Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Потенційно населених світів серед усіх екзопланет виявлено не так багато. Ми знаємо лише менше десятка схожих на Землю планет, але всі вони перевершують її за розміром, так звані "Суперземлі".

А якщо говорити про подібне розташування від своєї зірки, як наша Земля – ще менше. Оптимальна відстань від світила, на якому створюються ідеальні умови для збереження помірної температури, дозволяючи утримувати рідку воду і забезпечуючи умови для розвитку життя, іменується "зоною Золотоволоски".

Втім, нещодавно астрономам з німецького Інституту досліджень Сонячної системи Товариства Макса Планка вдалося виявити першу потенційно населену планету, розташовану в системі зірки сонячного типу. Жовтий карлик Kepler-160, що знаходиться на відстані трохи більше 3100 світлових років від нас, має масу в 0,9 маси Сонця, радіус – 1,1 його радіуса, а світність практично така ж, як у Сонця.

До сих пір у неї були відомі дві екзопланети, обидві істотно більші Землі і на занадто близьких до зірки орбітах: судячи з усього, це спопелілі, розпечені світи. Однак в новій статті, опублікованій в журналі Astronomy & Astrophysics, Рене Хеллер і його колеги повідомляють про ще двох кандидатів, на присутність яких вказують відхилення в русі відомих планет.

Одна з них, гігантська Kepler-160d, не проходить на тлі диска своєї зірки, тому не була помічена в даних попередніх спостережень. Але куди цікавіше виявилася інша – KOI-456.04, радіус якої оцінюється всього в 1,9 радіуса Землі, причому повний оберт навколо Землі вона робить за 378 діб. Отже, KOI-456.04 напрочуд близька до нашого звичного світу і сама по собі, і за характеристиками своєї зірки. За словами астрономів, досі не було відомо жодної подібної далекої системи.

Джерело.

2ogoloshenya