"Ердоган заявив, що Крим - турецький": В Туреччині спіймали російське ЗМІ на фейковій новині

Російські пропагандисти поширили меседж про те, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган нібито хоче, щоб тимчасово окупований Росією Крим належав його країні.

Про таке інформаційне вкидання написало турецьке видання Haberler. У статті наголошується, що неправдива інформація з'явилася на сторінках "Московського комсомольця". Зокрема, пропагандисти запевняли, що Ердоган не бачить Крим російським, але нібито і не вважає його територією України, пише Обозреватель.

У фейку стверджувалося, що турецький лідер нібито має намір повернути півострів, несправедливо відвойований Росією в Османської імперії у 1783 році.

"Недавні кроки, вжиті Туреччиною щодо Азербайджану і Криму, набули широкого розголосу в російській пресі. Дії Туреччини на території колишнього СРСР викликали занепокоєння в російській пресі. Нові заяви Ердогана про Крим Москва завжди публікує, коли у Туреччини безпрецедентний прорив на політичну арену" , – пояснили в турецькому ЗМІ причини інформаційних атак РФ.

Адже останнім часом вище турецьке керівництво заявило про свою підтримку Азербайджану у війні за невизнаний Нагірний Карабах, а також України в протистоянні з росіянами в Криму і на Донбасі.

Навіщо Москві фейк про Крим та Ердогана?

Колишній постійний представник президента України у Криму Борис Бабін написав на своїй сторінці у Facebook, що вигадку про претензії Ердогана на Крим підконтрольні РФ ресурси розганяли впродовж кількох діб. А розпочалася дискредитаційна інформкампанія одразу після зустрічі президентів України та Туреччини у Стамбулі.

"Ставитися до нинішнього керівництва Туреччини можна по-різному, але дурість явно не є ознакою їх поведінки та висловлювань. Змушений вказати на механізм цього фейку. Цей фейк насправді був закинутий таким собі "авторитетним турецьким виданням", як "Московський комсомолець". Оскільки міркування росіян щодо заяв Зеленського та Ердогана на їх зустрічі були дуже, м'яко кажучи, своєрідними, то автора "комсомольця" в якості курйоза процитувало в огляді закордонних медіа турецьке видання. Повторюся, що не Ердогана, а саме "комсомольця", який писав про Ердогана", – пояснив Бабін.

За його словами, мотив країни-агресора – не лише "посварити українців з турками", а й незнання, що робити з війною у невизнаному Нагірному Карабасі.

"А тим більше ані у Москві, ані у Єревані насправді не знають, що ж робити з тисячами озброєних карабаських вірмен у випадку азербайджанських прапорів у Шуші та Степанакерті. Бо там може у величезному масштабі повторитися "синдром Гіркіна" 2014 року, а в Єревані – сформуватися такий військовий авторитарно-кримінальний режим, що навіть РФ здригнеться", – зазначив дипломат.

Крім того, він наголосив, що ця проблема має глибоке історичне коріння. Так, у 1944 році із Криму серед інших були депортовані й вірмени. Після Другої світової більшість із них поїхала не до Криму, а в Закавказзя або ж влилася в загальносоюзну діаспору.

Втім у 1989 році в СРСР запровадили програми "повернення депортованих народів", за якими репатріантам надавалася допомога держави. Під їх дію потрапили й колись депортовані вірмени, які з цієї причини почали повертатися на Кримський півострів.

"Вірмени поїхали саме в Крим не від доброго життя. Адже їхали вони не з місць депортації, а, насамперед, з Азербайджанської РСР, де вже починалося розпалюване КДБ міжетнічне протистояння. Десь з 1994 року частина цих вірмен повернулася на Кавказ, цьому сприяло формування в захопленому Вірменією, після чотирьох років війни, Карабасі "Арцаху". Частина цих карабаських вірмен, втім далекоглядно в Карабах не повернулася та проживає в Криму й наразі", – зазначив Бабін.

"А тепер нехай читач самостійно відповість на питання – куди саме Москва та Єреван тепер терміново хочуть переселити з Карабаху декілька десятків тисяч осіб, чиїм ремеслом стала війна? Й до чого тут свіже оголошення російською пропагандою Криму "осадженою фортецею", на яку "точить зуби турецький агресор", – підсумував він.

2ogoloshenya