Чоловік уперше в житті взяв до рук металошукач і за кілька годин знайшов майже кілограм старовинного золота

Мешканець Данії Оле Ґінеруп Шиц у грудні 2020 року за допомогою металошукача (який він уперше взяв до рук за кілька годин до того) знайшов один із найбільших покладів старовинного золота в історії країни.

Про це повідомляє "Громадське".

Шиц вирішив випробувати недавно придбаний металошукач на землі в містечку Вінделєв, яка належала його колишньому однокласнику. Через кілька годин пошуків пристрій спрацював. З-під землі чоловік викопав шматок погнутого металу в бруді.

Колекція золотих прикрас вагою під один кілограм, знайдена археологом-любителем у Данії. Її експонуватимуть у лютому 2022 року

Колекція золотих прикрас вагою під один кілограм, знайдена археологом-любителем у Данії. Її експонуватимуть у лютому 2022 року

"Я й гадки не мав, що це таке насправді, тож єдине, про що міг подумати — що то кришка від банки з консервованим оселедцем", — пригадував Шиц в інтерв’ю данському виданню TV Syd. Насправді ж це був золотий медальйон.

Усього під землею лежав майже кілограм золота віком щонайменше 1500 років.

"Що ж, ось вам і епітома неймовірного щастя. Площа Данії — 43 тисячі кілометрів, і я випадково направив металошукач саме в потрібне місце", — додає чоловік.

Пошуки артефактів на місці виявлення золотих прикрас залізної доби, Вінделєв, Данія, 2021 рікПошуки артефактів на місці виявлення золотих прикрас залізної доби, Вінделєв, Данія, 2021 рік

Фото першої знахідки Шиц відправив до Музею Вайле, розташованого неподалік Вінделєва. Його провідний дослідник Мадс Равн пригадував у розмові із CNN: коли побачив фотографію, то ледь не впав зі свого стільця.

Місце знахідки ретельно досліджували понад пів року фахівці Музею Вайле і Національного музею Данії. Більшість знахідок — це медальйони, причому деякі завбільшки з таріль, а також золоті монети, браслети й підвіски.

За словами Равна, кількість знайденого золота та його вік дозволяють припустити: воно, вочевидь, належало вождю місцевого племені, довкола якого гуртувалися ремісники по золоту. Цікаво, що досі про існування такої впливової фігури у Вінделєві півтора тисячоліття тому не було відомо.
Медальйон із, імовірно, зображенням Одіна (бога богів у скандинавській мітології), знайдений археологом-любителем у Данії

Медальйон із, імовірно, зображенням Одіна (бога богів у скандинавській мітології), знайдений археологом-любителем у Данії

Увагу дослідників привернули дві знахідки. На одному з медальйонів викарбувано чоловічу голову з заплетеним у косу волоссям, коня й руни, одна з яких, імовірно, розшифровується як «Високий» — так у скандинавській міфології позначали бога богів Одіна.

А ще — монета із зображенням римського імператора Костянтина (жив наприкінці ІІІ — на початку IV століття нашої ери), яка свідчить про широкі торговельні зв’язки Рима, розташованого за 2000 кілометрів від місця знахідки.

Усього дослідники в Данії знайшли понад 40 кілограмів золота залізної доби. Дата появи більшості знахідок збігається з кліматичною катастрофою середини VI століття, пов’язаною з виверженням вулкана: хмара пилу затягнула небо, принісши неврожаї й голод.

Тоді ж тодішні мешканці на території сучасної Данії через ті події відхрестилися від старих правителів і почали закопувати золото, яке мали. Можливо, так вони готувалися до можливої війни, а може, це була данина богам, щоб вони зглянулися над людьми.

2ogoloshenya