Третій день протестів в Білорусі: 200 людей у лікарнях після мітингів, тисячі затриманих

У Мінську третю ніч поспіль відбувалися сутички силовиків і протестувальників, незгодних з результатами президентських виборів.

За даними білоруської влади, понад 200 людей опинилися в лікарнях після мітингів, - пише "ВВС-Україна".

Понад 2 тис. людей затримано за вчора, за два дні протестів - близько п'яти тисяч по всій країні. Багато родичів кажуть, що із затриманими немає зв'язку.

У вівторок проти протестувальників знову застосовували світло-шумові гранати, сльозогінний газ, гумові кулі.

Протести в Мінську на цей раз проходили на віддалі від центру. Найяскравіші події відбулися у районах Кам'яна Гірка, Серебрянка і Уруччя. Люди намагалися будувати барикади, але їх відразу руйнував ОМОН.

Білоруський ОМОН атакував водіїв в автівках. Їх били кийками, розбивали скло і затримували. Напередодні автомобілісти активно допомагали учасникам протесту, влаштовували пробки на дорогах і підтримували сигналами.Силовики наздоганяли людей і били кийками у дворах житлових будинків. 

Діставалося і людям, які знімали все це з балконів своїх квартир і вигукували погрози на адресу ОМОНу. По них теж стріляли.

У Мінську цілий день траплялися напади на журналістів: їх затримували, били, у них забирали флешки з матеріалами і розбивали камери. У місті вчора напали на журналістів ВВС, їх не затримали. Кількох російських журналістів звільнили і вислали з країни.

Акції непокори відбулися у багатьох містах Білорусі - Гродно, Несвіже, Брест.

Голова католиків Білорусі архієпископ Тадеуш Кондрусевич, митрополит Мінсько-Могилевський закликав зібрати круглий стіл для вирішення долі Білорусі.

"В результаті активного протистояння вже, на жаль, пролилася перша кров і є постраждалі з обох сторін. Вперше в сучасній історії Білорусі брат підняв руку на брата", - сказав Кондрусевич.

Чому протестує Білорусь?

Сутички щовечора та щоночі спалахують у Білорусі з неділі, коли в країні пройшли президентські вибори, на яких за офіційними даними переміг Олександр Лукашенко з 80,08%, а його головна конкурентка Світлана Тихановська набрала трохи більше 10%.

Тихановська заявила, що не визнає результати виборів. Її штаб повідомив, що вона не братиме участь в акціях протесту. Згодом вона виїхала до Литви.

У неділю на вулиці вийшли незгодні з офіційними результатами виборів. Чимало з них переконані, що вибори були сфальшовані на користь чинного президента.

За три неповні доби протистояння тисячі людей були затримані, сотні - поранені, один протестувальник загинув.

2ogoloshenya