Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Озоновий шар над Антарктидою відновився настільки, що фактично зупинив більшість тривожних змін в атмосфері Південної півкулі.

Про це повідомляє науковий журнал Nature.

Зазначається, що виснаження озонового шару призвело до зміщення високих повітряних течій на південь. Відбулися зміни в характері опадів і, вірогідно, в океанських течіях.

"Погодні смуги", які переносять холодні фронти, звужуються до південного полюсу, і саме тому в Південній Австралії за останні тридцять років кількість опадів зменшилася", - каже хімік-органік із Мельбурнського університету Ян Рей.

Вчені називають теперішній стан "паузою", адже циркуляції потоків можуть поновитися.

Як повідомляється, викиди вуглекислого газу щороку продовжують зростати і ставлять під загрозу прогрес у відновленні озонового шару. Торік антарктична озонова діра досягла свого найменшого річного піку за всю історію спостережень з 1982 року. Протягом останніх років також зросли виробництва озоноруйнуючих хімічних речовин у промислових районах Китаю.

Озоновий шар Землі відновлюється зі швидкістю 1-3 відсотки на рік. За таких темпів озоновий шар Північної півкулі повністю відновиться до 2030-го, Південної півкулі – до 2050-го, а полярних регіонів – до 2060 року.

В ООН зазначили, що те, що озоновий шар поступово відновлюється, є результатом заборони на використання руйнівних для нього газів.

Джерело.

2ogoloshenya