Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Настане "якийсь жах" світова економічна криза вкотре перекроїть карту світу. Путін задумався про створення СРСР-2, до нього увійдуть і країни східної Європи. Запустити економіку Росія зможе легко, але для цього потрібно скинути залежність від світової фінансової еліти, що сильно послабив Трамп. Такий сценарій розвитку подій намалював відомий економіст, аналітик та політолог Михайло Хазін упродовж інтернет-конференції.

"Ліберальна модель більше не працює"

Тетяна Завалішина: - Михайло Леонідовичу, почну не з питання, а з подяки нашого читача Романа Загідулліна на вашу адресу: "Дякую за інтелектуальну працю і вклад в спільну справу". А загалом, вам часто дякують?

Михайло Хазін: - Достатньо. Зазвичай надсилають листи. Але річ в тім, що їх давали люди, які сприймають мої виступи як джерело рекомендацій. Інколи вони ображаються: мовляв, ви говорите, а ми не розуміємо, що робити далі. Я завжди намагаюся пояснити, що не даю індивідуальних порад. Це неможливо, адже особисті поради можна давати лише індивідуально, після розмови з людиною. А загальні поради в ЗМІ тощо – це скоріше опис середовища, в якому ви живете. А опис середовища – це окрема тема, що потребує людського мислення і розуміння того як вона вписується у світ.

-Як ви схарактеризуєте 2019 рік з точки зору світової економіки і які перспективи складаються на 2020-й? (Дмитро.)

-Насамперед принадність цього року в тім, що нарешті почалася ситуація, якої ще не було в нашому поколінні. Весь фокус в тому, що близько з 1989 року ми жили з відчуттям, що та модель, в якій ми знаходимося, не має альтернативи. Ось є модель (назвемо її ліберальною), яка всюди – в Західній Європі, Японії, Китаї, Африці, США. І ми повинні в неї увійти, адже поза нею жити не можна. І ми, навіть, готові чимось жертвувати, адже спізнилися. У тих, хто перший, є переваги, а ми не встигли.
І раптом цьогоріч стало зрозуміло, що дана ліберальна модель більше не працює. До того ж, подібне дійшло в абсолютно доступному і зрозумілому вигляді. Правда, деякі вдали, що не помітили цього. Добре пам'ятаю, як років 10-12 тому в Казані був великий семінар, на якому я виступав, а також Андрій Фурсов та Олена Пономарьова.

-Семінар проводила наша газета. Це було після Болотної площі.

-Так, Олена Пономарьова розповідала про "помаранчеві революції": в Грузії, Молдові та Чехії. До то ж в Молдові точно був відстежений американський посол, який викликав головного олігарха і сказав: чшш! В Грузії не було простежено американського посла. В Чехії взагалі нічого не було відслідковано, адже прийняли рішення, що в країні Євросоюзу "помаранчевої революції" не може бути, навіть, якщо її організують для того, щоб скинути прем'єр-міністра, який не сподобався Соросу. І жодних наслідків: протести просто розсмокталися. І стало зрозуміло, що у світі відбувається щось таке, чого в попередні 25 років не було.

-А літні московські події – в цьому ж руслі?

-Ні, московські події – це інше. У Москві не було реальних протестних виступів. У мене нещодавно відбулася бесіда зі студентами, які були присутніми на цих виступах, а один навіть відсидів деякий час. І я зробив висновок, що це люди, які не розуміють, чого вони хочуть, і лозунгів у них немає. Вони не спроможні пояснити, навіщо вони вийшли на площу.

-Напевно, це і є "помаранчева революція"?

-Ні, на "помаранчеву революцію" люди виходять з криками: "Геть кривавого клику Януковича із золотими унітазами!" Потім з'ясовується, що унітазів немає, економіка виросла і гривня була стійкою.

-А в Москві – "геть кривавий режим і нечесні вибори"…

-Так, "геть кривавий режим", але далі з'ясовується, що немає відробленої технології, виступи начебто вдома підготували. На "помаранчеву революцію" ресурсів не вистачило. Коли її готують, ми бачимо це. Але наша влада цілеспрямовано робить так, щоб відбулась "помаранчева революція". У нас в країні економічний спад вже 7 років, на економічному спаді завжди знижують податки, а в нас вони навпаки зростають. Вони потихеньку зростають, тобто з'являються нові податки, збільшують старі. Але вони ростуть ще більше з точки зору адміністрування. І податкове навантаження на підприємців зросло у 2,5 раза за останній час. І багато підприємців йдуть в тінь, або взагалі зачиняються.

-У такій ситуації "помаранчева революція" в Росії можлива?

-"Помаранчева революція" – це організатори, з ними в нас худо-бідно, але змагаються. В Росії буде підвищення внутрішньої напруженості.
До слова, Володимир Володимирович Путін за останній час проявив феноменальну активність і сказав багато такого, що раніше не казав. Через що будь-яка звичайна людина зробить висновок, що у нього з'явилися нові думки, котрі так чи інакше він обкатує – абсолютно цілеспрямовано. Володимир Володимирович взагалі відомий тим, що коли щось говорить, він це просто так не робить.

"Трамп цілеспрямовано руйнує Бреттон-Вудську фінансову модель"

-Які нові думки у Путіна?

-Давайте про це згодом, а поки я договорю про 2019 рік… Дональд Трамп цілеспрямовано руйнує Бреттон-Вудську фінансову модель. Це була проблема ще з 1944 року. МВФ, ВТО і світовий банк контролюються світовими фінансовими елітами, а емісійний центр знаходиться під національним контролем США. У 2011 була спроба витягти ФРС на міжнародний рівень, тобто під контроль банкірів, але ця справа закінчилася Стросс-Каном, і банкіри відступили. Після цього стало зрозуміло, що у них почнуться проблеми.

У 2014 році Обама встановив емісію, а восени 2014-го, після проміжкових виборів в США, стало зрозуміло, що альтернативні сили, умовно, національні промисловці (умовно тому, що загальноприйнятої назви у них немає, а взагалі, це залишки капіталістичного глобального проєкту, то люди, у яких національна орієнтація) настільки сильні, що навіть можуть свою людину витягти на вибори. Фокус в тім, що Трамп, попри все, продовжує гнути свою лінію залізною рукою. Потрібно віддати йому належне. І він змусив ФРС змінити свою політику. Звертаю вашу увагу: це був непростий момент.

Це системний момент, який обов'язково потрібно описати. Річ в тім, що сьогодні дохідність капіталів в середньому по світу негативна. Це не завжди видно в показах ВВП, тому, що ВВП "малюють" живі люди, і ми їх розуміємо: у них керівництво, діти просять їсти… Керівництво говорить показати економічне зростання – ну що робити? "Партія сказала: "Потрібно!", комсомол відповів: "Є!" – малюємо економічне зростання… Ось в Татарстані є економічне зростання?

-Формально, звичайно, є. Як в середньому по Росії - 1,7 відсотка. Але є підозра, що це без врахування оборонки, яка всюди падає. Тобто, промисловість пішла в мінус. Як мінімум йде серйозне зниження обертів через падіння оборонки.

І всюди так! А найбільш видний показник, який не обманеш, це дохідність по депозитах. У західній Європі він вже негативний: якщо в банк покласти 1000 євро, то через рік повернуть 999,5. Це означає, що капітал не виробляється. І через дану причину керівник ФРС Пауелл вирішив, що потрібно взяти ставку. В США ставку опустили на нуль, а її потрібно підіймати, інакше кредитування реального сектору економіки буде збитковим. Оскільки в цьому році вийшла моя книга "Спогади про майбутнє. Ідеї сучасної економіки", в якій все це описується в деталях, я повторюватися не буду, бажаючі можуть прочитати все це в книзі. На рішення Пауелла підняти ставку Трамп написав: "Друже ти збожеволів?! Я хочу повернути виробництво в США, для цього потрібен попит, а після кризи 2008 року, яку призупинили, але не ліквідували, борги домогосподарств складають 100 відсотків від їх річних доходів. Навіщо ти хочеш підіймати ставку? Люди всі гроші, що заробили будуть витрачати на обслуговування кредитів!" Звертаю вашу увагу: дана дискусія має адекватний характер, це не політика, а економіка. Вони якийсь час перепирались, ці сварки просочувалися до преси, але зрештою Трамп Пауелла "зламав".

-Цікаво, які аргументи знайшов Трамп для незалежного РФС?

-Схоже, він сказав: "Історію зі Стросс-Каном пам'ятаєш?" (Сміється.)

"Два сценарії для США".

-Це означає, що Пауелл здався, що Трамп на адміністративному рівні "зламав" світову фінансову еліту. Вона зрозуміла, що пробити національні інтереси США за Трампа неможливо. Чому вони так тягли в президенти Хілларі Клінтон? Адже Клінтон – вона "їхня", банкірська, а не американська. Клінтон просто дурно б друкувала гроші для банкірів і піднімала б ставку, а що в США – хоч трава не рости. А зараз ситуація інша, тому що Трампа хвилює, що буде з американським населенням, йому небайдужа роль США у світі. Я сказав, 5 листопада 2014 року, що є два сценарії для США: один – рятують світову доларову фінансову систему ціною американської економіки, її руйнування; другий – рятують реальний сектор американської економіки ціною руйнування світової доларової системи.

-Чому рятувати світову доларову систему потрібно лише ціною руйнування американської економіки?

-Коли все почалося, в 1944 році, доля американської економіки по споживанню і виробництву була 52-53 відсотки від світової. Сьогодні по споживанню у США – близько 32-35 відсотків, а по виробництву – 17 відсотків. Тобто підтримуванням світової доларової системи США сильно послабили свій реальний сектор відносно свого споживання. Щоб врятувати світову доларову систему, потрібно ці 17 перетворити, умовно, в п'ять. У такому випадку, якщо щось відбувається зі світовою доларовою системою, Америка помирає, адже там недостатньо економіки, щоб прогодувати своє населення, а грошей на те, щоб імпортувати, немає. Ось і зараз вони імпортують на емісійні кошти. Вся Бреттон-Вудська модель для США – це експортувати емісійні долари й отримувати назад дешеві товари.

-А що їм заважає далі друкувати долари?

-Ось якби гроші безпосередньо вкладали у виробництво, як це було в СРСР, коли держава сама побудувала підприємства на бюджетний кошт. А система в США влаштована так: гроші дають банкам, припускаючи, що вони будуть вкладати в реальний сектор, а банки з'ясували, що інвестиції в реальний сектор збиткові, і вони просто не вкладають. Вони інвестують в фінансові спекуляції. Все! А як їх змусити вкладати в реальний сектор? Можна створити державні інститути, що будуть вкладати, але, по-перше, ці інститути ще потрібно організувати, по-друге, чиновники можуть гроші покласти собі до кишені та втекти в Лондон. Чи віддадуть їх на вирощування марихуани, адже доходи від цього найбільші.

"Нас всіх накриє така хвиля кризи! Це буде жах-жах"

-Борги ж можна закривати, надрукувавши необхідну кількість грошей. У чому ж проблема?

-Поясню на прикладі. Ось стоїть завод, який виробляє дещо дуже важливе, але у нього дуже низька рентабельність. У нього потрібно вкласти кошти, інакше він через деякий час зламається. Але ніхто не хоче інвестувати, адже вклади, які потрібні сьогодні, на сьогоднішньому рівні цін роблять виробництво нерентабельним. Поки цей завод працює, поки витрати на раніше взяті кредити – нульові, він рентабельний, тому його не закривають. А новий робити – нерентабельно. Тому всі очікують, коли завод випрацюється на пил. Далі всі чекають, коли ціни на цей товар сильно виростуть, тоді вклади стануть рентабельними. Планування немає! А коли його немає, ми всі бачили, що сталося в 90-ті роки в Росії: всі вкладали туди, де рентабельно, і не інвестували туди, де невигідно. Як наслідок – посіяного зерна у нас немає і багато чого ще, а виробництва ліків немає, адже держава обмежувала ціни.

Західна машинка, що підтримує економіку, зупинилась, більше не крутиться. А вийти з неї через соціалістичні методи, тобто через державне планування, теоретично можливо. Але проблема в тому, що економікою сьогодні керують банки, а якщо машинка планування опиниться в руках у Трампа, вони сьогодні на це не підуть. Теоретично вони повинні були б сісти й домовитися: ми станемо фінансувати ось це й ось це тому, що інакше все рухне. Але вони на це піти не можуть, адже є універсальна система контролю за банками, яка слідкує, щоб вони отримували доходи. А якщо вони раптом почнуть кредитувати те, що не зовсім рентабельно, у них почне падати капіталізація.

Іншими словами, ця модель більше не працює, тому ви можете друкувати грошей скільки завгодно, а економіка все одно буде падати, проте стануть рости фінансові інститути. Ось зараз ФРС почала друкувати грошей, адже фінансовій системі не вистачає доларів. Надрукувала півтрильйона. І що ми бачимо? Вже тиждень рекорди на Dow Jones. А такі досягнення – переддень кризи. Хай за шкалою це буде ще в 2028 році, але різниця лише в тому, що у 2029-му розрив між витратами американських господарств і реальними доходами складає 15 відсотків на користь витрат, а сьогодні 25 і більше.

Нас всіх накриє така хвиля кризи! Ось це буде жах-жах. Ми можемо викрутитися, як в 30-ті роки, але для цього нам потрібно змінити систему управління економікою. А у нас єдиний регіон, в якому нормальна система управління, - Татарстан. Все це знають. Ну, може, ще Білгородська область.

І далі всім стало зрозуміло, що Трамп, скоріш за все, виграє, а вся вакханалія з імпічментом – це технологічна операція тому, що якийсь гуру-політтхенолог написав, що, якщо демократи не почнуть імпічмент, розуміючи, що вони його закінчити не можуть, вони не можуть виграти вибори. Вони його почали, в результаті – підставились. Джуліані якщо щось накопав у Києві. Якщо ж він написав про це у своєму "Твіттері", то у нього точно є залізні докази, він досвідчений адвокат і підставлятися не став би. Коли в суді всі принесуть присягу і почнеться перехресний допит, то тоді демократам мало не здасться…

-А що написав Джуліані у своєму "Твіттері"?

-Він написав, що на Україні вкрали 100 мільярдів доларів іноземної допомоги, до того ж відкати чиновникам адміністрації Обами складали 70 відсотків. І рейтинг у Трампа сьогодні найвищий за весь час його президентства. Він виграє вибори майже напевно.

-Що це означає?

-Що модель буде руйнуватися остаточно. А два тижні тому перестав працювати Вищий апеляційний суд.

-Може, апеляційний суд ще запрацює?

-А Трамп не буде його відновлювати, йому це не потрібно. Він же сказав, що ВТО їм не потрібно. А ВТО і нам не потрібно, про що я писав 15 років тому. Але нам викрутили руки, заради вступу у ВТО винищували цілі галузі російської промисловості на користь іноземних конкурентів. Це було очевидне ліберальне шкідництво. Якщо чесно, я зараз звільнив би всіх, хто нас втягнув у ВТО.

"Путін серйозно роздумує на тему СРСР-2"

-Греф же стояв на чолі цього процесу?

-Греф, Кудрін – вся ця шайка… Далі ми бачимо, що Путін у своїх останніх виступах почав піднімати теми, які викликають великий інтерес. Одна з таких тем – Ленін і національна політика в 1922 році. Яке відношення має національна політика в 1922-му, тобто в момент створення СРСР, до нашої теперішньої ситуації? У мене є гіпотеза. А думаю, що Путін серйозно роздумує на тему СРСР-2.

-Все-таки не знищення республік серед країни, а створення СРСР-2?

-Так. І за цією причиною йому дуже важливо, щоб цей СРСР-2 був не національним. І якимось чином подібне потрібно робити. Сьогодні країни, які можуть на це теоретично претендувати – це Білорусь, Казахстан, Узбекистан, Азербайджан. Звертаю увагу: за виключенням Білорусі, яка здається частиною російського світу, всі ці країни – тюркські, а тюрки взагалі дуже схильні робити наддержавні освіти, це їх історична звичка. І як тільки почнеться криза, актуальність об'єднання різко виросте. Ба більше, всі керівники – що казахські, що азербайджанські, що узбецькі – все це розуміють.

Ще є Малоросія, і зовсім очевидно, що Україна розпадається. Адже дане утворення, яке вони намагаються об'єднати терором, економічно існувати не може. Американці викрутили нам руки і змусили ще кілька років давати їм гроші на газ, але це не допоможе, грошей надто мало.
А в рамках природних геоекономічних процесів, а саме: розпаду Євросоюзу, ми повинні отримати Східну Європу. Зрозуміло, що Словакію, Румунію, Болгарію ніхто запитувати не буде. Є дві країни які запитувати потрібно, - це Польща і Венгрія. Але Венгрія для себе все вирішила: Орбан ще кілька років тому говорив, що економічне майбутнє Венгрії – на Сході. А ось Польща… Вона також все розуміє. Уже років 5-8 тому в простого народу Польщі русофобські настрої зникли, їх просто немає. Вони є лише на верхньому політичному рівні в націоналістичної проамериканської групи, яка там сьогодні править. Але поляки ще у 2015 році говорили мені прямим текстом: "Ми знаємо, що ці люди поки не дадуть нам проводити проросійську політику, але вони підуть". Поляки все прекрасно розуміють. Але їм потрібно дати якийсь шматок. Наприклад, Галіцію, і хай вони там розбираються. Ви зрозумійте, що це націоналістичне утворення, що на Україні сформувалося десятиліття тому, спокійно сидіти не збирається. І вже сьогодні головним поставщиком зброї екстремістським ісламським організаціям Західної Європи є Україна. Якщо думаєте, що це всім подобається – у Франції, Німеччині, Іспанії, то ви помиляєтеся. Але зробити з цим нічого не можна – вони ж з політичних міркувань ввели безвізовий в'їзд.

І в результаті виходить, що Україна розпадається на дві частини. Області від Харкова до Одеси увійдуть до Росії, в якій вони й були завжди. Правда, там доведеться робити невелику чистку, маленьку, адже велика частина бандерівців одразу втече звідти Малоросія – Київ, Чернігів, Полтава, Суми – ось шматочок, який виходу до моря не має, він примкне до Білорусі, адже це частина князівства Литовського. Князівство Литовське відновлюємо в управлінському чи навіть юридичному виді. У Вільнюсі є баня Гедимінаса, де при радянській владі на стіні висіла конституція (статут) великого князівства Литовського. А при незалежності цього статусу там вже не було. Запитую в доглядачок: "Куди дівся статут". І одна з них відвела мене вбік і сказала: "Ну як можна в цій незалежній литовській державі показувати стару конституцію великого князівства Литовського, написану кирилицею?!" Тому, що литвини – білоруси, а литовці – жмудини. Литва – це держава білоруська. Коли я був у Гродно, а Гродно – місто, що розташоване на кордоні Польщі, Литви та Білорусі, і родичі живуть там у всіх трьох країнах, і сказав, що це буде єдина держава зі столицею в Мінську і виїзними містами Києвом, Черніговом, Полтавою, мене запитали: "А виїзним містом Вільно буде?" Я відповів: "Так, але трохи згодом". "Тоді нас все влаштовує, у нас немає заперечень", - сказали мені. Тобто вони так живуть і ці тенденції відчувають на пальцях. У них там такий велико-литвинський імперіалізм.

-Тобто Білорусь не увійде в цю нову союзну державу з Росією?

-Увійде. Річ у тім, що скоріш за все, на першому етапі буде об'єднання конфедеративного типу. Тобто створять єдині інститути – фінансовий та інші, а управління територіями буде здійснюватися на містах. Білорусь просто збільшиться на цю малоросійську частину. Необхідно вводити міжнародне управління Україною, інакше вони цією зброєю закидають всіх, у них його багацько. А воно нам потрібно?!
А далі такий план: "нова Ялта" і "новий Бреттон-Вуд"

-Ви вважаєте, що є об'єктивні підстави для об'єднання?

-Якщо згадати історію, Великий Степ весь час прагнув об'єднатися: спочатку був тюркський каганат, згодом – імперія Чингісхана, далі – імперія Тимура. Час від часу великі хани з'ясовували, хто крутіший, але до загальних господарчих зв'язків це не мало стосунку: торгові каравани як ходили, так і продовжували ходити. Навіть більше, Чингісхан жорстоко наказував тих, хто нападали на торгові каравани.

-А потім Російська імперія і Радянський Союз?

-Звертаю увагу: тоді прийшла романівська імперія, вона керівників цих держав не знімала, а були підписані васальні договори. І скасували рабство. На цьому православна імперія стояла залізно: рабство забирайте. Саме тому з'явилися проблеми на Північному Кавказі з черкесами тому, що у них рабство було основою економіки: вони захоплювали рабів в одному місті, продавали – в іншому. Тому їх розігнали. І в Криму те ж саме було. А в Середній Азії таких проблем не виникло, адже там раби були допоміжною силою: не можна рабів мати – і не потрібно, без них обійдемося. У радянський час там відбувалося схоже: одні баї втекли до Афганістану, а ті, які залишилися, стали секретарями райкомів партії.

-Великим рахунком імперій і не залишилося, крім США…

-Трамп дуже грамотно міркує, він говорить: "У нас більше немає ресурсів тримати світовий порядок. Коли вони в нас були, всім було добре". Як було чудово у 2000 роки у нашій країні: темпи зростання – 15 відсотків, всі починають платити білу зарплату, ціни на нафту високі. А потім ця система почала сипатися.

-В які роки чекати на створення СРСР-2?

-Ніхто не знає. Але тенденція, дуже чітка, йде до цього. І далі починається план, який я придумав, - це "Нова Ялта", "новий Бреттон-Вуд". Ну придумав – сильно сказано, тому це типовий варіант, що використовується у світі. Вестфальська конференція по висновках наполеонівських війн, Паризька конференція за висновками першої Світової війни, зустріч в Ялті й Бреттон-Вудська конференція за висновками другої Світової війни – це держави-переможниці стверджують новий світовий порядок. А сьогодні вже зрозуміло, що Бреттон-Вудський більше не працює.

-І хто буде робити новий світовий порядок?

-Трамп, Путін і Сі Цзіньпін. Запущений цей процес буде одразу після того, як Трампа перевиберуть президентом. Якщо Трамп вибори не виграє, то в США почнеться громадянська війна.
Критична точка – листопад 2020 року

-То є критична точка – це листопад 2020 року?

-Так, листопад 2020-го. Як тільки у Трампа пройде похмілля після святкування перемоги, він почне телефонувати Сі та Путіну, і між ними почнуться переговори. Думаю, спочатку вони легімітують свої команди, які цим почнуть займатися. Потім роки два будуть прикладатися, а до кінця 2022 – початку 2023 року вони сядуть і почнуть малювати на глобусі кінцеві червоні лінії.

-Які ще теми, які Путін торкався останнім часом, здаються вам важливими?

-Ще одна така тема – передвоєнний поділ Європи, пакт Молотова-Ріббентропа. Зараз намагаються осуджувати нас за цей пакт, а Путін говорить: "Ви офігіли, чи що?! Це європейська традиція багатьох віків! Завжди так було – малювали червоні лінії". І я розумію, що тим самим Путін готує легітимізацію "Нової Ялти". Чому ліберали так кричать з приводу пакту Молотова-Ріббентропа? Тому, що вони прекрасно розуміють, що воно зараз знову почнеться. За цією причиною вони намагаються внушити й трансформувати суспільну думку, що подібне неправильно, аморально тощо. А Путін їм відповідає, що це європейська норма, завжди держави-переможниці ділили територію. Виникає питання: а де війна, хто переможці? Війна йде зараз, а держави-переможці – це ті, хто перемагають фінансовий глобалізм. Усе – за перемогу над фінансовим глобалізмом. Саме в цей бік Путін і гнув.

Відповідно, наступна дія – "новий Бреттон-Вуд". Потрібно буде побудувати іншу світову фінансову модель. Якщо ви побачите ще щось, крім валютної зони, описаної у 2003 році, то особисто я нічого не бачу. Є проблеми, наприклад, що буде з Євросоюзом, куди дінеться Великобританія? Я думаю, що Великобританія у вигляді Англії стане 52-м штатом США. Ямайка – 51-м штатом, а Англія – 52-м. Куди їм дітися, якщо у них немає зони валюти? Вони не можуть витягти свою економіку коштом тих 50 мільйонів осіб, які живуть в Англії. А Шотландія повернеться до континентальної Європи.

-В Європі буде домінувати Німеччина?

-Звичайно! В Берліні нерухомість виросла за останні два роки втричі! Лондон переїжджає в Берлін як новий фінансовий центр. А в Берліні, доречі, 200 тисяч російського населення. Ще з Лондона тисяч 150-200 втече. Отже, буде пів мільйона російського населення. Наша людина в Берліні почуває себе як вдома.

"Економіку ми запустимо швидко – тут і зараз"

-А з економікою Росії що відбувається і що буде?

-Фрау Меркель сказала: "Моя задача – довести Німеччина до рівня світових політичних гравців важкої вагової категорії – США, Росії та Китаю". Путін вивів Росію у світові політичні лідери! Меркель підтвердила це.

-Тобто це не наші пропагандистські міражі, а Росію реально вважають один зі світових політичних лідерів, попри таку маленьку економіку?

-Давайте розберемося. Офіційний ВВП у нас 1,2 трильйона доларів США, але якщо врахувати монетизацію за американським зразком, тобто монетизувати все, що можна, то в нас ВВП – 6,7 трильйона. Реальний ВВП США – 14 трильйонів. Виходить у нас 50 відсотків від американського. А це взагалі інша історія!

-А де тоді наша продукція?

-Ліберальне керівництво і Центральний банк цілеспрямовано вбивають нашу економіку. Є два завдання, які ставить ліберальна влада і Центральний банк: перша – не допустити рублеві інвестиції в російську економіку. Ще з часів Гайдару рублеві інвестиції не пускають в економіку. Подолати цей бар'єр вдалося лише Маслюкову і Геращенко в 1998-1999 роках. Як наслідок – темпи зростання були 15 відсотків на рік. Набіулліна нещодавно сказала: "Щоб не було конфлікту інтересів, я готова продати владі пакет Центробанку в Сбєрбанці за 3 трильйони рублів". Тобто, щоб змінити один рядок в документі, Центробанк хоче витягти з бюджету 3 трильйони рублів! Замість того, щоб направити їх в реальний сектор.

-Центробанк начебто формально наш, куди він направить ці 3 трильйони рублів?

-Набіулліна сприймає себе як офіцера МВФ, як руку Вашингтона. І, відповідно, веде таку політику.

-А яке друге завдання у Центробанку і влади?

-Друге завдання – це забезпечити максимальний відтік капіталу на Захід, відповідно – підтримка валютних спекуляцій. Вони просто роблять так, щоб вкладати в російську економіку було абсолютно невигідно, а займатися валютними спекуляціями – вигідно.

-Тобто ви вважаєте, що якщо процес об'єднання піде і ми підемо від диктату МВФ, економіку зможемо швидко запустити?

-Так, економіку ми запустимо швидко – тут і зараз. У нас імпорт ширвжитку – 200-250 мільярдів доларів у рік. Ось уявіть собі, що ці 250 мільярдів – внутрішній попит. Гаразд, півмільярда – закупка обладнання, мікросхеми тощо. Але, що нам заважає придбати на Тайвані завод по виробництву мікросхем? Думаєте, китайці не продадуть?

І взагалі, в чому проблема? У нас 40 відсотків монетизації, і якщо у нас ВВП реально 2 трильйони доларів, то 60 відсотків – це 1,2 трильйона доларів чистих інвестицій. Створюємо інститути розвитку, куди вкачуємо безоплатні емісійні кошти, і за проєктним принципом вони починають фінансувати. Припустимо, Татарстану в інститути розвитку виділяється 200 мільярдів доларів, і керівництво республіки говорить: "Ей, хлопці, хто готовий побудувати за 200 мільйонів доларів верстатобудівний завод?". І набігає якась кількість підприємців, яких просять показати свої компетенції. Якщо ви юрист чи менеджер, то це не для вас. А ось, якщо ви закінчили політех, то будуйте завод. І говорять йому: "Навіщо державі завод? Зробімо так: ми видамо тобі особисто кредит на 30 років і ти на ці гроші викупиш у держави завод. Побудуєш, і він буде твоїм особистим підприємством! Ти готовий?" "Звичайно!" – скаже підприємець. А повертати кредити йому потрібно не буде, адже він побудував завод за проєктним принципом. Тобто його собівартість – низька, він конкурентноспроможний. І це не олігарх, який на заводі ніколи не був, а людина, яка це підприємство побудувала.

Ми таку програму вважали в середині 90-х і виявили, що коли запускаємо емісійну інвестиційну програму, наприклад на 10 років, об'ємом 1,2 трильйона доларів, доводиться ще додруковувати гроші, адже сфера обороту рубля збільшується скоріше. Як наслідок – монетизація росте, ВВП тут вже підскакує.

-Але економіку ми не запустимо, поки не розв'язужемо політичні питання?

-Так, поки економіку контролює фінансовий глобалізм, поки ми його не заберемо, не зможемо розпоряджатися своєю економікою. Тому Путін розмислює на цю тему, і це проривається в його виступах.

"Чому Путін досі не зачистив цих гадів-лібералістів?"

-Які ще теми ви почули в промовах Путіна?

-Він сказав про чистки. Зверніть увагу: не про репресії, а про чистки. Чому Путін досі не зачистив цих гадів-лібералістів? Тому, що в них гарний дах на Заході, яка до появи Трампа володіла 100 відсотковою надійністю. І було неможливо вийти з цієї системи, а сьогодні можна, адже з'явився Трамп. І Путін став на таку тему роздумувати. Але є ще одна обставина, він говорить: "Хлопці, для того, щоб зробити чистку, потрібна машинка. Але у цієї машинки є одна властивість, що проявлялася завжди, - вона сама не зупиняється". І дуже часто ті, хто її запускали, ставали її жертвами, тому це потрібно робити дуже обережно. Путін мовчав-мовчав на цю тему, і тут сказав. Можливо, це попередження: "Я бучі не хочу, але обставини мене змушують. Я вас попереджував. Йдіть самі"

-За великим рахунком потрібно змінювати політичний клас?

-Звичайно! У нас дефіцит кваліфікованих кадрів патріотичного гатунку дуже великий. Умовно, в Татарстані на кожну посаду є дві-три людини резерву. А в Москві взагалі нікого! Адже тих, хто чимось допоміг, винищували залізною рукою, зі страху. Люди, які сьогодні сидять в міністерствах, тотально некомпетентні! Їх потрібно всіх звільняти, але це 3 мільйони людей, а з сім'ями – 10 мільйонів. І що з ними робити?! Ви ніколи не замислювалися, чому так багато чиновників? За радянської влади чиновників було менше за мільйон, а зараз – 3 мільйони.

-І до того ще почали застосовувати сучасні комп'ютерні технології…

-Так! Я вам розповім, чому сьогодні так багато чиновників. За радянської влади чиновник персонально відповідав за результат, а сьогодні його головне завдання – це розпил бюджетних коштів. А розпил ведеться на користь фінансово-промислових груп, і вони делегують в міністерства своїх спостерігачів – на посаду заступника міністра чи керівника департаменту. А як інакше – раптом обділять?! Рядові чиновники долю не мають, отримують мало, тому нормальні спеціалісти не йдуть туди.

Тому я думаю, що буде тотальна чистка, а якщо вона відбудеться, то потрібно починати з судів. Суду в нас взагалі немає! І не може бути нормальної економіки в країні, де зовсім немає суду. Думаю, ідеальний варіант – звільнити всіх суддів. До того ж зробити це радикальним чином: запропонувати написати заяву про звільнення за власним бажанням, і тим, хто написав, - повна амністія. А якщо суддя залишається, то в такому випадку держава має право розслідувати його рішення, а будь-який громадянин, який постраждав від його рішення, може подати на відшкодування збитків в рамках розслідування.

-А де візьмемо нових суддів?

-З вулиці. Нехай судять відповідно до пролетарської революційної доцільності. Це буде більш справедливо, ніж судять сьогодні.

-Що робити з правоохоронними органами в такому випадку? Ким замінити?

-Правоохоронні органи насправді не такі погані. Вони живуть в рамках тих умов, що їм дали. Звичайно, там є і нехороші люди, як і всюди. З ними потрібно боротися. І, звичайно, там є люди, поставлені фінансово-промисловими групами для рішення їх проблем. Але загалом і в цілому там працюють абсолютно адекватні люди. Вони говорять: "Дайте нам працювати в рамках закону, а ви від нас потребуєте політичних рішень". Крім того, у нас дуже сильно зменшили кількість "польовиків" – дільничих та інформаторів. За радянської влади саме ці два інструменти відкривали загальну кількість злочинів. А сьогодні основний спосіб відкриття злочинів – це відеокамери. Потрібно збільшувати штат дільничих і повертати агентуру.

Інструкція для ЦБ: "робити наскільки можливо гірше для народу, щоб він піднявся і повалив Путіна"

-Наші читачі в коментарях роздумували про рецепти, як запустити російську економіку. Один написав: "Рецепт на поверхності лежить: оголосити реальну війну корупції, бюрократії, різко скоротити кількість чиновників, зменшити податкове навантаження на громадян і на малий бізнес, скоротити державний сектор економіки та природних монополій. Інше саме пройде!" Інший читач відповів йому: "Ви думаєте, що федеральні міністри та силовики не знають про проблеми в системі й не представляють шляхи рішення?" А ви що думаєте на цей рахунок?

-У нас є чиновники, які представляють світову фінансову еліту і контролюють фінансово-економічний блок влади й Центральний банк. Вони нічого не хочуть знати! Займають свої місця та отримують шалені гроші у вигляді хабарів за те, що виконують інструкції МВФ. Їх взагалі не цікавить, що відбувається в нашій країні! Одна з інструкцій – як можна гірше зробити для народу, щоб він піднявся і повалив Путіна. Адже Путін – друг Трампа, який ображає світову фінансову еліту. Ось вся логіка, вона дуже проста!

-Путін не може звільнити Набіулліну?

-Поки ні, адже, якби він зробив це, отримав би економічний колапс. А ось зараз ситуація змінюється, і ми бачимо, що Путін став робити дуже цікаві обмовки.

-Ви вважаєте, що Путін працює в рамках якихось домовленостей – це можна, а те ні?

-Так! У 90-ті роки, ще до появи Путіна, ми були вбудовані в цю систему, і альтернативи їй немає. Добре було, коли існував СРСР: країнам можна було балансувати між двома центрами сили – СРСР і США. Тому потрібно створювати інший центр сили.

-Наша економіка сильно залежить від економіки Китаю. Добре, завтра в них різко зменшаться оберти ВВП, тоді що – у нас знову буде криза? Як нам захищатися від цього? (Мунір.)

-Нам потрібно переходити на внутрішній ринок, де в якості партнерів у нас будуть Середня Азія, Японія, Турція й Іран. Що стосується Китаю, то будь-який економіст, якому пред'являть дві цифри, розуміє, що справи в Китаї йдуть дуже погано. Перша цифра – це профіцит зовнішньоторгового балансу – близько трильйону доларів. А друга цифра – платіжний валютний баланс, якого в Китаї вже дефіцит. Вони пов'язують внутрішні емісійні юані через вихід долару. Якщо в Китаї грошовий мультиплікатор – чотири, значить, що 2 трильйони внутрішніх емісійних дотацій, якби, то три трильйони. Якщо реальний ВВП США – 14 трильйонів доларів, то ВВП Китаю – близько 16. 2 трильйони від 16 – це близько 15 відсотків, а якщо 3 трильйони, то це вже 20 відсотків. Іншими словами, в Китаї колосальні емісійні дотації. Якщо починаються проблеми у зовнішній торгівлі, то китайська економіка починає сипатися. Крім того, в Китаї кап вкладів протягом декількох десятиліть складали 40 відсотків від ВВП при нормі 21-27. І в цій ситуації сьогодні в Китаї з всіх високошвидкісних магістралей, при всіх дотаціях рентабельна лише одна – Пекін – Шанхай. Уявляєте, що буде після кризи?

-Вважаєте, що перспективи Китаю не дуже хороші?

-Як і США. Вони все це розуміють, але нічого не можуть зробити: якщо у вантажного автомобіля на підйомі відмовили гальма, то вона їде вниз і зупинити її дуже складно.

-Що буде з рублем у 2020 році – валюту купувати чи не варто? (Альберт.) А що з доларом?

-Перспективи долара більш-менш зрозумілі: по мірі збільшення кризисних тенденцій в Штатах долар зростатиме, через зрозумілі причини – це найбільш ліквідний актив. Чим вища невизначеність, тим більше народу біжить за ліквідними активами. Тому долар буде рости, а потім, коли криза станеться, він поступово почне падати. За цією ж причиною, скоріш за все, на нас чекає девальвація рубля.

-Як ви вважаєте, дедоларизація російської економіки буде?

-Якщо світ розпадається на валютні зони, то це станеться практично автоматично.

-Нас не змусять здати всі долари?

-Конфіскаційної реформи не буде. Найстрашніше, що нас чекає, - обмін по фіксованому курсу, як це було в 1998 році. Я вважаю, що погрози з боку нашої податкової та банківської системи набагато більше, коли у людей почнуть блокувати рахунки: поки ви не докажете, що ці 5 рублів отриманні законним способом і з них сплачений податок, рахунок вам не розблокують. Якщо подасте до суду, то він протриває 2-3 роки, а весь цей час ваші гроші будуть на рахунку в банці й банк зніматиме кошти за користування рахунком. Три роки пройдуть, і виявиться, що в банці ваших грошей більше немає, ще й надто – ви повинні банку за користування рахунком. Доречі, це одна з проблем Сбербанку – люди почнуть закривати банківські рахунки.

А ще у нас з'явився такий жанр – судові накази: людина може отримати від судді папірець, з нею прийти в банк і зняти гроші з вашого рахунку. А якщо виявиться, що це судовий наказ фальшивий, то банк гроші все одно не поверне, скаже: "Подавайте в суд на шахрая". Хто шахрай – невідомо, в результаті ви просто втрачаєте гроші. Тому я думаю, що люди будуть поступово закривати свої рахунки в банці. А на роботі скажуть, що хочуть отримати зарплату готівкою на касі, і їм не мають права в цьому відмовити. Я був єдиною людиною в економічному управлінні адміністрації президента РФ, який отримав зарплату в касі готівкою…

"На олігархів чекає націоналізація"

-Читач написав: "Найбагатші клани Росії, що мають такі прості російські фамілія, як Ротенберг та інші, сильно ризикують втратити все через свою банальну жадібність в рецидиві 1917-го". Як вважаєте, це так?

-Ротенберги не найбагатший клан, вони оператори вкладу грошей в російську економіку, альтернативні бюджету. Оскільки російські олігархи відмовляються інвестувати в економіку, придумують різні паліативи – на кшталт проєктів, від яких не можна відмовитися, і різних державно-приватних партнерств. Такі оператори – це власники спільного на щось непередбачуване. Повінь в Іркутській області чітко показала, що сьогодні нічого не можна зробити просто тому, що надто довге узгодження документу. А тут з'являється як би меценат Ротенберг і починає будувати на начебто приватні кошти. Ось Дерипаска і Потанін – це олігархи.

-А що чекає на справжніх олігархів?

-Думаю, олігархів чекає націоналізація в тому, чи тому вигляді. Наприклад, відберуть в американців наші алюмінієві заводи, які вони де-факто відібрали у Дерипаски. А заплатять рівно ту ж суму, за якою завод було приватизовано. Приватизував за 100 рублів, от і отримай 100 рублів. В кращому випадку 100 доларів.

-З чим пов'язана легалізація Волошина й активність Юмашева останнім часом?

-Це означає, що у "сімейних" проблеми. Вони йдуть до Мєдвєдєва і просять по допомогу. Мєдвєдєву це не подобається, бо не все може вирішити. Тому він придумав: Волошин легалізується, і він буде відправляти всіх до нього, Волошин складе кінцеві пропозиції і йде до мене з офіційним документом. Думаю, Мєдвєдєв так роздумував. Але це ознака не сили, а слабкості. А Юмашев хвилюється тому, що якщо "Нова Ялта", то "скрипач не потрібен", вони випадають. І за такою причиною Юмашев займається делегітимізацією Путіна: типу, що це звичайна людина, ми його просто поставили, а він з себе корчить. Їх поведінка зрозуміле: якщо Путін виходить на "нову Ялту", то його особистий статус всередині країни сильно підвищується. Він буде не першим серед рівних, а фігурою більш вищою. Особисто Путін стане засновником нового світового порядку. І як після можна буде ним управляти?!

-Путін поверне вліво і зробить прем'єром Грудініна, міністром іноземних справ – Платошкіна, а вас міністром економіки? (Мурат Сіразін.)

-Мріяти не шкідливо… Якщо ви починаєте емісійну підтримку економіки, а без цього нікуди, то державне управління неминуче. А державне управління – рух вліво, з цієї причини лівий поворот все одно неминучий, але його форма може бути різною. Навіть у Трампа лівий поворот…

-Путін – це дійсно назавжди, до його, як мовиться, домовинної дошки? (Жуков.)

-Ні, після "нової Ялти" Путін піде і взагалі може провести абсолютно демократичні вибори. Адже "хто його посадить – він же пам'ятник"… Тому я не вірю в розмови про так званий транзит влади. До цієї "нової Ялти", адже Путін повинен довести й провести "нову Ялту". А як тільки він це зробить, умови зміняться настільки, що обговорювати сьогодні їх без сенсу.

"Буде нова ідеологія – імперсько-соціалістична"

-А які сили прийдуть? Напевне, вони повинні заявитися з новою ідеологією?

-Зрозуміло, яка буде нова ідеологія – імперсько-соціалістична. Я думаю, вона частково стане православно-соціалістичною, частково – ісламсько-соціалістичною.

-За більшим рахунком буде ідеологія справедливості?

-Так.

-Якщо почне будуватися конфедерація, то буде верховний правитель, а територіями стануть управляти обрані президенти?

-Так, якийсь верховний арбітр.

-В цій ситуації Путін навряд чи піде…

-Поки живий, звичайно, куди він дінеться…

-Чому ви не приєднаєтеся до опозиції? Ось виступили б на конференції лівих сил – ви, адже також сварите цю владу. (Лев Іванович.)

-По-перше, мене запрошували на цю конференцію, і я до них прийшов би, але мене не було в Москві, знаходився у відрядженні. Я ж не отримую грантів – ні кремлівських, ні західних, тому повинен заробляти гроші, а вовка лапи годують, як відомо… А по-друге, я по характеру закулісний махінатор.

-Чому влада так не полюбляє мітинги, м'яко говорячи? Де тоді людям говорити про свої наболілі проблеми? (Марат.)

-Річ в тім, що влада розуміє, що мітинги організовує хтось інший. Вони не завжди контролюють дану ситуацію, і це їх хвилює. Крім того, вони розуміють, що, оскільки рівень напруги зростає, будь-який мітинг може стати тією точкою, коли народ роздратується. Влада ось цього боїться. У перенасичений розчин нічого не можна кидати – може початися кристалізація.

"Порада кожному: мінімізувати залежність від банківської системи"

-Яку пораду ви дасте простому середньостатистичному мешканцю Росії? "Нова Ялта" ще не скоро, а що робити у 2020 році?

-Потрібно виходити з того, що рівень життя буде падати, тому потрібно прошерстити всі витрати й визначити, що не є гостро необхідним. Обов'язково потрібно накинути, які випадки можуть стати неочікувано гостро необхідними, наприклад, до якого лікаря піти, де взяти кошти, якщо раптом хтось захворіє. І потрібно мінімізувати залежність від банківської системи.

-А як мінімізувати? Гроші в скляній банці зберігати?

-Або потрібно мати 10 рахунків в 10 банках, в кожному по трохи грошей. На випадок, якщо щось закрили, щоб це не було критично. Або переходити на готівку. Від гріха подалі, адже це реально може стати проблемою. І, звичайно, уважно слідкувати за роботою: мінімізувати ймовірність звільнення, не намагатися шукати краще місце, адже можете звільнитися, а на нове місце в умовах кризи вас не візьмуть. Тобто потрібно закривати всі люки й бути пильними.

-Михайле Леонідовичу, дякуємо за корисну і дуже цікаву розмову!

Джерело.

2ogoloshenya