Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Німецький літак без дозволу приземлився у центрі Москви

19-річний німець Матіас Руст на легкомоторному літаку Cessna приземлився у центрі Москви 28 травня 1987 року о 18.45. Він незаконно залетів на територію СРСР з Фінляндії. За це засудили до 4 років таборів.

Він отримав ліцензію пілота за рік до польоту в Москву. 13 травня 1987 року орендував літак Cessna 172B і вирушив у подорож Північною Європою. 28 травня о 12.21 злетів з аеродрому у Хельсинкі і повідомив диспетчера, що направляється у Швецію. Вимкнув обладнання зв'язку на борту і взяв курс на СРСР. О 14.29 він був над територією Естонії.

Два літаки-перехоплювачі вилетіли до нього. Повернулися на авіабазу, бо не мали інструкцій щодо подальших дій. Руст летів над залізницею Ленінград-Москва. Повітряна оборона Московського воєнного округу була відключена на профілактику і Руст безперешкодно досягнув околиць Москви.

Хотів сісти на Красній площі, але через велике скупчення людей не зміг. Після кількох кіл приземлився на Великий Москворецький міст і накатом доїхав до собору Василя Блаженного на Красній площі. Вийшов з літака і почав роздавати автографи всім бажаючим. Через 2 години його заарештували.

Говорили, що прилетів у Москву аби довести свою мужність коханій дівчині. За іншою версією це була провокація західних спецслужб або провокація КДБ – щоб дискредитувати військове керівництво СРСР. Тоді зі своїх посад були звільнені міністр оборони Сергій Соколов, начальник протиповітряної оборони СРСР Олександр Колдунов і більше сотні військових. На суді Руст заявив, що його політ був спробою продемонструвати мирні наміри Заходу до СРСР.

Його звинуватили у хуліганстві, порушенні авіаційного законодавства та незаконному перетині кордону і 4 вересня 1987 року засудили до 4 років таборів. Звільнили через рік.

Фінська влада оштрафувала пілота на $ 105 тис. за пошукову операцію після його зникнення. Щоб сплатити їх, сім'я Руста продала ексклюзивні права на історію Матіаса німецькому журналу Stern.

З 2007 року Руст заробляв професійною грою у покер, організовував автоперегони в Естонії, а через 5 років переїхав до Швейцарії. Працює аналітиком з банківських інвестицій. 2012-го видав мемуари, присвячені 25-річчю його польоту в Москву.

Руський Витязь, або Гранд - перший у світі багатомоторний літак з рядною компоновкою двигунів, побудований під керівництвом Ігоря Сікорського. Став прототипом бомбардувальників і транспортних літаків.

О десятій годині вечора, 27 травня 1913 році на Корпусному аеродромі в Санкт-Петербурзі зібрався натовп людей. Всі зустрічали перший зліт нового літака, який вже декілька днів здійснював пробні пробіжки і підльоти, викликаючи захоплення у всіх, що бачили його. Літака, сама можливість створення якого відкидалася багатьма тодішніми фахівцями.

Джерело

2ogoloshenya