Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Посол України в Чехії заявив, що «русинське питання» – це політичний проект, який фінансується Кремлем для дестабілізації Закарпаття.

Президент Чехії Мілош Земан на початку вересня прийняв делегацію з семи осіб, які, за їх твердженням, «представляють інтереси русинів, які домагаються автономії у складі України».

Як повідомляє «Радіо Прага», посилаючись на видання Deník N, прийом був символічно приурочений до сторіччя підписання Сен-Жерменського договору від 10 вересня 1919 року. Ця міжнародна угода підтверджувала приєднання Підкарпатської Русі до Чехословаччини – історичного регіону Закарпаття, в якому проживають русини.

За повідомленням видання, президент Чехії погодився виступити посередником між Києвом і закарпатськими русинами, які, за їх словами, вимагають свого офіційного визнання в окремій якості і статусу автономії для своєї території. Земан пообіцяв обговорити це питання з новим президентом України Володимиром Зеленським. Але підкреслив, що зміна системи централізації – виключно внутрішня справа України.

Посол України в Чехії Євген Перебийніс, відповідаючи на питання журналістів, повідомив, що активісти, які виступають від імені русинів, «займаються не тільки своєю культурою і мовою, але й подальшою дестабілізацією нашої країни, яка на сході вже бореться з проросійськими сепаратистами і агресією з боку Росії». «Русинське питання – це не питання національності, а політичний проект, який значною мірою підтримує, просуває і фінансує Кремль з метою дестабілізації ситуації в Україні, насамперед у Закарпатті», – заявив дипломат.

При цьому глава українського диппредставництва відмовився коментувати факт зустрічі з русинською делегацією президента Чехії. Зазначається, що у складі делегації, яка прибула до Праги, був священик Дмитро Сидор, який раніше отримав умовний строк за посягання на територіальну цілісність України. ЗМІ повідомляли, що діяльність Дмитра Сидора фінансується Кремлем для дестабілізації ситуації в Закарпатті. Крім нього, на зустріч приїхали Михайло Тяско та Васил Джуган – підприємці, які давно проживають в Чехії і підтримують тісні контакти з президентом країни. Обидва бізнесмена входили в передвиборний штаб Мілоша Земана і супроводжували його в поїздці до Росії.

Прес-секретар президента Земана Іржі Овчачек прокоментував підсумки зустрічі: «Пан президент підкреслив, що повністю підтримує територіальну цілісність України. Його слова – лише констатація змісту Мінських домовленостей. Зміна централізації, яку вони припускають, – цілком і повністю внутрішня справа України. У цей процес пан президент в жодному разі не буде втручатися».

Президент Чехії Мілош Земан відомий своїми скандальними заявами і проросійською позицією. У червні він закликав Україну і світове співтовариство змиритися з тим, що Росія окупувала Крим. Зовнішньополітичний курс Чехії, при цьому, визначається не президентом, а урядом країни.

Джерело.

2ogoloshenya