Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Український ЛГБТ-активіст Богдан Глоба та його партнер Василь одружилися у Сполучених Штатах Америки 30 січня. Сам Богдан виїхав з України до США у 2016 через погрози.

Чоловіки познайомилися в Києві, до Сполучених Штатів виїжджали в різний час. Богдан Глоба — відкритий гей, а Василь поки що не називає свого прізвища — «він ще не готовий», каже Богдан.

Глоба залишився в США у листопаді 2016 року. Напередодні він влаштував адвокаційну кампанію на підтримку ЛГБТ в метрополітені Києва, після якої почалися погрози. Головною причиною виїзду називає питання безпеки.

«Ми розуміли, що в Україні жити сімейним життям геям не вийде. Також я відкритий гей, тому це наражало на небезпеку не лише мене», — каже Глоба.

Весільну церемонію провели в мерії Нью-Йорка. На неї прийшли декілька американських друзів, українських емігрантів, «ну і звісно мама приїхала». Святкували офіційну реєстрацію шлюбу у кав’ярні.

«Ми хотіли якось по-скромному, без помп. Навіть, мабуть, спеціально, просто, щоб було відчуття, що тепер це щось звичайне. Ти можеш прийти в мерію зі своїм ідентифікаційним кодом і розписатись зі своїм партнером, не привертаючи уваги», — каже Глоба.

 Ð‘огдан Глоба та його чоловік Василь на церемонії одруження у Нью-Йорку

Він додає, що в США себе пара почуває вільно та вже планує всиновити дітей — «тут це дуже просто».

«Можна гуляти за руку на вулиці, цілуватись, обійматись. І неможливо передати відчуття, що ти можеш абсолютно вільно брати за руку свого парнера і гуляти вулицею, і на тебе навіть не звертатимуть уваги. Є відчуття безпеки, якого мені не вистачало останні 15 років», — каже Богдан Глоба.

До України поки повертатися не планують, зазначає Богдан, додаючи, що впевнений в потребі легалізувати одностатеві шлюби в Україні.

У 2014 Богдан Глоба як директор благодійного фонду «Точка опори», що працює з ЛГБТ, давав інтерв'ю Громадському щодо стану ЛГБТ-спільноти.

У червні 2018 міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що Міністерство юстиції не планувало розробляти законопроект про легалізацію одностатевих шлюбів чи цивільного партнерства. Раніше повідомлялося, що Міністерство юстиції залишить у плані дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини запровадження в Україні цивільних партнерств, зокрема, для одностатевих пар. 

Джерело. 

2ogoloshenya