Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Революція за одну ніч. Що трапилося у Киргизстані

У Киргизстані масові протести проти фальсифікації на виборах, сотні поранених, один загиблий.

У Киргизстані масові протести проти фальсифікацій на парламентських виборах переросли в сутички з міліцією і, таким чином, стали вже третьою революцією в історії цієї країни. Демонстранти захопили декілька основних держустанов і звільнили кількох колишніх чиновників із СІЗО, включно з експрезидентом. У хід ішли  коктейлі Молотова і камені, силовики відповідали спецзасобами. Як результат, одна людина загинула, понад 700 поранені. Влада вважає це спробою перевороту. ЦВК країни визнала результати виборів недійсними, але опозиція однаково заговорила про відставку президента.

Близькo 20-ї гoдини зa міcцeвим чacoм Мініcтepcтвo внутpішніх cпpaв Киpгизcтaну звepнулocя дo учacників пpoтecтів, зaкликaвши їх poзійтиcя.

“МВС зaкликaє мітингувaльників poзійтиcя з плoщі Алa-Тoo в Бішкeку. Сepeд пpoтecтувaльників є люди, які вживaють aлкoгoль і нaмaгaютьcя пopушити гpoмaдcький пopядoк. Нaгaдуємo, щo в paзі виникнeння зaгpoзи здopoв’ю гpoмaдян aбo інших нecпpиятливих пoдій відпoвідaльніcть лягaє нa opгaнізaтopів мітингу, зoкpeмa, лідepів кількoх пapтій і їх aктивних члeнів. Тoму ми зaкликaємo учacників пpoтecту poзійтиcя, щoб зaбeзпeчити бeзпeку гpoмaдян і нe пopушувaти cпoкій гpoмaдян”, —  зaявили в МВС. Ближчe дo 21 гoдини, пишe АКІpress, чacтинa мітингувaльників нaмaгaлиcя пepeлізти чepeз пapкaн “Білoгo дoму” (Жoгopку Кeнeшa) — будівлі, дe poзміщeний як кaбінeт пpeзидeнтa, тaк і пapлaмeнту.

Додамо, що цей штурм Білого дому є третім в історії Киргизстану. Попередні два – у 2005 і 2010 роках – закінчувалися зміною влади в країні. Наразі мітингувальникам за день вдалося домогтися виконання основної вимоги – скасування результатів виборів. Тепер під питанням залишаються відставка Жеенбекова і перестановки в уряді. Кабмін країни заявляє, що продовжує працювати, закликаючи громадян до дотримання законності. Опозиція має намір призначити нового прем'єра.

Події у Киргизстані грають на руку Китаю і послаблюють вплив РФ, – каже Куса

Частина успіху протестувальників міститься у впливі кланової структури соціальних взаємин на силовий апарат і політичне життя Киргизстану, каже в коментарі  LIGA.net експерт Ілля Куса, уточнюючи при цьому, що "Жеенбеков не є популярним у всього населення, а багато хто вважає Атамбаєва більш гідним лідером".

ЩО ДАЛІ. Протягом двох тижнів ЦВК країни має призначити дату нових парламентських виборів. При цьому опозиційні політики не виключають, що попросять Жеенбекова піти у відставку. Той же заявляє, що готовий до переговорів і залишається легітимним президентом. Подальший розвиток подій залежить від того, чи прийдуть опозиція і влада до компромісу.

Жеенбекову завдали удару, і зараз він або відповість, або повинен буде піти, або домовитися. Найближчі кілька днів стануть вирішальними, – уточнює Куса

На думку Куси, Жеенбеков може спробувати шляхом відставки уряду "скинути токсичність і реконсолідувати свою владу": "Не виключена і відставка самого президента, якщо його не підтримають силовики. Головний виклик його легітимності та спроможності контролювати процеси – Атамбаєв на свободі. Багато що буде зрозуміло з того, як із ним будуть чинити. Є варіант і внутрішньополітичного договорняка".

Куса вважає, що революції у Киргизстані не відбулося, а тому складно сказати, що буде далі: "Політичне протистояння загострилося, і зараз все вирішується не лише за кулісами, а й на вулиці. Жеенбекову завдали удару, і зараз він або відповість, або повинен буде піти, або домовитися. Найближчі кілька днів стануть вирішальними".

Москалик також говорить, що у Жеенбекова є шанс утримати владу, оскільки він може придушити протест або домовитися з опозицією. Третій сценарій – перемога опозиції та призначення нових парламентських виборів і їх проведення протягом 60 днів. На його думку, ситуація в країні стабілізується протягом двох-трьох місяців у результаті проведення виборів або придушення протестів президентом.

 

Джерело

2ogoloshenya