Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

У Мексиці археологи віднайшли ритуальну печеру на півострові Юкатан - в ній виявили понад півтори сотні тисячорічних артефактів.

Так, у численних керамічних посудинах, залишених як підношення, були фрагменти кісток та спалені матеріали. Дослідники припускають, що майя таким чином просили у богів дощу.

Прокляття та розкоші. Секрети гробниці Тутанхамона

Цікаво, що для того, аби залишити підношення, давні люди мали проповзти на животі надзвичайно вузькою проходу до більших ділянок печери.

Знахідка – ціла мережа печер, названих Балмаку – у перекладі це означає "Бог Ягуар". Як з'ясували археологи, печеру знайшли ще півстоліття тому місцеві селяни. Одразу після цього її відвідав мексиканський археолог – він не провів розкопки, а лише написав невеликий звіт, який одразу загубився. Тим часом вхід до печери замурували і про неї забули – донедавна.

Археологи сподіваються, що Балмаку дозволить встановити деталі виникнення і падіння цивілізації.

Джерело. 

2ogoloshenya