Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

На тлі попередніх заяв Китаю про поліпшення ситуації з COVID-19 усередині країни, з’явилися нові повідомлення про зростання кількості безсимптомних випадків цього коронавірусного захворювання, пише агентство Reuters, що може ускладнити боротьбу з епідемією у цій державі.

Наприкінці березня китайське місто Ухань і провінція Хубей, де спалахнула епідемія COVID-19, знову повідомили про відсутність нових випадків захворювання, що наблизило місто до повного відновлення життєдіяльності.

Після двох місяців ізоляції Ухань – колись світовий епіцентр спалаху коронавірусу – потроху починає повертатися до звичайного життя: там знову працює метро і відчиняються торговельні центри.

Та у той час як з 8 квітня столиця провінції Хубей готується знову дозволити людям покидати місто, китайські чиновники повідомляють про зростання кількості безсимптомних випадків інфікування на COVID-19.

6 квітня на тлі попередніх заяв Китаю про поліпшення ситуації з COVID-19 усередині країни у заяві Національної комісії з охорони здоров’я заявили, що станом на кінець дня у неділю було виявлено 78 нових безсимптомних випадків інфікування, порівняно з 47 випадками днем раніше, повідомляє інформаційна агенція Reuters.

Друга хвиля?

Тенденція зростання безсимптомних випадків призводить до нових занепокоєнь через другу хвилю інфекції у цій країні, мовиться у статті телеканалу Fox News. Безсимптомні інфіковані становлять особливий виклик, адже ці люди самі можуть не відчувати жодних проявів хвороби і при цьому передавати вірус іншим людям.

Ярміла Ражова, головний лікар-гігієніст Чехії, розповіла чеським ЗМІ 2 квітня, що до 40% людей з коронавірусом можуть не проявляти симптомів взагалі. У всьому світі наразі є побоювання, що ці так звані «тихі розповсюджувачі» сприяють поширенню пандемії коронавірусу.

«Прихована передача» – це не лише реальна, але і «головна рушійна сила» епідемії, заявив дослідник інфекційних захворювань Колумбійського університету у США Джефрі Шаман, який очолив дослідження, опубліковане 16 березня в журналі Science. Цей внесок у розповсюдження вірусу «практично не виявлено, він літає поза межами зору».

У дослідженні медичного журналу Lancet сказано, що надзвичайні обмеження щодо Уханю допомогли контролювати спалах і скасування цих заходів призведе до другої хвилі у серпні.

Майже половина нових безсимптомних випадків припадає саме на провінцію Хубей, повідомляють місцеві чиновники. Під медичним наглядом всього у Китаї перебувають 705 людей з безсимптомним перебігом хвороби.

45 житлових комплексів в Ухані позбавили статусу «вільних від епідемії» через виникнення безсимптомних випадків та з інших невизначених причин, повідомляє Reuters, посилаючись на повідомлення офіційного китайського інформаційного агентства «Сіньхуа». Цей статус дозволяє жителям міста покидати домівки на дві години за раз.

Експерти критично ставляться до офіційних даних китайської влади

Станом на 6 квітня Китай є шостою найбільш ураженою коронавірусом країною у світі, згідно з даними Університету Джонса Гопкінса. Кількість зареєстрованих випадків у Китаї – 82641, померлих – 3335.

Проте експерти критично ставляться до офіційних даних китайської влади. 2 квітня агенція Bloomberg із посиланням на секретну доповідь американської розвідки, надану Білому дому, повідомила: офіційні китайські дані про кількість заражених і померлих у результаті пандемії коронавірусної інфекції є сфальсифікованими.

«Суть у тому, що ситуація була б кращою, якби Китай був більш відкритим. Зараз очевидно, що задовго до того, як світ дізнався, що Китай зіткнувся з інфекцією, можливо, за місяць до цього епідемія була реальністю в Китаї» , – сказав в інтерв’ю CNN 1 квітня віцепрезидент США Майк Пенс. За словами президента США Дональда Трампа, він не отримував звіту американської розвідки, але дані, надані Пекіном, виглядають щонайменше неповними.

Експерти наголошують, що реальні дані щодо розвитку епідемії у Китаї важлива для моделювання поширення коронавірусу в світі і оцінки ефективності заходів боротьби з ним. Як заявила 31 березня імунолог Дебора Біркс, що є радником адміністрації Трампа з проблеми коронавірусу, інформація, надана Пекіном, вплинула на висновки і дії урядів різних країн.

В останні дні також з’явилася інформація, що похоронні будинки в Ухані отримали незвично велику кількість урн для поховання. Є повідомлення, що за отриманням праху родичів стоять черги, що може свідчити про значно вищий рівень смертності в результаті пандемії. За деякими підрахунками, число померлих може перевищити 40 тисяч.

Державний секретар США Майк Помпео 24 березня розкритикував Китай у зв’язку з його підходом до коронавірусу, заявивши, що владна Комуністична партія Китаю все ще заперечує інформацію, необхідну для усього світу, для запобігання подальшим випадкам.

«Дезінформаційна кампанія, яку ведуть [китайські чиновники], покликана перекласти відповідальність, – сказав 17 березня Помпео, який раніше неодноразово називав коронавірус «вірусом з Уханю». – Ми знаємо це добре, ми знаємо, що першою про вірус з Уханю дізналася влада Китаю. Це покладає велику відповідальність, треба було одразу сказати, що «у нас є проблема, вона унікальна і має ризики». І пройшла сила-силенна часу, поки світ усвідомив ці ризики, які були на той момент всередині Китаю».

«Дипломатія масок»

Протягом останніх кількох тижнів Китай активно допомагає іншим державам у боротьбі з коронавірусом: заповнює літаки тоннами медичних масок, наборами для тестування, апаратами штучної вентиляції легенів та відправляє разом з китайськими медиками в різні країни світу. Ці дії вже встигли охрестити «дипломатією масок».

Але, на думку деяких аналітиків, все це – не просто жест доброї волі, а й дипломатичний хід, пояснюють експерти, одна з них – змусити всіх забути про те, що на початку епідемії Пекін намагався приховати масштаб проблеми та вчасно не вжив заходів для стримування вірусу.

Джерело.

2ogoloshenya