Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Це перший результативний випадок співпраці на офіційному державному рівні у поверненні пам’яток культурної спадщини, незаконно вивезених за кордон. Україна повертає картину, що була викрадена нацистами у часи Другої світової війни та згодом опинилась у Сполучених Штатах Америки.

Як повідомило у Facebook Посольство України в США, картина художника Михайла Паніна "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною" була втрачена з Дніпропетровського художнього музею. У роботі над поверненням, що тривала кілька років, брали участь Посольство України в США разом зі Службою зовнішньої розвідки України у співпраці з Федеральним бюро розслідувань, Державним департаментом США та Окружним судом округу Колумбія.

Посольство наголошує, що наразі це перший результативний випадок співпраці на офіційному державному рівні України та США у поверненні пам’яток культурної спадщини, незаконно вивезених за кордон.

"Окреме значення у процесі повернення витвору мистецтва мало доброзичливе ставлення американської родини Девіда та Габріели Трейсі, в яких картина перебувала останні тридцять років, до передачі картини народу України", - додали в посольстві.

В офіційній церемонії передачі картини взяли участь посол України в США Валерій Чалий, керівник офісу ФБР у Вашингтоні Тім Данхем, прокурор США в окрузі Колумбія Джессі Л’ю, заступник помічника держсекретаря США Джордж Кент, а також донька подружжя Трейсі Дженні Тінгл.


У своєму виступі Чалий подякував всім, хто доклав зусилля, щоби цей історичний день став реальністю і наголосив, що повернення картини в Україну - це результат багаторічної спільної праці і промовистий жест не тільки стратегічного партнерства між Україною та США, але й дружби між нашими народами. Посол також висловив надію, що відкритий шлях до взаємодії України та США у поверненні культурних цінностей принесе ще багато нових успішних проектів у майбутньому.

 

Джерело.

2ogoloshenya