Virgin Galactic показала дизайн надшвидкого літака. Він зможе долетіти з Києва до Харкова за 8 хвилин

Британська компанія Virgin Galactic, яка займається авіа- та космічними подорожами, презентувала дизайн свого нового надшвидкого пасажирського літака, який зможе перевозити людей зі швидкістю, втричі більшою за швидкість звуку (330 метрів на секунду).

Це також приблизно в чотири рази більше, ніж середня швидкість пасажирських літаків зараз (200-300 кілометрів за годину).

Аби мати змогу розвивати надзвукову швидкість, літак матиме дельтаподібне (трикутне) крило і спеціальні двигуни, розроблені британською компанією Rolls-Royce. Це єдина компанія у світі, яка вже створювала двигуни для пасажирського літака, здатного розвивати надзвукову швидкість — британсько-французького «Конкорда». 20 таких літаків використовували з 1969 по 2003 роки.

Передбачається, що літак Virgin Galactic зможе вміщати 9-19 пасажирів і летіти на висоті понад 18 з гаком кілометрів (30 тисяч футів). У кабіні хочуть облаштувати місця для першого й бізнес-класу «для зручності пасажирів». Літатиме апарат на екологічно чистому паливі — аби подавати приклад іншим майбутнім надзвуковим пасажирським літакам, кажуть у компанії.

Розробкою літака Virgin Galactic займалася спільно з Національним аерокосмічним агентством США (NASA) в межах програми MCR (Mission Concept Review, «Місія з аналізу концепцій»). Дозвіл на майбутнє виробництво таких літаків уже надав американський регулятор — Федеральне авіаційне агентство США, зазначає компанія.

Наразі літак пройшов перший етап дизайну та узгодження з американськими урядовими організаціями. Це означає, що тепер Virgin Galactic буде розробляти його системи управління та контролю, а також міркувати, як забезпечити безпеку пасажирів і пілотів. Коли саме літак піднімуть у небо, в компанії поки не кажуть.

Virgin Galactic — не єдина компанія, яка займається розробкою надзвукових пасажирських перевезень. Так, американський стартап Boom Supersonic хоче вже в 2021 році розпочати перші випробування свого апарата «Увертюра», теоретично здатного літати в 2,2 рази швидше за звук і перевозити 55-75 пасажирів.

А сама Virgin Galactic паралельно готується стати однією з перших компаній, яка повезе в космос туристів. Так, у грудні 2018 року вона підняла свій апарат SpaceShipTwo на висоту 82,7 кілометра над Землею. А в липні цього року — показала інтер’єр свого корабля VSS Unity, який також планує використовувати для запуску туристів у космос. Йдеться, щоправда, про суборбітальні польоти (тобто не дуже високо). Вартість квитка на корабель Virgin Galactic складатиме 250 тисяч доларів.

2ogoloshenya