Австралійські військові заявили про вбивство мирних жителів Афганістану своїми солдатами

Сили оборони Австралії (ADF) опублікували результати чотирирічного розслідування неправомірних дій своїх сил, згідно з якими, австралійські елітні військові підрозділи незаконно вбили 39 осіб під час афганської війни.

Уряд Австралії заявив, що "буде переслідувати" винних у "жахливій" поведінці австралійських спецпризначенців.

Як пише BBC, дії 19 нинішніх або колишніх солдатів розслідуватимуться поліцією Австралії у зв'язку з вбивствами "ув'язнених, фермерів або цивільних осіб" з 2009 по 2013 рік. Сили оборони пояснили вчинки деяких своїх солдатів їхньою "неконтрольованою військовою культурою", передає Суспільне.

У ході розслідування вбивств було опитано понад 400 свідків. У звіті йдеться, що 25 солдатів спецпідрозділів брали участь у незаконних убивствах, безпосередньо або в якості "співучасників", у 23 інцидентах. Голова Сил оборони Ангус Кемпбелл заявив, що жоден з інцидентів не можна "описати як розпал битви", а є дані про те, що деякі солдати "взяли закон у власні руки" і всередині спецзагонів панувала атмосфера конкуренції.

Які злочини були скоєні

Кемпбелл описав, як деяких молодих солдатів, нібито, змушували стріляти в неозброєних мирних жителів, щоб отримати їх "перше вбивство". Він сказав, що тоді жертвам підкинули зброю і радіоприймачі, щоб підтвердити твердження про те, що жертвами були вороги, убиті в бою.

"У звіті наголошується, що перекручена культура була сприйнята і посилена деякими досвідченими, харизматичними та впливовими унтерофіцерами, і їх ставлениками, які прагнули поєднати військову силу з егоїзмом, елітарністю і правами", — сказав Кемпбелл журналістам.

Також були виявлені докази того, що:

- молодшим солдатам наказували вбивати полонених пострілами, що називається "кровопусканням";

- до тіл афганців була підкинута зброя та інші предмети, щоб приховати злочини;

- ще два інциденти можуть розслідуватися як військові злочини у вигляді "жорстокого поводження".

Хто про це знав

У звіті йдеться, що звинувачення у вчинках солдатів старшого командування Сил оборони Австралії було б "грубим перекручуванням", оскільки злочини "були розпочаті та приховані на рівні командування патруля".

Кемпбелл також вибачився перед афганським народом і сказав австралійцям, що вони мають право очікувати кращого від своїх спецвійськ. При цьому він використовував такі слова як "ганебний", "жахливий" і "токсичний", коли описував дії солдатів.

Реакція Афганістану

Афганістан заявив, що представники Австралії вже висловили "глибоке співчуття" з приводу отриманих даних і запевнили країну у своєму бажанні "забезпечити справедливість".

Інших коментарів офіційні особи Афганістану поки не надали.

Що далі

Австралія має намір призначити спеціального слідчого для розгляду судових переслідувань на підставі інформації, що міститься в звіті. Як пише ABC, уряд заявив, що буде переслідувати винних у "жахливій" поведінці австралійських спецпризначенців в Афганістані, зокрема винних у вбивстві мирних жителів. Міністерка оборони Лінда Рейнольдс заявила, що "відповідальність буде наріжним каменем реакції оборони".

Австралійські ЗМІ повідомляють, що поліцейське розслідування може тривати роками, навіть до можливих кримінальних процесів. Кемпбелл сказав, що одна ескадрилья була закрита, а також що Сили оборони зобов'язані "виправити становище". Уряд заявив, що також створить незалежну наглядову комісію, щоб забезпечити "підзвітність і прозорість, які виходять за межі ланцюжка підпорядкування АДС".

Тим часом Австралія підтримує операцію за участю близько 400 солдатів в Афганістані в рамках миротворчих зусиль з США та іншими союзниками, що тривають.

2ogoloshenya