осад, кристалізується і утворює камінь. Якщо камені є тільки в нирках, хвороба називається нефролітіазом, а якщо і в інших відділах сечовивідної системи - уролитиазом. Новим методом вдається роздрібнити камені лазером за період від 20 секунд до 40 хвилин, тоді як при застосуванні традиційних методів лікування становить 40-90 мінут.Новий метод підходить для руйнування більших каменів, оскільки камінь фіксується на місці, що підвищує ефективність його дроблення і скорочує час втручання. В середньому економія часу становить 25% в порівнянні з колишніми методами.

Звідки беруться камені

 Камені в нирках утворюються при підвищенні концентрації солей в сечі. Їх надлишок випадає в осад, кристалізується і утворює камінь. Якщо камені є тільки в нирках, хвороба називається нефролітіазом, а якщо і в інших відділах сечовивідної системи - уролитиазом.

У більшості випадків камені непомітно для хворого виходять з сечею. Але якщо розмір каменю становить 2 мм і більше, то він може перекрити сечовід ( "цінор ха-шфуха"). Відтік сечі припиняється, і виникає напад сильного болю в попереку, нижньої частини живота і в паху (це називається ниркова колька).

Чому це відбувається

 Точна причина утворення каменів в сечовивідної системі неясна. Є кілька хвороб, що збільшують ризик утворення каменів, але це лише мала частина випадків сечокам'яної хвороби.

Можливо, утворення каменів пов'язано з кліматом, харчуванням і кількістю випивається води.

У рідкісних випадках камені утворюються внаслідок побічного ефекту ліків.

Як виявляють камені

 Діагностика грунтується на скаргах хворого, включаючи згадка нападів ниркової коліки, підвищеної чутливості до постукування в області попереку і наявності слідів крові в сечі.

УЗД може показати збільшення ниркової балії (гідронефроз) або виявити тінь самого каменю. Якщо камінь містить достатню кількість кальцію, його видно на рентгенограмі.

лікування

 Є 3 способи дроблення каменів.

  • Екстракорпоральне дроблення (ESWL, літотрипсія): місцезнаходження каменю визначають за допомогою рентгена, потім на камінь зовні направляють механічні хвилі, які повинні його роздрібнити на дрібні шматочки, що виходять з сечею. Для усунення всіх каменів іноді потрібні 2-3 сеансу.
  • Уретроскопия: через уретру и мочеточник в почечную лоханку вводится эндоскоп, при помощи которого выявляют расположение камней, которые затем измельчают лучом лазера, передаваемым через тот же эндоскоп.
  • Черезшкірна нефролітектомія (PCNL): ця операція показана при неефективності перших двох способів, наприклад, камінь виявився занадто великим або розташований в проблемному місці. Лікар робить невеликий розріз в області попереку, через який вводить нефроскоп, що містить міні-камеру і прилад для дроблення каменів і вилучення їх осколків.

Технологія "Мозес" виявилася більш ефективною, ніж перераховані методики. Одним з її важливих переваг є те, що вона не дає каменю втекти від впливу лазера і сховатися в закутках ниркової балії, викликавши ускладнення. Це істотно підвищує ефективність лікування.

Крім того, поліпшується передача енергії, і лікаря не треба підтримувати постійний контакт між закінченням оптичного волокна і каменем: відстань між ними відіграє меншу роль. Крім цього, кожен імпульс установки "Мозес" більш руйнівний для каменю, що покращує результати.

 

Д-р Хуршид Гані з лікарні Ann Arbor в штаті Мічиган, один з провідних урологів світу, заявив на конференції, що мова йде про революційний прорив. Він використовує цю технологію вже 2 роки і зазначив, що вона істотно скорочує час операції, а хворі вже на наступний день можуть повернутись на роботу.

 

  • Їжте продукти, багаті кальцієм:

всі види молочних продуктів, сиру і сиру (особливо швейцарського і Чеддер), мигдаль, пивні дріжджі, петрушку, кукурудзяну випічку, артишоки, чорнослив, гарбузове насіння, кунжут, капусту, сою, лосося (Салмон), сардини і зелень.

  • Уникайте продуктів, багатих оксалатами (солями щавлевої кислоти):

квасоля, какао, розчинна кава, ревінь, чай, шпинат, буряк, морква, селера, огірок, грейпфрут, кучерява капуста ("КРУВ месулсаль"), арахіс, перець і батати.

Незважаючи на те що кожен з цих продуктів підвищує ризик сечокам'яної хвороби незначно, особливо при раціоні, багатому кальцієм, людям, що страждають від каменів, варто скоротити їх споживання, а то і зовсім виключити з раціону.

  • Багато пити:

в першу чергу - воду. Її треба випивати по 8-10 склянок на день. Це зменшує концентрацію солей в сечі і знижує ризик утворення каменів. Дослідження довели користь жорсткої води, що містить багато іонів кальцію, для профілактики каменеутворення.

  • Збільшити споживання клітковини:

клітковина зменшує втрати кальцію з сечею на 40% завдяки присутності в багатих на клітковину продукти (цілісних злаках і бобових) фітіновой кислоти. Вона пов'язує кальцій і видаляє його надлишки з організму.

Джерело.

2ogoloshenya