Двомісячний курс в барокамері зменшує побічні дії радіотерапії при раку.

Ізраїльські лікарі встановили, що лікування киснем під підвищеним тиском в барокамері дозволяє усунути побічні ефекти від опромінення пухлин. Фахівці закликали лікарів повідомляти пацієнтам про таку можливість, тим більше що процедури субсидуються в рамках державної кошика здоров'я. У статті в новому випуску ізраїльського медичного журналу "Ха-Рефуа" ( "Медицина") її автори, д-р Гальяно Мізрахі, д-р Земер Ванг і д-р Еяль Беркович з Інституту гіпербаричної медицини в Ейлаті і лікарні "Йосефталь", відзначають, що пошкодження здорових тканин при опроміненні спостерігається у 5-15% хворих. Його обсяг залежить від дози і місця опромінення, а також від віку хворого. Найбільш часто ускладнення спостерігаються в області голови, шиї, грудної клітки і тазу. Симптоми іноді виявляються відразу після процедур, а іноді - через тижні, місяці і навіть роки після опромінення.
Існуючі на сьогоднішній день ліки допомагають лише частково. Крім прийому ліків хворим нерідко доводиться піддаватися хірургічному лікуванню, аж до ампутації органів, а також припікання кровоточать ділянок. Це істотно знижує якість їхнього життя і деколи стає причиною інвалідності та самотності.

Пошкоджені органи повністю зажили

У статті наводяться історії хвороби двох хворих, які страждали від ускладнень променевої терапії. Після лікування в барокамері у них спостерігалося значне полегшення симптоматики аж до повного загоєння пошкоджених ділянок тіла. В одному випадку у 53-річної жінки, якій видалили пухлину в області шиї з подальшою радіотерапією, розвинулися важкі ушкодження шийних тканин відразу після опромінення. У другого хворого, 72 років, якого лікували від раку простати опроміненням і гормонами, були пошкоджені радіацією сечовий міхур і кишечник. Обом пацієнтам призначили гіпербаричної оксигенації (лікування киснем під тиском, на івриті називається "хамцан хіпербарі") в барокамері, і у них повністю зажили пошкоджені органи і тканини (на івриті барокамера - "та-лахац").
Успіх процедури підтвердили рентгенівські знімки і думка самих хворих, які відзначили істотне поліпшення якості життя. Курс лікування включав 60 сеансів, що проводилися 5 разів на неделю.Состояніе пацієнтів після барокамери значно улучшается.Улучшеніе постачання тканин киснем. За оцінками фахівців, ефект лікування в барокамері пов'язаний з поліпшенням постачання тканин киснем, що пригнічує запальні процеси в пошкодженій області. Це призводить до загоєнню ран і виразок в місцях, які зазнали опромінення. Свідоцтва про ефективність гіпербаричної оксигенації в лікуванні радіаційного пошкодження тканин наводилися в медичній літературі протягом багатьох років починаючи з 1970-х років. Автори статті в журналі "Ха-Рефуа" відзначають, що лікування із застосуванням барокамери не тільки ефективно, але й безболісно. Лікарі, на їхню думку, повинні направляти на нього онкологічних хворих, які страждають ускладненнями радіотерапії пухлин. Завідувач відділенням барокамер в лікарні "Рамбам" проф. Йегуда Меламед також вважає, що найбільш ефективний і безпечний спосіб лікування радіаційного пошкодження тканин - це гіпербаричнаоксигенація, і необхідно підвищувати обізнаність лікарів про подібну можливість лікування.

Підготував Даніель Штайсслінгер

 

2ogoloshenya