56 конгресменів США звинуватили Україну у прославлянні "нацистських колаборантів"

Понад півсотні членів Конгресу США звернулися до Держдепартаменту з проханням про дипломатичний тиск на Україну та Польщу через "фінансований державою" антисемітизм.

З таким закликом до в.о. держсекретаря США Джона Саллівана звернулися 56 конгресменів, текст відповідного листа-звернення опублікований на офіційному сайті конгресмена-демократа від штату Каліфорнія Рогіта 'Ро' Ханни. Опубліковані також під листом підписи всіх конгресменів, які підтримують таке звернення.

Відзначимо, що Ханна є противником надання Україні допомоги летального характеру з огляду на агресію РФ.

У листі конресменів назвали Степана Бандеру, Романа Шухевича та Організацію українських націоналістів, а також Українську повстанську армію (УПА) - "нацистськими колаборантами".

"Ми закликаємо Вас приєднатися до нас та правозахисних організацій у боротьбі проти антисемітизму, ксенофобії та всіх форм нетерпимості, закликавши польські та українські уряди однозначно відкинути спотворення Голокосту та вшановування нацистських колабораціоністів і повністю розслідувати антисемітські злочини", – зазначають конгресмени.

Проявом "антисемітизму і прославленням нацистських колаборантів" в Україні, на думку конгресменів, є "проупівська кампанія 2017 року" українського Інституту національної пам’яті, перейменування вулиць на честь Бандери та Шухевича.

Під таким кутом зору автори розглядають також діяльність "неонацистського батальйону Азов", який, на думку авторів, має бути розпущеним, а не включеним до складу Нацгвардії. Також конгресмени вказали на причетність міністра внутрішніх справ Арсена Авакова до діяльності цього підрозділу.

Автори звернення розкритикували і Польщу, яка ухвалила закон, який "карає заяви, що приписують нацистські злочини Німеччини польській державі, штрафами або тюремним терміном".

Наприкінці березня американські ЗМІ повідомили, що в ухваленому нещодавно федеральному бюджеті США міститься пункт про заборону надання будь-якої допомоги полку Азов.

Джерело

2ogoloshenya