"Ніч була довгою та сповненою жахів". Що розповідають очевидці вибуху в Бейруті

4 серпня у порту столиці Лівану пролунав вибух. Потужна вибухова хвиля поширилася на центр Бейрута й передмістя, пошкодивши будівлі та машини в радіусі десяти кілометрів. Натепер підтверджено смерть 100 осіб, близько чотирьох тисяч мешканців зазнали поранень, проте кількість загиблих і поранених постійно зростає. Десятки людей наразі вважаються зниклими безвісти, їхні рідні займаються пошуками, зокрема й через соціальні мережі.

Суспільне зібрало історії очевидців про їхні враження під час вибуху та про те, як місто оговтується після трагедії.

Саад Кадирі, бейрутський комік, сценарист, актор

"Шибки повибивало навіть у лікарнях. Немає скла зовсім. Нічого немає. Люди намагаються допомогти одне одному. Я не знаю точну кількість, скільки людей залишилося без домівок, вибачте. Мій будинок теж зруйнований. У нас немає вікон. Але це мінімальні втрати. Я почуваюся добре, моя сім'я теж. Це все матеріальні речі", — розповів Кадирі в коментарі Суспільному.

Марина Єрмакова, українка, мешканка Бейрута

"Усі люди подумали, що це землетрус. Дехто вибіг з домівок. Люди кричали, було чутно плач дітей. Я в той час їхала з роботи. Почула гуркіт, потім заклало вуха, стиснуло всю голову. Люди бігали вулицею, машини сигналили, затори, карети швидких, це просто кошмар. Як у фільмі жахів", — розповіла жінка Суспільному.

Ірина Карапата, монахиня з Лівану

"Я була за п'ять кілометрів від міста Бейрут. Місцева влада попросила людей не надто зараз пересуватися, і ми будемо перебувати вдома, спостерігати з дому за новинами, які є. Але наразі ми бачимо, що там зараз працюють рятувальники та волонтери, які розбирають завали. З цього місця, де відбувся вибух, іде дим, ми бачимо з даху нашого будинку, що ще підіймається дим. Але загалом пожежу вже загасили. Лікарні в нас переповнені. Ліван перебуває в якомусь ступорі", — розповіла пані Карапата "Суспільному".

За її словами, зараз люди помалу відходять від вчорашнього потрясіння.

"Очевидно, що люди перебувають в глибокій розгубленості. Разом із тим, зараз вони організовуються в групи і стараються допомогти одне одному. Церкви і монастирі відкрили свої двері, аби прийняти людей, які втратили свої домівки", — додала вона.

Аббас Алавія, місцевий житель

"Ліван переживає важку економічну кризу. Порт — це легкий імпорт харчових продуктів для нас", — розповів чоловік Суспільному.

Українка, мешканка Лівії (попросила не розголошувати прізвище)

"Ситуація жахлива, паніка в місті. Багато лікарень зруйновані, немає електрики, не вистачає крові. Просто трагедія. Дуже багато померлих. Набагато більші цифри, ніж кажуть. Всім потрібна кров. Багато зараз версій. Багато хто каже, що це вибух селітри", — сказала жінка в коментарі Суспільному.

Фред Бтейх, лікар-нейрохірург

"Ніч була довгою і сповненою жахів. Я просто поплентався додому, ментально спустошений. Бейрут, ти цього не заслуговуєш. Дякую за молитви та повідомлення. Не можу перестати думати про ці схожі на війну сцени, свідками яких ми стали. Наше покоління ніколи не змогло б це передбачити. Сьогодні ввечері ми оперували багато людей. Серед них були ті, в кого ми не змогли знайти жодного родича, та ті, кого ми навіть не змогли ідентифікувати за ім'ям".

Річард Алам, співробітник Amnesty International

"Наш офіс сьогодні вранці, приблизно в 5 км від місця вибуху. Сьогодні колеги або збирають завали у своїх будинках, або допомагають друзям та родичам", — підписав Алам світлину в Twitter.

Джоель Басул, співробітниця Amnesty International

Жінка повідомила, що в місті не вистачає харчових продуктів.

"Черга в пекарні та банкомати в моєму районі біля вулиці. Я спробувала три. Ніде немає готівки, і останні мішки хліба", — заявила вона в Twitter.

Сама Хадід, голова підтримки Норвезької ради у справах біженців

"Дякую за вашу турботу. Зараз у мене все гаразд, але багато хто поранений у Бейруті й потребує вашої підтримки. Лікарні повністю переповнені, медична система потребує допомоги.

Моя квартира та будинок повністю зруйновані вибухом у Бейруті. Люди поранені, лікарні заповнюються. Сподіваюся, що всі в безпеці. Молюся за Бейрут".

Луна Сафван, незалежна журналістка з Бейрута

"Батьки та брат заснули минулої ночі в Лівані о третій ночі, вони сплять в коридорі, дверні замки зламані, тому немає зачинених дверей. Принаймні я можу переконатися, що вони в порядку. У місті зараз спокійно, сумно, Бейрут готується до жалоби. Сюрреалістичні сцени руйнувань у Бейруті. Люди все ще намагаються підібрати шматки своїх будинків та машин, друзі намагаються знайти своїх близьких, понад десятки зниклих безвісти в Бейруті".

2ogoloshenya