Тихановська покинула Білорусь

Тихановська записала відеозвернення з поясненням причин свого від'їзду. У ньому вона наголосила, що опинилася перед дуже складним вибором, однак на її рішення щодо припинення політичної боротьби не впливали ні друзі, ні рідні, ані штаб.

Двох охоронців опонентки Олександра Лукашенка на виборах президента Білорусі Світлани Тихановської затримали вдень 10 серпня. Станом на 16:00 Тихановська ще не планувала залишати Білорусь.

"Увесь тиждень відбувалися затримання. Учора вдень затримали двох охоронців. Репресії проти штабу і проти самої Світлани і її команди відбувалися протягом усієї кампанії. Вона не планувала о 16:00, коли я її супроводжувала до ЦВК, покидати країну. Під яким тиском це рішення було прийняте мені невідомо", — повідомила Суспільному довірена особа Тихановської Ольга Ковалькова.

 

Вона розповіла, що востаннє бачила Тихановську саме під час супроводу до ЦВК.

"Після цього розмов чи особистого контакту зі Світланою у мене не було. І ні в кого не було. Про що була розмова в Центральній виборчій комісії ні мені, ні нашій команді зі штабу Тихановської невідомо. Є інформація про те, що вона зараз у Литві разом зі своєю керівницею штабу Марією Мороз. І їх вивезла білоруська влада", — розповіла Ковалькова.

Вона додала, що не може коментувати рішення Тихановської.

Що відомо:

11 серпня стало відомо, що опонентка Олександра Лукашенка на виборах президента Світлана Тихановська перебуває в Литві.

Раніше її речниця Анна Красуліна повідомила Суспільному, що не виключає, що її шефиня вирішила припинити політичну боротьбу.

Тихановська записала відеозвернення з поясненням причин свого від'їзду. У ньому вона наголосила, що опинилася перед дуже складним вибором, однак на її рішення щодо припинення політичної боротьби не впливали ні друзі, ні рідні, ані штаб.

10 серпня Тихановська оголосила себе переможницею і подала до Центрвиборчкому скаргу з вимогою провести перерахунок голосів. Раніше вона закликала міліцію та війська зупинити насильство.

Після закриття виборчих дільниць 9 серпня по всій Білорусі тривають масові протести через результати виборів президента.

На акціях протесту затримали кілька тисяч осіб, а згодом влада Білорусі підтвердила загибель одного чоловіка. Згідно з офіційною інформацією, він загинув, коли намагався кинути в силовиків вибухівку.

Більшість людей були затримані у день виборів — 9 серпня, однак деякі з них — 8 серпня й відтоді не виходять на зв'язок. Серед затриманих є виборці, мітингувальники, спостерігачі та журналісти.

2ogoloshenya