Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Ми усі боїмося немочності та хвороб у старості. Джиммі Картер, 39-й президент США, винайшов свій рецепт довгого життя без страху – у 95 років він будує домівки для безхатьків і читає іспанську біблію на ніч.

У жовтні 2019 року 95-річний Джимміі Картер впав у своєму будинку і сильно пошкодив око – довелося накласти 14 швів. Замість того, щоб сісти в крісло-качалку, накрившись ковдрою, експрезидент чи не на порозі лікарні взяв за руку дружину Розалін ( вона всього лише на чотири роки молодша за нього) і вони відправились на будівництво. "Це для нас зараз пріоритет", - пояснив здивованим лікарям Картер. На будівельній площадці він нічим не відрізняється від кількох десятків інших добровольців Habitat for Humanity. Міжнародна НКО допомагає людям, які потрапили в складну ситуацію, насамперед безхатькам і дуже бідним сім'ям, відремонтувати чи побудувати просте та доступне житло – своїми руками і за підтримки волонтерів і спеціалістів.

В США Habitat for Humanity працює з 1976 року у всіх 50 штатах, округах Колумбія та Пуерто-Ріко. За цей час 13,2 млн людей змогли отримати безпечне та достойне житло, а зним – стабільність і незалежність.

Забиваю цвях з третьої спроби

"Не важливо, хто ми і звідки, ми всі заслуговуємо достойного життя. У нас є сила потурбувати про себе і будувати майбутнє", - цей девіз Habitat for Humanity близький життєвим принципам Картерів, тому з 1984 року благодійний фонд The Carter Center приєднався до роботи по будівництву. Джиммі Картер впевнений, що будинок дає більше, ніж безпечне місце для сну. Йдеться про гідність та самоповагу. Картер підкреслює, що у цьому проекті вдалося знищити кліше "заступництво" благодійності і будувати партнерські стосунки на рівних, ставитися до всіх однаково.


Майбутні власники житла, обрані для програми Habitat for Humanity, повинні особисто витратити сотні годин на будівництві власного будинку і бути в стані з часом погасити іпотеку ( зі значною знижкою). Найщасливіший момент для Картерів – коли вчорашні будівельники отримують ключі від власного будинку, будинку, в який вони вклали стільки сил і віднині він належить їм. Заради цієї хвилини президент на пенсії, попри труднощі зі здоров'ям, одягає робочий спецодяг, пов'язує червону бандану на шию і бере в руки молоток.

"Так, вік вносить свої корективи, - посміхається Джиммі Картер. – Тепер мені вдається забити цвях тільки з третьої спроби". Він провів у Білому Будинку всього один термін – з 20 січня 1977 року до 2020 січня 1981 року – і пішов, програвши битву за другий термін Рональду Рейгану. Багато в Америці недолюблюють Картера за м'якотілість – начебто, впустив престиж великої держави, відмовившись приймати військові міри проти новоспеченого ворога, Ірану. Сам Картер понад усе пишається саме тим, що не привів свою країну до війни – ні разу не вистрелив. "Ми не викидали бомби, не розв'язували війну і все-таки змогли добитися поставлених цілей", - говорить він.

Ще у Картера репутація ексцентричного дивака, хоча насправді вони з дружиною просто зажди наслідували своїм християнським переконанням. Свою єдину дочку Емі – молодшу з чотирьох дітей – він у розпал боротьби темношкірих американців за свої права віддал до державної школи, яка історично вважалася чорною. На початку 7-тих це було рівноправно вибуху бомби. Єдиний, хто вчинив так само із президентів і також відправив свою дитину до державної школи, був Теодор Рузвельт в 1902 році. Ще на посаді Губернатора рідного штату Джорджія, Картер взяв на роботу в якості няні для трирічної Емі жінку, яка відсиділа термін за вбивство. Мері вперше прийшла на роботу в особняк губернатора в день звільнення з в'язниці та прожила в родині Картерів понад 40 років.

Спокуса владою та грішми

Йому було 56 років, коли він став експрезидентом. Вони з Розалін повернулися до свого будинку, який побудували в 1961 році, - ранчо з двома спальнями – і так в ньому досі мешкають. Картер на користується своїм положенням, щоб заробити гроші виступами – ви ніколи не зустрінете його в банках чи великих корпораціях, викладаючих лекції, навідміну від інших експрезидентів. Вартість ранчо – всього 167 000 долларів. Для довідки: у 2017 році колишній президент США Барак Обама придбав маєток у Вашингтоні за 8,1 млн долларів. Податкові декларації Білла та Хілларі Клінтонів, як повідомляє Guardian, показали дохід розміром в 109 млн доллапів з моменту виходу з Білого дому. "Я нікого не засуджую і не критикую, просто я ніколи не прагнув стати багатим, - говорить Картер. – Ми живемо так, як хочемо".

Місія: знищити гвінейського черв'яка

Джиммі та Розалін разом понад 70 років і досі нерозлучні: дивляться одне на одного закоханими очима і тримаються за руки. Секрет міцності шлюбу – спільні захоплення, вони намагаються відкривати нове разом – вчити іноземні мови, лазити по горам, ловити рибу. Понад 40 років тому Джиммі та Розалін почали читати одне одному Біблію щоночі перед сном. Нещодавно перейшли на іспанську біблію – "просто для того, щоб практикувати нашу іспанську".Надихає його підхід до життя: поки не спробуєш, у тебе нічого не вийде. "Тому він ніколи не боявся невдачі". Картер вважає, що його здоров'я – заслуга Розалін, вона строгий дієтолог і дуже добре готує ( до речі особистого кухаря у них також немає).

У чому він користувався перевагами свого президентства, так це в миротворчості та філантропії. У 1982 року в партнерстві з Університетом Еморі був заснований The Carter Center, ціль – відстоювати права людини та викорінювати страшні хвороби бідності, до яких в інших благодійних фондів не доходять руки – зусилля загалом вкладаються у "велику трійку": ВІЧ, СПІД та малярію. Коли The Carter Center вирішив знищити небезпечного паразита, гвінейського черв'яка, в світі нараховувалось 3,5 заражених. Торік на всю Африку було зафіксовано всього 1797 випадків, загалом у Південному Судані, і, схоже, це буде друга ліквідована хвороба. БФ Картера також змагається з річною сліпотою, трахомою і слоновістю.

Духовний лідер

Постпрезидентська миротворча робота Картера в більш, ніж 80 країнах – урегулювання конфліктів; просування демократії та економічних можливостей; профілактика захворювань та рішення соціальних проблем – була удостоєна Нобелівської премії світу в 2002 році. Це змусило, навіть критиків, назвати його найуспішнішим експрезидентом Білого дому в американській історії.

"У мене є моральний авторитет – до тих пір, поки я його не зруйную", - відповідає Джиммі Картер.

Він безумовно, - один із духовних лідерів нації. Багато років викладає у недільній школі в баптистській церкві у своєму рідному містечку Плейнсі. Прихожан просять резервувати місця заздалегідь, оскільки бажаючих послухати багато.

Кілька років тому у Джиммі виявили меланому, яка поширилась на мозок та печінку. Йому було 90 років і він вирішив, що жити залишилось йому кілька тижнів, не більше. "Звичайно, я молився. Я не просив Бога дозволити собі жити, я просив дати мені правильне відношення до смерті. І відчув на дивовижу спокій. З тієї хвилини я повністю повірив у життя після смерті".

Але Картер вилікувався – і прийняв це як знак, що Бог просить його повертати добро – допомагати іншим жити краще. "Це не невеличке, що ми можемо зробити, платити добром на добро. Тому ми тут – будуємо будинки".

Якою людиною я хочу бути

За 35 років Джиммі та Розалін Картери допомогли відремонтувати понад 4300 будинків у 14 країнах людей з низькими доходами і залучили в Carter Work Project тисячі добровольців і навіть знаменитостей. Зараз допомога важлива, як ніколи. За даними Національного юридичного центру по проблемам бездомності та бідності, від 2,5 до 3,5 млн американців сплять у притулках та інших містах, не призначених для проживання. І цифри тільки зростають. Безробітні, втративні можливість платити за житло, матері-одиначки, люди з обмеженими можливостями, психічно нездорові – є маса причин, чому людина опиняється на вулиці.

І жодні слова не передають жаху бездомності – це язви на ногах, образи і презирство, щоденне насильство, яке ламає і руйнує людськість.

Коли Картер з пов'язкою на оці повернувся на будівельний майданчик, його зустрів радісний натовп товаришів-волонтерів, а знаменитий в країні кантрі-співак обійняв президента і пожартував: "Слухай, Джиммі, я дивлюся, ти досі весело проводиш час в барах!". Перед початком будівництва Картер прочитав ранкову молитву. Він говорив про Ісуса і про успішність, якої ми всі так прагнемо, нагадавши зібраним, що Ісус був бідним та помер молодим, залишеним найближчими друзями. "Але Ісус жив досконалим життям, адже він наслідував волю Бога", - сказав Картер і додав, що кожна людина "може досягти повного успіху в очах Господа". Якщо ваше життя не наповнене миром, радістю і подякою, вважає експрезидент, - це ваша провина. Бог дає нам життя і свободу, і кожен з нас може вирішити – якою людиною я хочу стати.

Джерело.

2ogoloshenya