Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39
Близько 5000 коал у Новому Південному Уельсі (Австралія), ймовірно, загинули під час пожеж, і їх кількість зменшилася на дві третини менш ніж за 20 років.

 Про це йдеться у звіті природоохоронної групи Міжнародного фонду захисту тварин, передає The Guardian.

«Ми застосували консервативний підхід, але все ще вважаємо, що втратили дві з кожні три коали. Це виняткова втрата з точки зору критеріїв збереження, яка ставить їх збереження під загрозу», — сказав головний науковий співробітник та еколог Стівен Філіпс.

У Фонді проаналізували, як пожежі в семи регіонах Австралії вплинули на коал, які вже й так занепадали від погіршення середовища існування, зміни клімату та посухи.

У дослідженні розглянули скорочення чисельності коал протягом трьох поколінь — за приблизно 18 років, включено з впливом пожеж з 1 жовтня 2019 року до 10 січня 2020 року. За їхніми оцінками, втрати становлять від 29% до 67%.

Дослідження вивчало попередні оцінки популяції коал: у 2012 році в штаті було близько 54 284 коал. До того, як сталися пожежі, кількість їх поколінь зменшилася приблизно на 20%.

У Фонді пояснили, що коали піддаються впливам пожеж, тому що розмножуються відносно повільно, і кожна самка здатна народити максимум одну коалу щороку. Філліпс уточнив, що цей коефіцієнт розмноження залежить від достатнього запасу їжі та інших чинників.

«Ситуація не покращиться — погіршиться. Для коал загроза вимирання (в Новому Південному Уельсі — ред.) підвищується, оскільки вони не зможуть збільшити свою кількість до наступної пожежі», — вважає еколог.

У природоохоронній групі закликають уряд штату внести коал до переліку видів тварин під загрозою вимирання.

Нагадаємо:

  • 8 листопада 2019-го через збіг високої температури (35 градусів Цельсія) й сильних вітрів на території двох штатів виникло одразу 99 локальних пожеж.
  • Пізніше влада австралійських штатів Новий Південний Уельс та Квінсленд оголосила надзвичайний стан через катастрофічний «рівень лісових пожеж» у регіоні — вперше за останні 10 років.
  • 19 грудня через масштабні лісові пожежі влада Австралії оголосила надзвичайний стан щонайменше на тиждень. Зокрема, надзвичайний стан оголосили в найбільшому місті країни — Сіднеї — й штаті Новий Південний Уельс.
  • Однак у середині січня в низці штатів, що потерпали від пожеж, розпочались потужні зливи.
  • За оцінками екологів, унаслідок чагарникових пожеж, що тривають на території Австралії з осені 2019 року, міг загинути понад мільярд тварин.
  • А урядова експертна комісія Австралії з питань відновлення диких тварин склала перелік 113 видів тварин, які втратили місця проживання та потребують негайної допомоги після пожеж.

Джерело.

2ogoloshenya