Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Все закінчилося звільненням міністра транспорту Чехії.

Група чеських програмістів-добровольців безкоштовно створила і передала в подарунок уряду сервіс, написання якого вже було замовлено іншій компанії.

Як повідомляє TJournal, посилаючись на Novinky.cz, Таким чином розробники виступили проти «марнотратства» уряду. На їхню думку, бюджет проекту був абсолютно безпідставно роздутий. Історія дійшла до прем'єр-міністра Чехії, і той звільнив міністра транспорту.

Все почалося з тендеру на створення сервісу з продажу електронних дозволів на проїзд платними швидкісними автомагістралями. Держзамовлення на 400 мільйонів чеських крон (майже 16 мільйонів євро) включало в себе розробку інтернет-магазину та додатків для iOS і Android. Чотирирічний контракт на розробку і підтримку сайту без відкритого конкурсу уклали з підрядником Asseco Central Europe.

Подібне держзамовлення викликало обурення в чеській IT-спільноті через «явне марнотратство» держави. Власник компанії Actum Digital Томаш Вондрачек (Tomas Vondracek) назвав тендер «абсурдним» і додав, що якщо є охота, ту ж роботу можна зробити «хоч за пару днів». Вондрачек запропонував місцевим фахівцям об'єднатися і провести хакатон, щоб створити аналог сервісу з держзамовлення. Все планували зробити за одні вихідні в офісі Actum Digital в Празі, а потім просто передати уряду Чехії як подарунок, та показник того, як витрачаються податки громадян.

«Нами керувало бажання протистояти системі завищення цін на держконтракти, де відбувається зловживання некомпетентністю клієнтів [в питаннях IT]. А наші гроші в підсумку просто вилітають в трубу», – зазначив Вондрачек.

На заклики в соцмережах відгукнулися понад 300 програмістів з Чехії.

У п'ятницю, 24 січня, на хакатон #Znamkamarada в офісі Вондрачека зібралося 60 осіб, які стали до роботи. До вечора неділі вони зробили платформу fairznamka.cz, що відповідає більшості вимог до сервісу за 16 мільйонів євро. Під час хакатону на роботу програмістів приїжджав подивитися прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш.

Вже у понеділок 27 січня сайт запрацював в тестовому режимі. Він ще не підключений до системи, але імітує всі необхідні функції. За першу добу сервіс відвідали понад 175 тисяч осіб, які випробували навантаження сайту і зробили перші покупки. Оплата доступу до магістралі там ще недоступна, але є символічні жетони, всі кошти від продажу яких йдуть на допомогу дітям.

Уряд Чехії спочатку пропонував оплатити допомогу, але потім прийняв сайт fairznamka.cz в подарунок, як і замислювалося перед хакатоном. Бабіш наголосив, що Міністерство транспорту проведе відкритий конкурс на пошук компанії, яка впровадить і запустить систему до 1 грудня 2020 року. Вондрачек оцінив подальшу роботу приблизно у 25% від початкових 400 мільйонів крон і зазначив, що його компанія не буде брати участь у конкурсі.

Через історію з великим держзамовленням міністра транспорту Чехії Володимира Кремлика відправили у відставку. Він зазначив, що поважає рішення прем'єра, але додав, що в його пріоритетах було створення системи «без затримок», тому конкурс був закритим.


Джерело.

2ogoloshenya