Пуерто-Рико знову хоче стати штатом США

Жителі Пуерто-Рико на референдумі висловилися за приєднання Карибського острову до США.

Як повідомляє Associated Press, у виборців запитували "Чи слід негайно ввести Пуерто-Рико до складу Сполучених Штатів?". За підсумками підрахунку понад 95% голосів виборців, понад 52% відповіли "так", птше Суспільне.

Водночас для остаточного включення Пуерто-Рико до складу Сполучених Штатів необхідно рішення Конгресу.

Пуерто-Рико є територією, що перебуває на правах самоуправління під юрисдикцією США й має статус "неінкорпорованої організованої території", що означає, що дана територія не є невід'ємною частиною США, верховна влада належить Конгресу США, але дія Конституції США на ній обмежена.

Пуерто-Рико має власну конституцію, законодавчу, виконавчу й судову гілки влади. Зв'язок із США полягає в наявності спільного громадянства, валюти й оборони, на острові говорять англійською та іспанською. Через відсутність чіткої законодавчої бази щодо статусу території це питання активно обговорюється на самому острові, у США й ООН.

Не перший референдум

Референдум щодо приєднання до США як штату став не першим в історії Пуерто-Рико. Так, у 2000 році за розпорядженням тодішнього президента США Білла Клінтона була створена президентська робоча група зі статусу Пуерто-Рико, яка підтвердила поточний статус і рекомендувала надати громадянам острова право на самовизначення. Передбачається, що в рамках цієї процедури пуерториканці мали обрати один з трьох варіантів: закріплення поточного статусу, входження в США на правах штату або здобуття незалежності.

У 2012 році був проведений референдум про політичний статус, який пройшов у два етапи. На першому жителі висловилися за зміну політичного статусу, за це проголосували 54% виборців. На другому етапі пуерториканці вибирали новий політичний устрій. 6 листопада 2012 — на другому етапі референдуму — перетворення Пуерто-Рико в 51-й штат США підтримало 65% виборців, 31% проголосували за надання архіпелагу статусу суверенної асоційованого держави в союзі з США. Лише 4% підтримали повну незалежність.

На рекомендаційному референдумі 11 червня 2017 року, в якому взяли участь 23% жителів Пуерто-Рико, які мають право голосу, близько 97% з півмільйона тих, хто проголосував віддали голоси за входження до складу США. За збереження статус-кво і проведення ще одного референдуму висловилися по 1,5 % тих, хто голосував.

Третього листопада 2020 року одночасно з загальними виборами відбувся референдум, на якому громадяни знову вирішували питання приєднання до США як ще одного штату.

2ogoloshenya