Чехія просить сусідні країни прийняти її хворих на коронавірус

У Чехії система охорони здоров’я не дає ради з кількістю хворих на COVID-19, які потребують госпіталізації. Через це влада країни звернулася до Німеччини, Швейцарії та Польщі по допомогу в розміщенні пацієнтів.

Чехія звернулася до Німеччини, Швейцарії та Польщі із проханням прийняти десятки пацієнтів із COVID-19, оскільки ситуація в її власних лікарнях сягнула критичної точки. Про це 5 березня повідомили в міністерстві охорони здоров’я Чехії, пише РБК-Україна.

У відомстві зазначили, що через велику кількість нових пацієнтів із COVID-19, які потребують госпіталізації, лікарні в більшості регіонів країни перевищили свої максимальні можливості. Тому багато лікарень не може надати пацієнтам звичних стандартів догляду.

У міністерстві додали, що станом на сьогодні 14% ліжок у Чехії доступні у відділеннях інтенсивної терапії, анестезіології та реанімації завдяки практично припиненню планової допомоги.

“Незважаючи на максимально можливе збільшення кількості ліжок, максимальне використання всього наявного медичного персоналу і величезні зусилля всіх медичних фахівців, лікарні сягнули межі своїх можливостей стаціонарної інтенсивної терапії”, – повідомив міністр охорони здоров’я Ян Блатний.

У зв’язку із цим Чехія звернулася до Німеччини, Швейцарії та Польщі по допомогу в розміщенні хоча б кількох десятків пацієнтів.

“Лікар ухвалює рішення про фактичне транспортування за кордон і надсилає форму ЄС у міністерство охорони здоров’я із запитом на транспортування. Потім міністерство охорони здоров’я введе форму в систему раннього запобігання та реагування EWRS. Тоді лікарня надасть медичну картку пацієнта мовою країни перебування та дістане згоду пацієнта на транспортування за кордон. Якщо потрібно оплатити лікування за кордоном, це схвалить страхова компанія”, – описує процес переведення хворих в інші країни заступник міністра охорони здоров’я Владімір Черний.

Згодом закордонний медичний заклад має встановити дату приймання пацієнта, а лікарня, яка доправляє, – організувати транспорт.

2ogoloshenya