Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Є країни, де саме після виходу на пенсію у людей починається найщасливіша частина життя.

Ще б пак: діти і внуки виросли, кредити за будинок і машину погашені, медстраховка виплачена, а на пенсійному рахунку накопичена солідна сума. Так що, можна жити в своє задоволення, ні в чому собі не відмовляти.

Знайомтеся, ось 6 країн, в яких живуть найщасливіші люди похилого віку.

НОРВЕГІЯ

Валовий дохід на душу населення похилого віку тут в середньому $ 78,000 в рік. При цьому держава покриває 90% витрат на обстеження і лікування, навіть в стаціонарі. До речі, середній розмір пенсії становить приблизно 20,000 норвезьких крон (понад 55 т. грн) на місяць.

Цікаво, що навіть у найглухіших норвезьких селах обов'язково є аптека, з широким асортиментом ліків.

А ще, на відміну від наших старих, норвезькі пенсіонери не бояться будинку престарілих. Навпаки, багато самотніх люди самі йдуть туди, бо знають: їх чекає якісне харчування, догляд, спілкування і щорічний відпочинок на курортах Іспанії або Італії.

ШВЕЙЦАРІЯ

Щоб зрозуміти, як живеться людям похилого віку в Швейцарії, досить сказати, що середня тривалість життя тут - близько 85 років. Тому вихід на пенсію для швейцарців означає не відхід на спокій, а перехід до інших видів активної діяльності.

Більшість старих (хоча, які вони старі - ще стільки років попереду) освоюють нові професії, відкривають свій бізнес, отримують другу освіту або йдуть з головою в суспільне і соціальне життя країни. Коротше, не ставлять на собі хрест, а реалізують те, що не встигли зробити в молодості.

ЛЮКСЕМБУРГ

Маленький Люксембург - володар однієї з найдосконаліших систем охорони здоров'я в світі. Ось чому тут просто чудово живеться пенсіонерам (як, втім, і молодим). Про це говорить і середня тривалість життя - понад 80 років.

Завдяки близькому розташуванню країни до найфешенебельніших курортів Іспанії, Франції, Бельгії, тутешні люди похилого віку не відмовляють собі в розкішному відпочинку. А солідна пенсія дозволяє їм не тільки відвідувати ресторани, кафе і різні світські заходи, а й бути в курсі всіх новинок моди.

Між іншим, в Люксембурзі поняття не мають про те, що молоді повинні допомагати літнім. А все тому, що накопичених коштів і пенсії місцевим людям похилого віку цілком вистачає на щасливе (якщо не сказати райське) життя.

ШВЕЦІЯ

Пенсійна система Швеції визнана найбільш соціальною в світі. Ще б пак, адже пенсії там складають до 80% від зарплати. В середньому шведські пенсіонери отримують $ 2,000.

До речі, тим старим, які отримували невелику зарплату держава гарантує мінімальну пенсію. Вона становить $ 1,050 для подружжя і $ 1,180 для одиноких людей. Крім того, для літніх людей передбачені дотації в розмірі 93% на оплату житла та комунальних послуг.

А ще, в Швеції для людей похилого віку існують сотні клубів, гуртків за інтересами та різні розвиваючі центри. Причому все це безкоштовно або за якусь символічну плату. Так що сидіти на лавках, попльовуючи насіння і розпускаючи плітки про сусідів шведським старим просто ніколи.

АВСТРАЛІЯ

Держава гарантовано платить пенсію будь-якому громадянину Австралії, який досяг 65-річного віку. Причому незалежно від стажу та рівня зарплати. Дивно, але тут пенсію виплачують навіть тим людям, хто ніколи не працював.

До пенсії також додається пакет різних пільг. Наприклад, абсолютно безкоштовне медобслуговування і покупка ліків з великою знижкою. Держпенсія для одиноких австралійців становить приблизно $ 1,100 в місяць, подружні пари отримують менше - $ 980 на кожного. Але ж існують ще й приватні пенсійні вклади.

Крім того, в Австралії діє державна програма «Aged Life Care» по підтримці високого рівня життя людей похилого віку. А співробітники безлічі благодійних фондів та громадських організацій стежать, щоб всі права і інтереси людей похилого віку неухильно дотримувалися.

Про увагу з боку держави говорить і такий цікавий факт: англійська королева, яка номінально править в Австралії, надсилає кожному жителю країни, відзначили 100-річний ювілей, персональне привітання.

ЯПОНІЯ

Між іншим, в Країні Вранішнього Сонця живе понад 40,000 людей, чий вік перевищує 100 років. З огляду на те, що на пенсію тут виходять в 65 років, японські старі можуть ще багато років насолоджуватися безтурботним життям.

Правда, середня пенсія в Японії не так щоб дуже велика-близько 67,000 ієн (щось близько 16 тис. грн.). Але більшість тутешніх старих це не дуже бентежить.

Справа в тому, що японські старі - дуже активні люди, які вміють насолоджуватися з'явилася свободою. Вийшовши на пенсію вони із задоволенням починають вчитися чомусь новому: одні йдуть в школу фотографії, інші освоюють приготування страв європейської кухні, треті вчать мови.

А ще тутешні люди похилого віку відвідують басейни і спортзали, відправляються в походи, вчаться новим ремеслам, ходять в ресторани, є членами різних клубів і гуртків, зустрічаються з друзями, займаються живописом, ікебаною, каліграфією та знаходять багато інших цікавих занять.

Джерело.

2ogoloshenya