Температура океанів у 2019 році досягла рекордно високого рівня

Спека в океанах встановила новий рекорд в 2019 році, що ще раз доводить прискорення нагрівання планети. Океани поглинають 90% тепла, що виділяється парниковими газами при спалюванні викопного палива, знищення лісів і іншій негативній для природи діяльності людства.

Вчені з Університету Святого Томаса в Міннесоті, США, виявили, що 2019 рік став не тільки найтеплішим за всю історію спостережень, а й показав найбільший приріст температури за 10 років. Це відкриття опубліковано в журналі Advances In Atmospheric Sciences.

Фахівці використовували методи збору даних в самих важкодоступних місцях, наприклад, під арктичною крижаною шапкою Землі. Більшість інформації було отримано з 3,8 тис. датчиків, розкиданих по океанах. Швидкість потепління океанів з 1987 по 2019 рік виявилася в 4,5 рази вище, ніж з 1955 по 1986 рік. Більшість регіонів океанів демонструють різкий підйом температури.

Жаркіші океани розтоплюють лід, викликаючи підвищення рівня моря. Останні 10 років показали найвищий рівень води, починаючи з 1900 року. Вчені прогнозують, що до кінця століття моря підвищаться на 1 м по всій планеті, що зумовить проблеми для 150 млн чоловік.

Перегрів океанів призводить до більш сильніших штормів і водночас порушує кругообіг води. Це стає причиною повеней, посух і лісових пожеж, а також аномального підвищення рівня води на узбережжях. Високі температури шкодять морському життю, а кількість хвиль тепла в океанах і на суші різко збільшується.

За інформацією Gismeteo

2ogoloshenya