У Швеції заявили, що Росія краще за НАТО готова до “масштабної війни” в Північній Європі

Росія краще за НАТО готова до війни в Північній Європі в разі реальної загрози бойових дій.

Із таким висновком виступило Шведське агентство дослідження обороноздатності (FOІ), передає "Польське радіо".

В опублікованому звіті агентство звертає увагу на те, що війська НАТО проводять мало вишколів, військових маневрів, а країни розсіяні географічно та мають дуже різний рівень військової спроможності.

Агентство FOI створило воєнну гру, щоби оцінити військову рівновагу сил НАТО та союзників, зокрема, у Швеції, стосовно сил Росії.

“Росія краще підготовлена до масштабної війни у Північній Європі, ніж країни-члени НАТО”, – до таких висновків прийшло Шведське агентство дослідження обороноздатності (FOІ).

Автори взяли до уваги обороноздатність країн станом на 2020 рік.

“Якщо бракуватиме часу на оборонну підготовку країн Заходу, Росія матиме значну перевагу в безпосередньому сусідстві Швеції, особливо коли йдеться про сухопутні війська. Домінація росіян може тривати кілька місяців, до моменту релокації Сполученими Штатами своїх сухопутних військ”, – вважає головний редактор звіту Крістер Паллін.

Симуляція нападу російської армії на балтійські держави через Білорусь показала, що, попри збільшену присутність американського війська у сусідніх з Росією країнах, зокрема, у Польщі, Росія краще за НАТО готова до війни на півночі.

Автори дослідження вважають, що збільшити військову силу Заходу в разі можливої атаки з боку Росії, допоможе проведення регулярних навчань у рамках НАТО, а також – “добре планування”.

“США повертаються в бік Азії, тому в майбутньому європейські держави повинні взяти на себе більшу відповідальність за спільну обороноздатність”, – наголошує співавторка звіту Ева Гаґштром.

Начальник штабу оборони Канади генерал Джонатан Венс на конференції в Оттаві заявив, що Росія наразі становить найбільшу негайну військову загрозу для країн Північної Америки.

Окрім Росії також для міжнародної стабільності впливає Китай.

2ogoloshenya