Результат пошуку зображень за запитом "МіГ-29К"

Скандальна історія з продажем бракованої партії палубних винищувачів МіГ-29К, які Росія поставляла військово-морському флоту Індії в період з 2004 по 2010 роки, отримала продовження.

У серпні 2016 року Newsader, посилаючись на державну доповідь індійських контролерів, розповідав про грандіозну невдачу, яка спіткала індійський ВМФ: практично всі закуплені у Москви літаки, призначені для використання на авіаносцях, виявилися непридатні не тільки для бою, але і для звичайних вильотів.

За словами автора публікації Defense-Aerospace, системи куплених у Росії військових літаків виявилися буквально «пронизані проблемами». Особливо гнітючим цей висновок звучить в зв'язку з тим, що МіГ-29К і МіГ-29КУБ прийняті на озброєння в якості єдиної ударної військово-повітряної сили для авіаносного флоту Індії.

Як з'ясовується з опублікованого напередодні матеріалу Defense News, ВМФ Індії втратив надію на принципове виправлення проблеми і тому фактично вирішив відмовитися від використання МіГ-29К. Проблема не тільки в тому, що кожна їх посадка на палубу виглядає буквально як «авіакатастрофа» (саме таке формулювання застосовує автор DN), після якої доводиться знімати двигун і відправляти літак в майстерню.

Індійських чиновників обурює і той факт, що Росія відмовилася проводити безкоштовне обслуговування і ремонт свого неякісного товару: цей крок індійські партнери Москви розцінили як порушення ділової етики. Тепер Нью-Делі оголосив світової тендер на закупівлю палубної авіації. Пропозицією зацікавилися провідні західні держави.

Як розповідає DN, військово-морський флот Індії продовжує стикатися з гострою проблемою ремонту та техобслуговування 45 літаків МіГ-29К російського виробництва. Ці машини, поставлені Росією за контрактом, залишаються єдиними палубними винищувачами на авіаносці «Викрамадитья». Про це заявив високопоставлений чиновник ВМФ Індії, висловлювання якого наводить видання.

«Потрібно, щоб МіГ-29К був надійний в ході виконання операцій. Зараз його приземлення на палубу авіаносця виглядає практично як жорстка посадка. Винищувач потребує частого ремонту. Через таких посадок постійно проявляються структурні дефекти », - сказав чиновник.

Тим часом, в пакет послуг за договором вартістю $ 2,2 млрд. Не входило технічне обслуговування літака, відзначає видання.

«Сьогодні вони повністю залежать від Росії в усьому, що стосується обслуговування, - сказав офіційний представник міністерства оборони Індії в ВМФ. - Індійські Міністерство оборони неодноразово проробляло ці питання з російськими. Хоча російські відправили команди фахівців, ми не побачили ніяких рішень ».

Арун Пракаш, відставний адмірал ВМФ Індії і колишній начальник служби, налаштований ще більш критично.

«Правда в тому, що індійський військово-морський флот фактично профінансував розвиток цього літака (який зараз використовує також і російський військово-морський флот - DN). Якби у росіян була хоч якась совість, вони б гарантували, що кожен недолік буде усунений без доплати », - цитує його видання.

За словами офіційного представника Міноборони, індійська державна компанія Hindustan Aeronautics Limited (HAL) не може виправити ситуацію, пояснивши, що без технічної допомоги з боку виробника «чи представляється можливим вносити зміни» в машини.

Зараз HAL вишукує у ВМФ Індії засоби для того, щоб провести капітальний ремонт 113 двигунів на мигах, займаючись в тому числі пошуком запчастин для них.

За даними офіційного представника МО, уряд вважав за краще б укласти угоду з ВМФ, Росією і HAL про проведення структурних удосконалень винищувачів МіГ-29К.

DN пояснює, що коренем усіх проблем залишається все та ж жорстка посадка на палубу, через яку поступово руйнується весь літак: кожен раз після приземлення на авіаносець доводиться цілком знімати силову установку винищувача МіГ-29К.

Як підкреслює DN, фактично мова йде про те, що кожна така посадка для МіГа - це «практично авіакатастрофа».

«Після кожної посадки оператора компоненти літака ламаються або припиняють роботу. Після такого ми змушені відправляти винищувач в майстерню для ремонту або заміни частини, яку часто доводиться завозити з Росії », - розповів Пракаш.

У минулому році доповідь незалежного аудиторського агентства, контролера і генерального ревізора Індії показав, що МіГ-29К був прийнятий до складу флоту, незважаючи на численні невідповідності і аномалії.

«З моменту введення в дію в лютому 2010 року 40 двигунів (62 відсотки) двомоторних винищувачів МіГ-29К були вилучені з експлуатації через конструктивних дефектів», - йдеться в звіті (подробиці якого представлені нижче).

На початку минулого року індійський військово-морський флот вийшов на світовий ринок для закупівлі 57 багатоцільових винищувачів, які будуть використовуватися на майбутніх авіаносцях. Як вказує DN, по суті Індія відмовляється від винищувачів МіГ-29К. Інтерес вже проявили ряд провідних західних виробників - американський «Боїнг» з його Super-Hornet, французький Dassault з його Rafale M, шведський Saab з його Gripen Maritime. Втім, і росіяни не відмовилися від участі в тендері: вони як і раніше готові запропонувати Індії свої МіГ-29K, незважаючи на історію гігантського провалу.

Посадові особи з ВМС Індії і Міноборони не стали коментувати долю програми закупівель.

У листопаді минулого року два МіГ-29К зазнали аварії під час виконання військової операції в Сирії, де Росія проводить інтервенцію з вересня 2015 року на боці режиму Башара Асада. Один літак впав у воду, не долетівши до палуби. Інший звалився в море прямо з палуби під час посадки: не витримав гальмівний трос.

У минулому році російські експерти прогнозували такий розвиток подій. Зокрема, газета ВЗГЛЯД вже тоді писала, що «аналогічні літаки будуть базуватися і на російському авіаносному крейсері« Адмірал Кузнєцов »», тому «можна припустити, що з аналогічними недоліками в конструкції зіткнеться і російський варіант МіГ-29КР». Як з'ясувалося пізніше, це побоювання були вірні, якщо врахувати, що було втрачено два літака.

«Пронизані проблемами»: подробиці розгромної доповіді

Згідно зі згаданим вище доповіді, основними вадами машин виявилися проблеми з планером літаків, двигуном РД-33МК і електродистанційною системою управління. В цілому працездатність МіГ-29К (головний показник ефективності) оцінювалася на рівні від 15,93 відсотка до 37,63 відсотка, а МіГ-29КУБ - в межах від 21.30 відсотка до 47,14 відсотка. Даний факт означає істотне скорочення терміну експлуатації, який спочатку заявлявся виробником в межах 6 тис. Годин.

При цьому 40 з 65 (тобто 62 відсотки) поставлених двигунів РД-33 МК визнані непридатними, оскільки дефекти в механізмах серйозно знижували безпеку польотів. В кінцевому підсумку до серпня 2015 року загальна кількість поламаних і виведених з експлуатації авіадвигунів з РФ склало 46 одиниць. Був зроблений висновок про те, що надійність РД-33 МК опинилася під питанням.

Чи не менше нарікань викликали і планери літаків, які виходили з ладу прямо під час палубних операцій. Недоліки не зникли навіть після численних ремонтних і модифікаційних змін, які вносилися російськими виробниками на вимогу індійської сторони. Доповідачі дійшли висновку, що зазначена проблема негативно впливає на можливість тривалого розгортання літаків.

Електродистанційна система управління також залишала бажати кращого: її надійність в період з 2012 по 2014 роки індійські фахівці оцінювали вкрай невисоко - в межах від 3,5 до 7,5 відсотків.

Претензії висувалися і до тренувальній програмі-симулятора, покликаної навчити індійських пілотів літати на російських літаках: фахівці прийшли до висновку, що він абсолютно непридатний для виконання поставлених завдань.

Загальна кількість літаків зазначеного вище типу, яке вирішили придбати індійські збройні сили, становить 45 одиниць. Зазначені літаки експлуатуються в Індії з вересня 2014 року. Перспективи їх експлуатації поки не цілком ясні в світлі виявлених відхилень.

Відзначимо, що в даний час в рамках західних санкцій США і їх союзники ввели заборону на постачання в РФ товарів військового та подвійного призначення.

Джерело

2ogoloshenya