Талібан відправляє смертників на кордон із Таджикистаном – ЗМІ

Офіційні представники "Талібану" заявили, що відправили тисячі військових в афганську провінцію Тахар, яка межує із Таджикистаном.

Як повідомляє киргизстанське Радіо Свобода, серед членів військових підрозділів можуть перебувати смертники.

"Рух "Талібан", який після захоплення влади в Афганістані оголосив про створення Ісламського Емірату Афганістан, направив останніми днями військові підрозділи в провінцію Тахар "для усунення загроз безпеки та інших потенційних загроз", – йдеться у повідомленні.

Влада Таджикистану вважає, що ця інформація є "дещо перебільшеною", однак водночас запевняє, що "контролює дії екстремістських угруповань по той бік кордону", зазначає видання.

При цьому 25 вересня представник "Талібану" Забіхула Муджахід опублікував у своєму Twitter фотографії військових машин і людей у військовій формі.

"Десятки тисяч бійців спецназу "Армії Мансурі" Ісламського Емірату були передислоковані в Тахар, щоб усунути потенційні загрози національній безпеці та інші виклики", – заявив він.

Як зазначає видання, Тахар межує з Хатлонською областю Таджикистану. При цьому "Армія Мансурі" здебільшого складається із терористів-смертників. Минулого тижня таліби також оголосили про введення цього підрозділу в провінцію Бадахшан, яка також межує із Таджикистаном.

Таджикистан є одним із небагатьох сусідів Афганістану, який відкрито заявив, що не визнає уряд Талібану, "сформований шляхом пригнічення", зазначають журналісти. Президент Таджикистану Емомалі Рахмон неодноразово критикував талібів за їхні дії та ігнорування прав таджиків в Афганістані. Влада Таджикистану також не приховують своєї підтримки Фронту опору, єдиної сили, яка протистоїть талібам в провінції Панджшер. Тому деякі експерти пов'язують дії талібів на таджицькому кордоні з позицією Таджикистану.

2ogoloshenya