Волкер: Москва направляет, контролирует, финансирует "народные республики". При этом всячески отрицая любую ответственность

Поки Росія буде заперечувати свою відповідальність в конфлікті на Донбасі, його неможливо буде вирішити, зазначив спеціальний представник Державного департаменту США Курт Волкер в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитру Гордону.

Росія вторглася в Україну, порушивши умови Будапештського меморандуму, і не дає реалізувати Мінські угоди на Донбасі. Про це заявив спеціальний представник Держдепартаменту США Курт Волкер в авторській програмі Дмитра Гордона. "Росія продовжує заперечувати свою відповідальність в цьому конфлікті. Москва направляє, контролює, фінансує сили і ці" народні республіки ", контролює їх. При цьому всіляко заперечуючи будь-яку відповідальність. Поки Росія буде стояти на цьому, зрушити з місця неможливо. Що ми намагаємося зробити ? Досягти угоди про миротворчу місію, яка б під егідою ООН замінила російські сили. І це все заради безпеки і заради того, щоб створити такі умови, в яких могли б виконуватися Мінські угоди ", - підкреслив він. Волкер додав, що в рамках Будапештського меморандуму хотів би, щоб США Великобританія і Франція більшою мірою були б відповідальні за агресію Росії проти України. "Слід також пам'ятати, що Будапештський меморандум порушила саме Росія: це вона вторглася в Україну.

Не США, не Британія, не Франція - саме Росія порушила державні кордони України ", - підсумував він. Будапештський меморандум був підписаний 5 грудня 1994 року. Згідно з документом, країни-підписанти - Великобританія, Росія і США - зобов'язалися бути гарантами незалежності, суверенітету і кордонів України, а також утримуватися від застосування проти України будь-якої зброї, не тільки ядерної. Крім того, підписанти обіцяли не чинити на Київ економічного тиску. В обмін Україна відмовилася від свого ядерного статусу. Під меморандумом по ставили свої підписи тодішні президент України Леонід Кучма, президент РФ Борис Єльцин, президент США Білл Клінтон і прем'єр Великобританії Джон Мейджор. Росія в 2014 році порушила умови меморандуму, анексувавши Крим і почавши збройну агресію на Донбасі. Глава МЗС РФ Сергій Лавров вважає, що Росія Будапештське угода не порушила, оскільки не застосувала щодо України ядерну зброю.

Джерело.

2ogoloshenya