Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Польща може опинитися у вкрай скрутному становищі через залежність від трудових мігрантів із України. Адже більшість цього року у зв’язку з пандемією коронавірусу не зможуть приїхати туди на сезонні заробітки.

Про це в інтерв'ю "Укрінформу" розповів глава польської Асоціації переробників фруктів і овочів, власник одного із найбільших польських переробних підприємств (Real SA) Анджей Гайовнічек.

"Польща є величезним виробником продуктів харчування, одним із найбільших у Європі. Скажімо, ми найбільше в ЄС вирощуємо печериць тощо. Тож якщо працівники з України не приїдуть, це буде катастрофа. Те, що буде вирощено в полях, пропаде, оскільки не буде кому збирати", – заявив він.

За словами поляка, у його країні нині назріла потреба у "сотнях тисяч" сезонних працівниках із України.

Якщо ж, додав він, через тижні у зв’язку з пандемією COVID-19 вони не зможуть приїхати до Польщі на початок сезону збору полуниці, то це може призвести навіть до протестів польських аграріїв.

Зазначається, що нині в сусідній країні перебуває до мільйона українців. Водночас із середини березня звідти додому повернулися понад 180 тис. громадян України. Уряд Польщі навіть автоматично продовжив українцям термін дії віз і права перебування за безвізовим режимом на період пандемії коронавірусу і 30 днів після нього.

2ogoloshenya