Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Від скандального фільму "Дау" Іллі Хржановського до містичного трилера з Елізабет Мосс. Тут зібрано п'ять найцікавіших фільмів Берлінського кінофестивалю, які варто шукати в прокаті після його закінчення.

 "Мінамата"

"Мінамата" – байопік про неповторного американського фотографа Вільяма Юджина Сміта, який увійшов в історію завдяки своїм репортажам з Другої світової війни. Фотографа грає Джонні Депп, який досяг неабиякої подібності зі своїм персонажем. Фільм присвячений одному з найгучніших репортажів Юджина Сміта: він викрив екологічний злочин у японському місті Мінамата, жителі якого постраждали від викидів ртуті в воду через дії якоїсь хімічної корпорації. 14 людей загинули, багато хто постраждав, а завдяки, зокрема, роботі Юджина Сміта справа дійшла до суду.

"Дау. Наталя"

Десять років знадобилося режисерові Іллі Хржановському, щоб зняти фільм "Дау" – найзагадковіший проєкт у сучасному кіно. "Дау" – це біографічна драма про життя радянського фізика Льва Ландау, основана на мемуарах його дружини Конкордії Тірентівни Дробанцевої. Фільм замислили ще на початку 2000-х, а 2006 року він увійшов до списку найбільш очікуваних проєктів за версією Каннського кінофестивалю. Багато зйомок минуло в Харкові в період з 2008 по 2009 роки – саме там в Українському фізико-технічному інституті працював знаменитий фізик в 30-і роки минулого століття. Для зйомок стрічки про Льва Ландау в Харкові на покинутому стадіоні збудували величезний радянський НДІ, де відтворили стилістику, моду і атмосферу епохи СРСР. Про зйомки ходили легенди: одержимий своїм фільмом, Хржановський, по суті, на рік закрив знімальну команду на локації. Режисер отримав 700 годин відзнятого матеріалу, який поділив на серії. У Берліні показують "Дау. Наталя" – історію про працівницю їдальні Наталю, життя якої привертає підвищену увагу радянських спецслужб.

"Піноккіо"

Екранізувати класичну казку Карло Коллоді взявся італійський фантазер, режисер і володар призу Каннського кінофестивалю Маттео Гарроне ("Реальність", "Догмен"). Головну роль – Джеппетто, він же тато Карло, – виконує зірковий італійський актор Роберто Берніні. Гарроне зняв ефектну і чарівну історію про ожилу дерев'яну ляльку Піноккіо і її пригоди, розраховану на сімейний перегляд, а критики вже називають роботу італійця однією з найближчих до оригіналу інтерпретацій "Піноккіо" в світі. В українському прокаті фільм покажуть уже з 12 березня.

"Ширлі"

У фільмі "Ширлі" Елізабет Мосс виконує роль класика американської літератури і культового автора хоррорів Ширлі Джексон (до слова, саме Ширлі Джексон вплинула на становлення Стівена Кінга). Стрічка основана на художньому романі "Ширлі" Сьюзан Скарф Меррелл. Сюжет обертається навколо пари, яка переїжджає в один будинок з письменницею та її чоловіком, Стенлі Едгаром Гайманом (Майкл Стулбарг). Незабаром між чотирма героями виникає несподіваний зв'язок і їхні відносини слугують натхненням для наступної книги письменниці. Картина вдалася містичною і атмосферною.

Berlin Alexanderplatz

1929 року німецький письменник-експресіоніст Альфред Деблін написав роман «Берлін, Александерплац». Ця історія про Берлін 1920-х років увійшла в списки найкращих німецьких романів ХХ століття. Книжку не раз екранізовували. 2020 року виходить сучасна версія цієї історії – не буквальна екранізація, а радше фільм за її мотивами. Головний герой Френсіс втікає із Західної Африки до Берліна. Але в сучасному Берліні з людьми без громадянства і дозволу на роботу поводяться так само нещадно, як з Францем Біберкопфом, головним героєм класичного роману Альфреда Дебліна, який жив рівно сто років тому. Як і літературне джерело, ця сучасна версія Berlin Alexanderplatz розповідає про суспільство і як воно приймає – або не приймає – чужинців.

Джерело.

 
 
 
 

2ogoloshenya